Rozładowany akumulator. Co może być przyczyną?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez ulmen » 17 cze 2015, 21:29

SCADA napisał(a): zarówno napięcie po kilkugodzinnym postoju (12,291V) jest krytycznie niskie

To napięcie mierzone jest przy pierwszym naciśnięciu przycisku start (w innym przypadku nie będzie napięcia na gnieździe 12V). To na pewno spowoduje spadek napięcia w instalacji, bo akumulator zasila nie tylko gniazdko 12V ale też inne komponenty. Nie chcę się wdawać w dyskusję czy akumulator jest dobrze czy źle ładowany. Jest ładowany pewnie tak jak powinien być a o ile proces ładowania skraca jego życie to się nie dowiemy.
Widzę, że robi się też niemiło w związku z tematem akumulatora więc ja z tego wątku (póki co) uciekam.
Forumowicz

Od: 16 gru 2013, 17:55
Auto: BM 2.0 120KM Titanium Flash
Sky Motion

Postprzez extra » 19 cze 2015, 16:28

Wojtek napisał(a):Jest to napewno innwacyjne rowiązanie... Niestety, służy ono tylko tym, którzy jeżdżą średnie i dłuższe odcinki drogi... Nie jest wskazane dla aut pokonujących krótkie, miejskie trasy rzędu kilku km i postój...

extra, napisz nam jakie trasy dziennie pokonujesz?

Pokonuję krótkie trasy. Do pracy mam ok. 7 km. Natomiast aku rozładował mi się po pokonaniu 200 km, po czym postawiłem auto na 2,5 doby. No i był klops, aku się rozładował.
Forumowicz

Od: 18 sty 2015, 19:19
Auto: Mazda 3 BP – 2,0 – Hatchback – 150 KM – 2023