Skrzypiące wnętrze, wiele różnych odgłosów

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez czarmi » 28 wrz 2015, 14:26

Czy masz to za każdym razem wciskania sprzęgła na każdym biegu <co?>
Pytam, bo ja w poprzednim aucie (Astra IV) miałem ewidentne skrzypienie z okolic pedału sprzęgła. Jeszcze w ramach gwarancji smarowano mi jakieś plastykowe miejsce w okolicach linek, ale pomagało to na jakiś czas. Kiedy pojechałem po raz trzeci (już po gwarancji), stwierdzono, że teraz to mogą to zrobić odpłatnie za około 700zł :| <spie> . Była to moja czwarta Astra ... i zarazem ostatnia. W sprawie też pisałem do GM Motors, a gdy się odezwali, gestem dobrej woli chcieli usterkę usunąć, lecz ja już im podziękowałem za współpracę.
Ostatnio edytowano 28 wrz 2015, 14:37 przez czarmi, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 11 cze 2014, 22:04
Auto: Mazda 3 BM, 120KM 6MT, SD SkyEnergy, soul red 14'
była ...

Postprzez ulmen » 28 wrz 2015, 14:32

Na 100% na postoju skrzypi. Przy niskich prędkościach wyraźnie słyszalne (1 i 2 oraz wsteczny). Przy wyższych prędkościach niesłyszalne.
Forumowicz

Od: 16 gru 2013, 17:55
Auto: BM 2.0 120KM Titanium Flash
Sky Motion

Postprzez czarmi » 28 wrz 2015, 14:42

Problem sam nie ustąpi, a tylko będzie się pogłębiał. Przypuszczam, że nie jest to obojętne dla systemu wysprzęglania auta.
Forumowicz

była ...

Postprzez maryousz » 9 paź 2015, 07:45

Wraz z ochłodzeniem wróciło "cudowne" brzęczenie plastików z pustego fotela pasażera. &#$%@^ można dostać.
maryousz

Postprzez apx » 9 paź 2015, 12:09

ja mam to caly czas
Forumowicz

Od: 10 gru 2013, 13:19
Auto: mazda 3 BM 165 KM

Postprzez maryousz » 9 paź 2015, 12:13

Pojechałbym do aso ale efekt bedzie jak zwykle – porysuja pewnie tapicerke a dzwiek zostanie. Jak mnie to wkurw... ze jestem zmuszony korzytac z gwarancji tylko wtedy jak juz wyraznie sie cos popsuje...Szkoda ze nikt nie napisal jak sie z tym uporal aby samemu to uciszyć.

----

Przedzwoniłem dziś do dwóch aso w w-wie – oczywiście temat nieznany;
znany jest natomiast na mazda3revolution.
Napisałem do mmpol z zapytaniem czy coś wiedzą w temacie brzęczącego siedzenia, bo moje auto na pewno nie będzie tym, w którym ASO bedzie szukać odpowiedzi na pytanie, dlaczego w nowej BM jest tak dźwięcznie jak w 126p czy polonezie.
maryousz

Postprzez ellipsis » 14 paź 2015, 10:50

U mnie coś niemiłosiernie strzela w okolicy laczenia szyby przedniej – deski rozdzielczej i prawego słupka, tam przy glosniku. Wczoraj jechalem w nocy, auto troche postalo na zimnie i cała droge tak strzelalo, że myslalem ze mnie coś trafi...
Sporadycznie cos strzela w podsufitce jakby ten plastik gdzie jest oswietlenie kabiny, schowek na okulary i sam tablet.
Forumowicz

Od: 21 paź 2014, 21:17
Auto: Mazda3 HB 2.0 165KM
Ford Fiesta MK7 1.4 PB 96KM

Postprzez maryousz » 14 paź 2015, 10:53

Japonska precyzja badz meksykanski temperament...
maryousz

Postprzez czarmi » 14 paź 2015, 10:54

Powinieneś poszukać w wątkach, bo na pewno była akcja na tę przypadłość (prawy przedni słupek).
Forumowicz

była ...

Postprzez darrecki » 14 paź 2015, 13:45

U mnie (odpukać) oprócz niemiłosiernie skrzypiącego podłokietnika jest błoga cisza. Podłokietnik się "zepsuł" po czyszczeniu środkiem do plastików, problem usunięty w ASO.
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 01:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D

Postprzez ellipsis » 14 paź 2015, 15:07

Tak wiem Czarmi, jest na to nota o ile pamietam i o ile te trzaski dochodza z tego miejsca bo podczas jazdy to też cieżko zlokalizować. Ktos pisal, że majac slabe nerwy lepiej nie patrzec jak ASO naprawia bo uzywaja młotka i wkrętaka grzebiąc od strony komory silnika :D

Maryousz – W moi przypadku japońska jakość i precyzja :D
Forumowicz

Postprzez creet » 14 paź 2015, 15:09

ellipsis napisał(a):uzywaja młotka i wkrętaka

Najnormalniej w świecie minimalnie odginają blachę od blachy. Nic strasznego. Moje auto przeżyło bez szwanku.
Forumowicz

Od: 12 sty 2014, 23:31
Auto: 2014 Matsuda Axela SkyPassion 2.0 165HP

Postprzez ellipsis » 14 paź 2015, 15:13

Hmm te strzały za cholere nie przypominaja obijania/obcierania sie blachy o blache ;)
Forumowicz

Postprzez creet » 14 paź 2015, 17:20

U mnie też nie przypominały. To był taki tępy stukot.
Forumowicz

Od: 12 sty 2014, 23:31
Auto: 2014 Matsuda Axela SkyPassion 2.0 165HP

Postprzez maryousz » 20 paź 2015, 08:52

Dobra. Byłem wczoraj w Odyssey z brzęczącym fotelem.
Zdaje się, że udało im się naprawić.
Serwisant oznajmił tajemniczo, że poprawił montaż fotela.
Po przyjrzeniu się bliżej, stwierdzam, że zdjął boczną obudowę fotela i wepchnął kawał gąbki między obijające o siebie elementy (widać wystającą gąbkę pod spodem).

