Parowanie szyby po wyłączeniu Klimatyzacji.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Domelxp » 19 sie 2016, 22:20

Mój problem (o ile to problem w Mazdzie) polega na tym że gdy wyłączę klimatyzację i pozostawię nawiew na poziomie 2, 3 i wyżej to wyrzuca mi parę na przednią szybę oraz czyje na twarzy nieprzyjemne powietrze jakby wilgotne.
w żadnym wcześniejszym aucie innej marki nie miałem takiej sytuacji.
problem pojawia się także gdy na zewnątrz jest bardzo ciepło.... i nie koniecznie to parująca woda z ulicy.

Czy i Wy macie tego typu spostrzeżenia?
Pozdrawiam.
Forumowicz

Od: 5 wrz 2015, 22:20
Auto: Mazda 3 BM 2.0 Automat Sky Energy 2015
Sedan

Postprzez przemekg » 22 sie 2016, 12:36

cześć
mam tak samo i miałem tak w innych autach również. po wyłączeniu klimatyzacji przez chwilę leci bardzo wilgotne powietrze (im szybciej pracuje wentylator tym krócej parują szyby i czuc wilgotne powietrze). domyślam się ze to nawiew porywa resztki wilgoci z parownika który przy włączonej klimatyzacji skrapla parę z powietrza i odprowadza na zewnątrz (patrz plama pod samochodem). po wyłączeniu klimatyzacji nie ma już intensywnego skraplania, pozostają resztki wody ktora jest niejako porywana przez nawiew do kabiny
Początkujący

Od: 4 maja 2016, 21:33
Auto: było: BMW E91
jest : Mazda 3 SD 2016 120KM SkyEnergy

Postprzez iparts » 23 sie 2016, 11:36

Zaleciłbym wymianę filtra kabinowego oraz osuszenie klimatyzacji oraz ozonowanie wnętrza, powinno pomóc i nie powinna występować już para wodna i wilgoć w układzie klimatyzacji i nawiewów.
Obrazek
Firma

Od: 5 sie 2014, 13:50
Auto: CX-9 TB 3.7L 277KM

Postprzez Domelxp » 26 sie 2016, 08:00

Dziękuję :) Tą samą diagnozę postawił wczoraj serwis.
Forumowicz

Od: 5 wrz 2015, 22:20
Auto: Mazda 3 BM 2.0 Automat Sky Energy 2015
Sedan