Kamera cofania: Czy można dołożyć?
Rubik nie mam pojęcia o jakim kablu mówisz
poza tym w dzień nie byłoby zakłóceń? Nie używam przetwornicy bo kamera jest na 6V.
...mówię o "wiązce" z sygnałem video , bo drugi w osobnej "wiązce" to zasilanie prądowe plus i minus.
Oczywiście mowa o kamerze chińskiej 12V .
Ty może w dzień nie masz zakłóceń pochodzących od świateł mijania (tył) lub świateł podświetlania tablicy rejestracyjnej ? ...ale to już takie dywagacje , bo chyba masz wiązkę oryginalną mazdy skoro kamera jest na 6V ?
Oczywiście mowa o kamerze chińskiej 12V .
Ty może w dzień nie masz zakłóceń pochodzących od świateł mijania (tył) lub świateł podświetlania tablicy rejestracyjnej ? ...ale to już takie dywagacje , bo chyba masz wiązkę oryginalną mazdy skoro kamera jest na 6V ?
Mam zrobione na krótko do gniazda C -16 bo wiązka nie pasowała, 4 kabelki. Wstawiałem wcześniej zdjęcie. Spróbuję w dzień zapalić światła, sprawdzę to 
W dzień nie zauważyłem żadnego migotania, nawet przy zapalonych światłach mijania
także wina latarni ulicznych 
Czy kostkę C-16 odczepialiście od nadwozia (HB)? Niewygodnie przy niej grzebać jak jest zaczepiona, ale za nic nie mogę sobie poradzić z jej odpięciem. Wiecie może też czy sama kostka ma jakiś mechanizm blokujący na wetknięte kable, czy tylko wpychaliście i jakoś się trzymało? Nie chcę wpinać się w kable, chce normalnie w kostkę, bez inwazyjnie.
ereste83 napisał(a): – Kuriozalna cena za kamerę cofania. Wszystko pod nią jest gotowe, wystarczy puścić krótką wiązkę i wczepić kamerę wartą pewnie jakieś 200-300zł, a Mazda za to chce 2000zł, dwa razy tyle niż inne marki. WTF?. W stanach nawet najtańsza wersja ma już kamerę.
Modele z 2016 roku już mają kamerę w standardzie w wersji Skypassion, i to lepszą niż w roczniku 2015 po dopłacie. Mazda wreszcie się ogarnęła, ale trochę im to zajęło
A w USA jest w najtańszej wersji, bo tam jest wymagana przez prawo w każdym aucie, więc Mazda nie miała wyboru
kyo napisał(a):deadeye napisał(a):i to lepszą niż w roczniku 2015 po dopłacie. Mazda wreszcie się ogarnęła, ale trochę im to zajęło![]()
Co masz na myśli pisząc lepsza niż w roczniku 2015? Inny model kamery?
Z tego co mi mówili w salonie, to ma nieco lepszą jakość obrazu, i ma dynamiczne linie – gdy obraca się kierownicą, linie wskazują gdzie auto pojedzie. W poprzednich rocznikach te linie były zawsze proste. Oczywiście to już nie zasługa samej kamerki, tylko elektroniki teraz gdy kamera jest zintegrowana fabrycznie w Skypassion.
No to teraz misja jak to odblokować na najnowszym oprogramowaniu,a może Mazda sama udostępni taka opcje. Te linie to nic trudnego, wystarczy zczytać kat kierownicy (jest na odb) i je namalować. Nie trzeba do tego ani sprzętu ani kamerki.
Ruchome linie wcale nie są takie fajne
trudniej określić gdzie pojedzie pojazd niż jak są nieruchome 
Linie "skrętne" i "statyczne" to dwie odrębne sprawy...
Te pierwsze wyznaczają prawdopodobną drogę auta w zależności od skrętu kierownicy, a te drugie są miarą odległości od przeszkody... Czyli strefy: zielona, pomarańczowa i czerwona – coś podobnego do zasady określania odległosci za pomocą czujników cofania...
