Czujniki cofania – informacje i problemy
@Motion z jednej strony automatyczne włączanie czujników przednich przy jeździe mniejszą prędkością jest dobre – nie trzeba pamiętać o włączaniu przed manewrowaniem, a z drugiej czasem można w korku ze strachu podskoczyć gdy włączą się przy przejeżdżającym obok motorze czy ciężarówce. Obawiam się, że to cudo nie jest japońskie tylko chińskie jak to wszystkie akcesoria
. Ciekaw jestem czy można ten "automat" jakoś wyłączyć.
Ja mam takie czujniki przednie – do włączania/wyłączania służy przycisk z lewej strony od kierownicy (swieci sie lekko na zielono jak jest wlaczony). Domyslnie jest on wlaczany przy uruchamianiu auta. Czujniki sa aktywne do predkosci okolo 30 km/h powyzej sie wylaczaja – po zwolnieniu ponizej 30 aktywuja sie z powrotem. Takze jak sie stoi w korku i ktos przejdzie przed maska to piszcza. Mozna je zawsze wylaczyc przyciskiem – ponownie wlacza sie po ponownym wduszeniu przycisku albo po uruchomieniu auta. Faktem jest ze przydala by sie jakas mozliwosc konfiguracji tych czujnikow zeby np same sie nie wlaczaly ale wlaczaly sie dopiero po wcisnieciu przycisku.
dzej_dzej napisał(a):Takze jak sie stoi w korku i ktos przejdzie przed maska to piszcza. Mozna je zawsze wylaczyc przyciskiem – ponownie wlacza sie po ponownym wduszeniu przycisku albo po uruchomieniu auta
W mojej ocenie, zupełnie niedopracowanie (a przecież bardzo przydatne) urządzenie. Fabrycznie mam zamontowane tylko tylne czujniki. Nawet przed odbiorem auta pytałem się w ASO o montaż czujników przednich, ale życzliwy sprzedawca delikatnie mi je odradzał, gdyż spotykał się z tego typu przypadkami

Mnie niestety też wprowadzili w błąd w tym temacie. Gdy zamawiałem słyszałem, że będą działać jak te fabryczne, a okazało się że to niezły bubel. W moim przypadku jest to o tyle drażniące, że każdego ranka wyjeżdżam z garażu w którym stoję pod samą ścianą, więc na dzień dobry wita mnie ten okropny głośny dźwięk którym w żaden sposób nie da się sterować 
Szczerze ostatnio zastanawiam się na odłączeniem tego czegoś...
Szczerze ostatnio zastanawiam się na odłączeniem tego czegoś...
- Od: 18 paź 2014, 10:29
- Auto: Mazda 3, 120KM, 2014
Dziwne rzeczy
tak nie powinno być... i dlatego między innymi wziąłem SkyPassion, żeby żaden serwisowy "wymieniacz" nie dotykał się przednich czujników
no jak mogą się aktywować bez biegu wstecznego, czy też wciśnięcia przycisku
Ja bym to reklamował do skutku, to jest nie poważne...

Ja bym to reklamował do skutku, to jest nie poważne...
Czy ktoś z Was ostatnio zakładał czujniki z przodu? Czy coś się ruszyło w tej sprawie?
Miałem zamiar dołożyć czujniki z przodu przy przeglądzie pierwszorocznym, ale biorąc pod uwagę to co tutaj przeczytałem to zacząłem się poważnie zastanawiać.
Ile ASO sobie woła za te przednie czujniki? Na Angielskich stronach widzę ten moduł za ok 150 funtów Mam wersję ENSO z fabrycznymi tylnymi czujnikami i kamerą, czy jest szansa podpięcia tego w taki sposób aby wyświetlało się tak jak w SkyPassion (kamera + grafika z czujnikami przód i tył)?
Miałem zamiar dołożyć czujniki z przodu przy przeglądzie pierwszorocznym, ale biorąc pod uwagę to co tutaj przeczytałem to zacząłem się poważnie zastanawiać.
Ile ASO sobie woła za te przednie czujniki? Na Angielskich stronach widzę ten moduł za ok 150 funtów Mam wersję ENSO z fabrycznymi tylnymi czujnikami i kamerą, czy jest szansa podpięcia tego w taki sposób aby wyświetlało się tak jak w SkyPassion (kamera + grafika z czujnikami przód i tył)?
- Od: 9 lis 2015, 21:29
- Auto: Mazda3 BM Enso 120KM MT; 2016r. HB Soul Red
nie
Przepraszam za skrót myślowy ale dotyczyło to odpowiedzi na pytanie czy jak dołożysz przednie czujniki parkowania to będziesz miał wizualizację na tablecie jak w wersji najwyższej-odpowiedz brzmi-nie
Cześć!
Planuje w M3 BM Sedan SkyEnergy dołożyć czujniki cofania przód. Czy to co jest na tym zdjęciu wystarczy? Potrzebne są jeszcze jakieś dodatkowe wiązki?
https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/fi ... s=1000x700
Pozdrawiam!
Czarek
Planuje w M3 BM Sedan SkyEnergy dołożyć czujniki cofania przód. Czy to co jest na tym zdjęciu wystarczy? Potrzebne są jeszcze jakieś dodatkowe wiązki?
https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/fi ... s=1000x700
Pozdrawiam!
Czarek