przez wojtix » 7 lis 2015, 14:48
Ja natomiast mam problem z pykaniem/cykaniem (pojedynczy dźwięk)z okolicy lewego słupka. Byłem w ASO, zrobili notę serwisową dotycząca rozszerzenia blach i dokręcenia śrub. Pomogło w pewnym sensie bo pykanie/cykanie pojawia się teraz rzadziej, ale nie umilkło. Pojawia się przy załączaniu silnika i-stop, hamowaniu, ruszaniu, niektórych nierównościach, ale teraz już nie pojawia się za każdym razem (tak było na początku), ale od czasu do czasu. Jest to odgłos o takim samym natężeniu. W ASO gość powiedział, ze jest jakaś inna nota serwisowa, odnośnie dźwięków z okolic podszybia, ale nie może zrobić dwóch naraz. Orientuje się ktoś, czego dotyczy ta druga nota? Wg mnie problemem jest jakiś plastik, który "pracuje" w zależności od naprężeń nadwozia, lub jakiś luźniejszy element jak np jakaś wiązka.
Druga sprawa, która mnie zdziwiła w ASO, że nikt nie chciał się ze mną przejechać przed serwisem, aby stwierdzić, o co mi dokładnie chodzi, tylko od razu nota serwisowa (chociaż wg niej, mojego nr VIN raczej nie obejmuje). Jazda próbna po serwisie była, potwierdziłem, że jeszcze słyszę ten odgłos, ale nie z taką częstotliwością niż przed oddaniem samochodu. Gość siadł za kółko przejechał się ze mną o stwierdził, ze nic nie słyszy, ja co prawda z fotela pasażera też nie słyszałem. Zajrzałem wczoraj pod maskę i naciskając plastiki podszybia, pojawiał się w jednym miejscu dźwięk, można powiedzieć dokładnie taki jaki mnie denerwuje. Stwierdziłem, że dziś przed jazdą podłoże tam kawałek ręcznika papierowego i zobaczę, czy to to jest powodem, ale po otwarciu maski i przy naciskaniu dziś tego plastiku błoga cisza, a pykanie/cykanie wciąż jest słyszalne.