Skrzypiące plastiki
Strona 1 z 1
Witam,
Borykam się ze straszną dolegliwością mojej Mazdy z większą lub mniejszą częstotliwością w słupkach pasów słyszę pykanie( drganie, trzeszcznie plastików) dzwięk mnie rozprasza podczas jazdy.
Samochód już 3 razy w ASO na usuniecie defektu niestety problem powraca po jakimś czasie.
Prośba czy ktoś też miał taką przypadłość i jak i gdzie ją usunął
Mazda 3 BM sedan
Borykam się ze straszną dolegliwością mojej Mazdy z większą lub mniejszą częstotliwością w słupkach pasów słyszę pykanie( drganie, trzeszcznie plastików) dzwięk mnie rozprasza podczas jazdy.
Samochód już 3 razy w ASO na usuniecie defektu niestety problem powraca po jakimś czasie.
Prośba czy ktoś też miał taką przypadłość i jak i gdzie ją usunął
Mazda 3 BM sedan
- Od: 25 cze 2014, 14:53
- Auto: Mazda 3 120 KM Sedan 2014r.
tomsson82 napisał(a):Samochód już 3 razy w ASO na usuniecie defektu niestety problem powraca po jakimś czasie.
Może nie będzie to jakaś szczególna rada, ale w miarę możliwości zmień ASO

Niektóre z nich dają sobie radę w tym temacie.
Rok temu też doświadczyłem tego cpykania, pykania, stutkania ze słupków, poradziłem sobie bez ASO i od tego czasu mam spokój. Po prostu za każdym razem kiedy sprzątam samochód dociskam plastiki wokół słupków i uszczelki, dodatkowo nakładam też dressing na plastiki. Czy to zadziała u innych nie wiem, ja od roku mam ciszę w aucie 
- Od: 8 sie 2014, 22:07
- Auto: Mazda 3 Sedan SkyMotion 2014 SKYACTIV-G 120KM 6MT
Hej,
Moje auto ma 3.5k km a juz wszystkie plastiki zaczynają trzeszczeć jadac po kostce. Czy to normalne? Macie też tak? Czy jest sens jechac do ASO? no bo co z tym zrobią, ja nawet nie jestem w stanie zlokalizować co trzeszczy, ale cos wpada w rezonans oraz ogólnie skrzypi wszystko.
Moje auto ma 3.5k km a juz wszystkie plastiki zaczynają trzeszczeć jadac po kostce. Czy to normalne? Macie też tak? Czy jest sens jechac do ASO? no bo co z tym zrobią, ja nawet nie jestem w stanie zlokalizować co trzeszczy, ale cos wpada w rezonans oraz ogólnie skrzypi wszystko.
Proponuję przyzwyczaić się do tego. To takie przełamywanie konwencji i niebiańskie technologie (SkyActive) w wykonaniu Mazdy. Mam podobnie. W ASO otrzymałem informację, że trzeszczenie plastików przy jeździe po dziurach to sytuacja ekstremalna dla auta, stąd trzeszczenie...
Fakt, że niektóre z nich mogą później, po zaschnięciu, potęgować trzeszczenie plastyków. Osobiście bardzo ostrożnie obchodzę się z tymi "psikpsikami".
Przypadkiem nie. Mi skrzypi m.in plastik piano black lewego nawiewu, bo po prostu jest luźno spasowany. Do matowych plastików używam natomiast Zymol Vinyl Cleaner z aplikatorem – płyn nie dostaje się w szczeliny.
Ja użyłem środka do plastików macguire na panelu środkowym. Potem miałem ciężki miesiąc, podłokietnik trzeszczał doprowadzając mnie do szału. Ale poza tym to mam w miarę spokój z plastikami, nie przypominam sobie żadnych innych przygód.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
U mnie nieco trzeszczał tunel środkowy, jednak zauważyłem, że im częściej go czyszczę, tym rzadziej słyszę jakieś odgłosy. Podobno najlepiej kupować spraye do czyszczenia kokpitu z dodatkami silikonu – wnika on w szczeliny i 'smaruje' łączenia plastików, dzięki czemu są cichsze. Ale ogólnie niezbyt dobre spasowanie plastików to chyba taka przypadłość japończyków – nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz się z tym spotykam.
Nie wiem za ile masz przegląd ale warto zwrócić w ASO uwagę na skrzypiące sprzęgło. Coś mi świta, że o tym wspomniałem i może po prostu przesmarowali co trzeba. Nie wiem czy w ramach przeglądu standardowo smarują pedał sprzęgła tak jak inne elementy np. zamki, więc warto o tym wspomnieć.
Byłem w aso i udalo sie szczesliwie naprawic problem tego rezonującego czegos. Okazało się po sciagnieciu schowka, że moduł Radia drgał i wydawał metaliczny odgłos. Wystarczyło go dokręcic i teraz w aucie cisza.
Od jakiegoś czasu skrzypi mi siedzisko kierowcy (lewy boczek). Jest w innym wątku dużo na ten temat więc będę zgłaszać jak nie przejdzie.
Ponadto podobnie jak koledzy we wcześniejszych postach pisali, zauważyłem, że pedał sprzęgła lekko skrzypi przy samym końcu. Próbowałem ręką naciskać, ten sam efekt. Poradziliście sobie jakoś z tym? ASO i interwencja czy samotna analiza i ewentualne przesmarowanie jakichś konkretnych elementów?
Ponadto podobnie jak koledzy we wcześniejszych postach pisali, zauważyłem, że pedał sprzęgła lekko skrzypi przy samym końcu. Próbowałem ręką naciskać, ten sam efekt. Poradziliście sobie jakoś z tym? ASO i interwencja czy samotna analiza i ewentualne przesmarowanie jakichś konkretnych elementów?
- Od: 24 gru 2018, 13:21
- Auto: Mazda 3 III HB, 2.0 120 KM, 2018
Ja mam problem ze skrzypieniem w okolicach schowka. Skrzypienie pojawia się tylko w niskich temperaturach na nierównościach. Jeśli otworzę schowek, nawet rozłączając ogranicznik, to skrzypienie dalej się pojawia. Natomiast jeśli go zdejmę całkowicie, to skrzypienie znika. Ktoś ma jakiś pomysł, co mogę zrobić? Bo okleiłem taśmą "zawiasy" schowka i to nic nie dało.
Strona 1 z 1