Odbarwienia lakieru po użyciu płynu do spryskiwacza
Strona 1 z 1
Prześledziłem kilka testów, poczytałem, popytałem i w zasadzie każdy twierdzi coś innego w temacie zimowego płynu do spryskiwaczy. Jestem ciekaw, jak Wy do tego podchodzicie. Na ASO stwierdzono, że posiadam już odbarwienia na lakierze od niskiej jakości płynu (kupowałem tylko markowe). Sam nie wiem co o tym myśleć. Może macie jakieś sugestie? Jakiego płynu do spryskiwaczy używacie zimą?
- Od: 20 maja 2015, 16:12
Mazkol napisał(a):Na ASO stwierdzono, że posiadam już odbarwienia na lakierze od niskiej jakości płynu (kupowałem tylko markowe).
W którym miejscu na lakierze auta posiadasz te odbarwienia

Idąc logiką ASO, podsuń im instrukcję obsługi auta i poproś o wskazanie strony na której widnieją wymagania dotyczące charakterystyki dopuszczonych płynów do spryskiwaczy.
A tak w temacie. Kiedyś szukałem info jakie płyny mają najmniej metanolu (by nie zniszczyć sobie niewidzialnej wycieraczki). Wyszło mi wtedy, że najtańszy płyn bez metanolu produkuje... Lidl.
Wiem, że to Auto Świat, ale całkiem spore zestawienie informacji o płynach można znaleźć tutaj: http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/test-plynow-do-spryskiwaczy/07khm
A tak w temacie. Kiedyś szukałem info jakie płyny mają najmniej metanolu (by nie zniszczyć sobie niewidzialnej wycieraczki). Wyszło mi wtedy, że najtańszy płyn bez metanolu produkuje... Lidl.
Wiem, że to Auto Świat, ale całkiem spore zestawienie informacji o płynach można znaleźć tutaj: http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/test-plynow-do-spryskiwaczy/07khm
Podobne problemy są w Fordach. Pokrywy silnika są zasmarkane i delikatnie odbarwione przez spryskiwacze. Umieszczone są one na masce, a nie na podszybiu (pod maską). Ja z czarnego lakieru ( w Fordzie) usuwałem to glinka do lakieru i schodziło. Na forach tejże marki tez pisali, że Ford zaleca wyłącznie swoje.
Ale całe szczęście Mazda to już nie Ford... 
Proszę, zostańmy przy tej sprawie... odbarwienia lakieru w M3
BTW.
Prosiłem o zdjęcia...
BTW.
Prosiłem o zdjęcia...

Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Wojtek napisał(a):Ale całe szczęście Mazda to już nie Ford...
Nie chodziło mi o informowanie, jakie marki mają problem, ale jak można spróbować usunąć odbarwienia.
Niestety w swojej Mazdzie BL miałem podobny przypadek w górnej części maski co kolega Mazkol i niestety niczym nie było tych odbarwień usunąć, próbowałem rożnymi pastami i woskami nawet glinką do lakieru. Plamy te wyglądały jak krople wyschniętej wody po myjni.
- Od: 17 gru 2010, 12:34
- Auto: Mazda 3 BL 1.6 MZR 2009
Hyundai Elantra MD 1,6L. 2013
w swojej BL jestem w trakcie ich usuwania. U mnie wygląda (ło) to jak tęczowe zacieki. Glinka naprawdę daje radę, trzeba tylko cierpliwości i dużo wolnego czasu.
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
http://www.4kolkaszczescia.pl
Dlatego w lato trzeba używać wody destylowanej/deminarelizowanej + np. koncentrat wurth, a w zimę...ostatnie dwie zimy były średnio zimowe więc używałem apsika autolandu rozcieńczanego z ww. wodą. Sprawdzona "receptura".
Zacząłem zwracać uwagę na płyn do spryskiwaczy gdy pewnego lata załatwiłem sobie piękne zacieki na dachu (takie jak po twardej wodzie) i lepkie plamy na szybie, płynem z biedronki. Pomogła pasta tempo w obu miejscach- ale zalecam rozważne stosowanie. Glinka wymiękła w moim przypadku.
Zacząłem zwracać uwagę na płyn do spryskiwaczy gdy pewnego lata załatwiłem sobie piękne zacieki na dachu (takie jak po twardej wodzie) i lepkie plamy na szybie, płynem z biedronki. Pomogła pasta tempo w obu miejscach- ale zalecam rozważne stosowanie. Glinka wymiękła w moim przypadku.
-
maryousz
No to Koledzy co polecacie za płyn do tych spryskiwaczy, bo ten lakier w nowych autach jest tak delikatny, że od samego patrzenia rysy się robią??
Nadchodzi okres zimowy, przy okazji zapytam co polecacie do odmrażania szyb w aerozolu, czy też trzeba uważać czym się szyby psika, żeby na lakierze/uszczelkach nie powstały odbarwienia?? Lepsze chyba takie psikanie niż niszczenie wycieraczek na zamrożonej szybie.
Nadchodzi okres zimowy, przy okazji zapytam co polecacie do odmrażania szyb w aerozolu, czy też trzeba uważać czym się szyby psika, żeby na lakierze/uszczelkach nie powstały odbarwienia?? Lepsze chyba takie psikanie niż niszczenie wycieraczek na zamrożonej szybie.
Strona 1 z 1