Witam
Natrafiłem gdzieś na informacje, że Mazda 3 nie posiada nawiewu powietrza w tylnej części. Nie zwróciłem na to uwagi podczas oglądania samochodu w salonie.
Jeśli to prawda to na jakiej zasadzie działa tutaj klimatyzacja dwustrefowa?
Klimatyzacja dwustrefowa
Strona 1 z 1
Zgadza się, nie ma nawiewu z tyłu. W taki sposób, że kierowca oraz pasażer z przodu ustawiają sobie niezależnie temperaturę itp. Zresztą w wielu innych samochodach klimatyzacja dwustrefowa działa podobnie.
Czyli jeśli dobrze rozumiem strefy są podzielone względem przednich foteli.
W takim razie pytanie do ludzi którzy mieli okazję trochę pojeździć nową mazdą: jak szybko tył reaguje na zmiany temp. z przodu? Np, żeby pasażerom na tylnej kanapie było ciepło to z przodu muszę grzać bardzo mocno, czy obieg powietrza jest na tyle dobry, że tylna część też łatwo się podgrzeje?
W takim razie pytanie do ludzi którzy mieli okazję trochę pojeździć nową mazdą: jak szybko tył reaguje na zmiany temp. z przodu? Np, żeby pasażerom na tylnej kanapie było ciepło to z przodu muszę grzać bardzo mocno, czy obieg powietrza jest na tyle dobry, że tylna część też łatwo się podgrzeje?
- Od: 3 lut 2014, 00:02
- Auto: Mazda 3 SkyPassion 165KM
grm napisał(a):Zgadza się, nie ma nawiewu z tyłu. W taki sposób, że kierowca oraz pasażer z przodu ustawiają sobie niezależnie temperaturę itp.
Nawet nie ma nawiewów do tyłu pod przednimi fotelami ?
No właśnie, jaka w takim razie jest skuteczność nagrzewania/chłodzenia przestrzeni tylnej kanapy ?
Ostatnio edytowano 13 lut 2014, 12:37 przez KMBak, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Pilnujcie wyglądu postu po publikacji można je przecież poprawiać
Powód: Pilnujcie wyglądu postu po publikacji można je przecież poprawiać
-
Trekuś
Nigdy nie miałem samochodu, w którym byłyby nawiewy też na tylną kanapę i nigdy pasażerowie z tyłu nie narzekali, że im za gorąco czy za zimno. Myślę, że przy takiej małej przestrzeni kabiny nawiewy dość wydajnie nagrzewają lub chłodzą całą kabinę.
- Od: 21 lut 2010, 16:51
- Auto: Mazda 3 BM 2.0AT SkyEnergy 2014
A słyszycie takie klikanie przy kręceniu pokrętłem temperatury, jak również przy przyciskaniu przycisków "mode" itp.? Przy wyciszonym radiu słychać takie "klikostuki" przy kręcieniu/wciskaniu, jakby pochodziły z głośników. Też tak macie?
- Od: 3 lut 2016, 21:24
- Auto: Mazda 3 SkyPassion, 2.0 120 KM, 2015
Trekuś napisał(a):grm napisał(a):Zgadza się, nie ma nawiewu z tyłu. W taki sposób, że kierowca oraz pasażer z przodu ustawiają sobie niezależnie temperaturę itp.
Nawet nie ma nawiewów do tyłu pod przednimi fotelami ?
No właśnie, jaka w takim razie jest skuteczność nagrzewania/chłodzenia przestrzeni tylnej kanapy ?
Pod fotelami są. Mi się czasem zdarzało w poprzednich autach marudzenie z tyłu że duszno, gdzie z przodu jednak bezpośredni nadmuch robił swoje. Myślę, że jednak w BM będzie to znacznie mniej odczuwalne, chociażby ze względu na przyciemnienie szyb z tyłu.
Strona 1 z 1