Te pierwsze wyznaczają prawdopodobną drogę auta w zależności od skrętu kierownicy, a te drugie są miarą odległości od przeszkody... Czyli strefy: zielona, pomarańczowa i czerwona – coś podobnego do zasady określania odległosci za pomocą czujników cofania...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Podaję za biuletynem Mazdy:
Zmiany produktowe na 2016 rok modelowy
W modelu Mazda3 z roku modelowego 2016 pojawią się nastepujące nowe elementy wyposażenia (w zależności od wersji):
Światła z funkcją Coming/Leaving Home (od wersji SkyGO)
Ręczna regulacja wysokości fotela pasażera (od wersji SkyMOTION)
Radio cyfrowe DAB (od wersji SkyENERGY)
Kamera cofania, z liniami statycznymi (wersja SkyPASSION)
Osłonięte zawiasy pokrywy bagażnika (nadwozie typu sedan)
Ceny samochodów Mazda3 z roku modelowego 2016 podlegają nastepującym zmianom (w stosunku do roku modelowego 2015), wynikającym z wprowadzenia dodatkowego wyposażenia.
SkyGO + 90 PLN
SkyMOTION + 90 PLN
SkyENERGY + 590 PLN
SkyPASSION + 1,190 PLN
Zmiany produktowe na 2016 rok modelowy
W modelu Mazda3 z roku modelowego 2016 pojawią się nastepujące nowe elementy wyposażenia (w zależności od wersji):
Światła z funkcją Coming/Leaving Home (od wersji SkyGO)
Ręczna regulacja wysokości fotela pasażera (od wersji SkyMOTION)
Radio cyfrowe DAB (od wersji SkyENERGY)
Kamera cofania, z liniami statycznymi (wersja SkyPASSION)
Osłonięte zawiasy pokrywy bagażnika (nadwozie typu sedan)
Ceny samochodów Mazda3 z roku modelowego 2016 podlegają nastepującym zmianom (w stosunku do roku modelowego 2015), wynikającym z wprowadzenia dodatkowego wyposażenia.
SkyGO + 90 PLN
SkyMOTION + 90 PLN
SkyENERGY + 590 PLN
SkyPASSION + 1,190 PLN
A tu kolejne udziwnienia:
https://www.docdroid.net/tile/mazda-oem ... –.pdf.html[/quote]
To jest instrukcja od Mexico, przeraża mnie to bo to mój początek VIN... cóż wieczorem zdejmę obicie i zobaczymy co odkryję
https://www.docdroid.net/tile/mazda-oem ... –.pdf.html[/quote]
To jest instrukcja od Mexico, przeraża mnie to bo to mój początek VIN... cóż wieczorem zdejmę obicie i zobaczymy co odkryję

Motion napisał(a):A tu kolejne udziwnienia:
https://www.docdroid.net/tile/mazda-oem ... –.pdf.html
To nie jest nic nowego, stary dokument. Tak właśnie montują w ASO w Europie z jakiegoś powodu. Nie martw się normalnie masz fabryczne podłączenie w kostce C-16 . Nic nie trzeba ciągnąć przez cały samochód – to jest tylko jakieś dziwactwo ASO Mazdy.
temat
viewtopic.php?f=494&t=166588
jest juz tak nieczytelny i niemozliwy do ogarniecia, iż postanowiłem założyc nowy temat, najwyżej szanowni admini usuna:)
Wiem, iż rodzaj podłączenia (wtyczek) zalezy od wielu czynników. Sedan/Hb, Halogeny/Xenony i jeszcze wersja Passion czy Energy.
Czy ktoś posiadający mazde 3 Sedana Energy Xenon sam zamówił kamerę i ja zamontował tylko i wyłącznie za pomocą wtyczki w klapie bagażnika? Jeżeli tak to bardzo proszę o wypowiedzenie się w tym temacie skad, gdzie jak kupił i zamontował.
viewtopic.php?f=494&t=166588
jest juz tak nieczytelny i niemozliwy do ogarniecia, iż postanowiłem założyc nowy temat, najwyżej szanowni admini usuna:)
Wiem, iż rodzaj podłączenia (wtyczek) zalezy od wielu czynników. Sedan/Hb, Halogeny/Xenony i jeszcze wersja Passion czy Energy.
Czy ktoś posiadający mazde 3 Sedana Energy Xenon sam zamówił kamerę i ja zamontował tylko i wyłącznie za pomocą wtyczki w klapie bagażnika? Jeżeli tak to bardzo proszę o wypowiedzenie się w tym temacie skad, gdzie jak kupił i zamontował.