Na marginesie:
Update oprogramowania nie został wykonany gdyż jak stwierdził, muszę się umówić na inny termin bo trwa to godzinę...Przy fotelu grzebał 1,5 więc dlaczego nie zapuścił aktualizacji na początku pracy?
Bez komentarza.
maryousz

Postprzez wojtix » 7 lis 2015, 14:48

Ja natomiast mam problem z pykaniem/cykaniem (pojedynczy dźwięk)z okolicy lewego słupka. Byłem w ASO, zrobili notę serwisową dotycząca rozszerzenia blach i dokręcenia śrub. Pomogło w pewnym sensie bo pykanie/cykanie pojawia się teraz rzadziej, ale nie umilkło. Pojawia się przy załączaniu silnika i-stop, hamowaniu, ruszaniu, niektórych nierównościach, ale teraz już nie pojawia się za każdym razem (tak było na początku), ale od czasu do czasu. Jest to odgłos o takim samym natężeniu. W ASO gość powiedział, ze jest jakaś inna nota serwisowa, odnośnie dźwięków z okolic podszybia, ale nie może zrobić dwóch naraz. Orientuje się ktoś, czego dotyczy ta druga nota? Wg mnie problemem jest jakiś plastik, który "pracuje" w zależności od naprężeń nadwozia, lub jakiś luźniejszy element jak np jakaś wiązka.
Druga sprawa, która mnie zdziwiła w ASO, że nikt nie chciał się ze mną przejechać przed serwisem, aby stwierdzić, o co mi dokładnie chodzi, tylko od razu nota serwisowa (chociaż wg niej, mojego nr VIN raczej nie obejmuje). Jazda próbna po serwisie była, potwierdziłem, że jeszcze słyszę ten odgłos, ale nie z taką częstotliwością niż przed oddaniem samochodu. Gość siadł za kółko przejechał się ze mną o stwierdził, ze nic nie słyszy, ja co prawda z fotela pasażera też nie słyszałem. Zajrzałem wczoraj pod maskę i naciskając plastiki podszybia, pojawiał się w jednym miejscu dźwięk, można powiedzieć dokładnie taki jaki mnie denerwuje. Stwierdziłem, że dziś przed jazdą podłoże tam kawałek ręcznika papierowego i zobaczę, czy to to jest powodem, ale po otwarciu maski i przy naciskaniu dziś tego plastiku błoga cisza, a pykanie/cykanie wciąż jest słyszalne.
Forumowicz

Od: 5 sie 2014, 10:32
Auto: Mazda 3 Sedan, SkyEnergy, 120KM 6MT

Postprzez lukaszjakubowski » 7 lis 2015, 15:26

Ja miałem dokładnie jak Ty wojtix, tyle że w M6. Znalazłem drażniący mnie dźwięk w podszybiu. Zacząłem podkładać żeby sprawdzić czy coś to pomoże. Rozebrałem pół podszybia i stwierdziłem, że nie jestem w stanie tak podeprzeć jak chcę w związku z czym dałem sobie spokój. Później jadąc autem docisnąłem w kilku miejscach lampe na podsufitce tą z mocowaniem na okulary, prawie do dachu, tak z wyczuciem i co.... dźwięk ustał <glupek2>
W M3 jak dotąd nic mi nie hałasuje.
lukaszjakubowski

Postprzez Raziel » 7 lis 2015, 20:25

Odnośnie trzasków – u mnie pojawiły się po roku użytkowania samochodu. Początkowo w lewym, a później także w prawym przednim słupku. Jestem umówiony na za 2 tygodnie na naprawę – będzie ona polegała właśnie na rozgięciu jakichś blaszek i użyciu smaru. Zobaczymy, czy to w moim przypadku rozwiąże ostatecznie problem.
Forumowicz

Od: 27 kwi 2014, 11:27
Auto: Mazda 3 BM (HB), 120KM 6AT, SkyPassion, Soul Red

Postprzez dnf » 8 lis 2015, 16:13

Ja byłem a dwóch ASO – w Łodzi i Warszawie w sprawie skrzypienia w okolicach fotela i za każdym razem wychodziłem na idiotę bo nic nie skrzypiało jak sprawdzali. Dopiero niedawno zorientowałem się, że tu chodzi o pusty fotel a zawsze jak mi go sprawdzali to siedzieli na fotelu. W tym momencie „radzę” sobie odsuwając fotel maksymalnie do tyłu ale zaczyna mnie to irytować. Jakby ktoś miał jakieś informacje jak to zlikwidować to będę wdzięczny.
Forumowicz

Od: 17 mar 2014, 18:54
Auto: Mazda 3, Sedan 2014, Skyactiv-G 120KM 6MT + Xenon

Postprzez maryousz » 8 lis 2015, 16:31

Jesli chodzi Ci o chlebotanie to opisalem na czym polega naprawa.
maryousz