Problem z i-stop, radiem i padem sterującym.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez izud » 8 lip 2015, 09:39

Witam!
Wczoraj przy sporych upałach w mojej Mazdzie padł system i-stop, w tym samym momencie przestał działać pad do sterowania ekranem oraz radio. Ekranem można sterować tylko dotykowo, nawigacja działa ale dźwięku nie ma w ogóle, telefon przez bt się łączy lecz jak próbuję wykonać telefon to wyskakuje błąd że nie ma możliwość dzwonienia. Dźwięk z komórki przez BT również nie leci, nawet czujniki parkowania przy wrzuceniu wstecznego się nie uruchamiają(albo po prostu tego nie slychać...)

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki(te pod maską również), auto zostawiłem na całą noc w garażu z odłączonym akumlatorem licząc że wszystko to było spowodowane wysoką temperaturą lecz nic to nie dało. Dzisiaj dalej to samo... Akurat dzisiaj w nocy jadę na urlop a bez radia będzie trochę smutno <płacze>

Czy miał ktoś podobny problem ??
Forumowicz

Od: 8 wrz 2013, 13:13
Auto: Mazda3 BM Skyactiv-D 2013 2.2 150KM

Postprzez wojtix » 8 lip 2015, 10:33

Pierwsze co bym robił to jechał do ASO, a nie szukał pomocy na forum. Tym bardziej, że masz wyjazd za chwil kilka.
Forumowicz

Od: 5 sie 2014, 10:32
Auto: Mazda 3 Sedan, SkyEnergy, 120KM 6MT

Postprzez Wojtek » 8 lip 2015, 11:04

Chyba musisz podłączyć się pod komputer... Najlepiej ten w ASO... Bez błędów niewiele można powiedzieć...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez darrecki » 8 lip 2015, 11:13

Czyżby kolejny przypadek padniętego akumulatora?
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 01:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D

Postprzez MateoGDY » 8 lip 2015, 12:37

Wyglada na padniety aku..co nie powinno miec miejsca przy normalnej eksploatacji. Tak na marginesie, mialem kiedys aku Varty od nowosci w Audi, padl dopiero po 12 latach ale bardziej z mojej winy, gdyz tamtego feralnego dnia odpalalem auto co pol godz (sklep – sklep – apteka – sklep – dom itp:). Wiec jakby padl aku w nowej Mazdzinie to kiepsko, ale szczerze.. watpie ze stalo sie to bez zostawionych wl odbiornikow. Sam jestem ciekaw finalu sprawy.
Forumowicz

Od: 12 lip 2014, 12:04
Auto: Mazda 3 BM 2.0 120 KM SkyEnergy Navi Xenon

Postprzez izud » 8 lip 2015, 12:45

Do ASO już nie zdarzę bo aktualnie nie jestem we Wrocławiu i do najbliższego mam ponad 60km :| Dzwoniłem do nich + byłem u faceta który ma sprzęt aby błąd wyczytać. Okazuje się że prawdopodobnie padł przetwornik DC/DC który znajduje się w lewym nadkolu, akumulator sprawdzali i jest sprawny. W ASO mówili że z tym przetwornikiem są problemy i że w mazda 6 była nawet jakaś akcja serwisowa organizowana .

Więc wychodzi na to że na urlop jadę bez radia <spoko> Po powrocie jedzie na serwis(już 2 raz od ostatnich 3 miechów <jupi> )

W aucie w tym momencie nie działa w zasadzie wszystko co potrzebuję sprawnych głośników do normalnej pracy + I-stop(i tak go nie lubiłem <lol> ) + pad sterujący ekranem

Dopisano 8 lip 2015, 14:54:

Przed chwilą jechałem mazda i kolejny problem sie pojawił... teraz zapalił mi się akumulator na desce rozdzielczej i komunikat na ekranie"Awaria układu ładowania. Zatrzymaj się natychmiast w bezpiecznym miejscu. Wyłączyłem wszystkie rzeczy w aucie i pojeździłem chwile po mieście i aktualnie sie nie świeci, po jeździe napięcia miałem takie:
Wyłączony silnik: 13,1V
Włączony silnik(bez obciążenia): 14,4V
Włączony silnik(z obciążeniem): 14,1V
Wiec ładować ładuje i akumulator chyba też jest ok?? Już sam nie wiem z czym jest problem...
Forumowicz

Od: 8 wrz 2013, 13:13
Auto: Mazda3 BM Skyactiv-D 2013 2.2 150KM