Mazda – lakierowanie

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Mazkol » 20 maja 2015, 16:19

Swego czasu lakierowałem przednie drzwi od strony pasażera. Były delikatnie obtarte na "fali", która biegnie przy dolnej krawędzi drzwi, na wysokości klamki (czyli w okolicach lewego dolnego rogu drzwi, blisko tylnych drzwi).
Na ASO zaproponowali, że wezmą auto, sprawdzą czy uda im się zmieścić na jednych drzwiach (jeśli nie to będą cieniować drugie) i dadzą znać.
Dostałem telefon, że udało się zmieścić na jednych drzwiach, dodatkowo zostały one spolerowane celem lepszego dopasowania koloru.
Odebrałem coś, co można zobaczyć w załączniku. Zdaję sobie sprawę, że zdjęcie nie jest najlepszym sposobem na sprawdzanie czy kolor się zgadza, ale nie mam innego wyjścia. Różnica barw na zdjęciu nr 1 jest całkiem nieźle oddana (w rzeczywistości widać nawet bardziej). W zasadzie każdego kogo pytam, dostrzega różnicę. W drzwiach nie odbija się budynek, ani nic, co mogłoby sprawić złudzenie innego koloru.
Moim zdaniem drzwi są ciemniejsze, kolor bardziej wpada w szarość, wiśnię, ciemny granat. Pomijam fakt, że na krawędzi powstaje efekt wybrzuszenia i charakterystycznego odbijania się światła. To jest różnica którą mogę/powinienem reklamować? Bardzo mi to przeszkadza, uważam, że robota nie została wykonana dobrze, bo zapewniano mnie, że całość będzie zrobiona na "zero".

W pozostałych zdjęciach, pobawiłem się trochę suwakami (kontrast i nasycenie), aby zwrócić uwagę na różnicę.
Załączniki
1.jpg
2.jpg
3.jpg
Początkujący

Od: 20 maja 2015, 16:12

Postprzez creet » 20 maja 2015, 16:56

Możesz napisać informacyjnie co to za ASO?
Forumowicz

Od: 12 sty 2014, 23:31
Auto: 2014 Matsuda Axela SkyPassion 2.0 165HP

Postprzez Mazkol » 20 maja 2015, 17:13

Mazda Rzeszów
Początkujący

Od: 20 maja 2015, 16:12

Postprzez SCADA » 20 maja 2015, 17:14

Owszem – widać różnicę... :|

Nię chcę być złośliwy, ale ten kolor odcień jest bardzo podobny do tych nieudolnie pomalowanych zderzaków... :P

Lewy górny róg wokół klamki podobny do reszty, więc pewnie tam jest oryginalny kolor.

W każdym razie – nawet przy takim oświetleniu i jakości zdjęcia widać różnicę w kolorze. :|
Forumowicz

Od: 8 kwi 2014, 20:20
Auto: Audi S5 3.0 TFSI 354KM quattro
BMW340i xDrive
Cupra Formentor VZ

Postprzez Wojtek » 20 maja 2015, 17:18

Zanim złożysz reklamację podjedź do rzeczoznawcy... by "fachowo" (profesjonalnie) określił wykonaną naprawę...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez artur1313 » 20 maja 2015, 18:32

Kilka dni temu byłem u znajomego lakiernika by przypolerować wżer na masce po zapieczonym ptasim g.... . Akurat opowiedział mi jak był na szkoleniu, gdzie nakładali mazdowski soul red. Nikomu nie udło zrobić się tego poprawnie. Coś w tym jest. Podobno też plastiki, zderzaki inaczej się elektryzują, dlatego inny jest trochę odcień.
Forumowicz

Od: 31 mar 2014, 22:58
Auto: Mazda 3 HB 165KM, SkyPassion, JetBlack

Postprzez MateoGDY » 21 maja 2015, 14:43

I jeszcze ta doplata 2600 za Soul Reda.. nastepnym razem wybiore bialy jak firmowka i jak ptak nasra to przynajmniej nie bedzie widac :D
Forumowicz

Od: 12 lip 2014, 12:04
Auto: Mazda 3 BM 2.0 120 KM SkyEnergy Navi Xenon

Postprzez czarmi » 17 cze 2015, 14:25

@Mazkol czy cokolwiek robiłeś w swojej sprawie, czy dałeś spokój <co?>
Forumowicz

Od: 11 cze 2014, 22:04
Auto: Mazda 3 BM, 120KM 6MT, SD SkyEnergy, soul red 14'
była ...

Postprzez flazx » 18 cze 2015, 10:58

MateoGDY napisał(a):I jeszcze ta doplata 2600 za Soul Reda.. nastepnym razem wybiore bialy jak firmowka i jak ptak nasra to przynajmniej nie bedzie widac :D

Jak położysz na lakier powlokę ceramiczną to też nie będziesz musiał przejmować się już więcej ptasimi odchodami, robalami na masce i grillu, kwaśnymi deszczami i solą.

Co do różnicy koloru, to nie wiem jak można rozprawiać o różnicach kolorów z 'przed' i 'po' na podstawie zamieszczonych zdjęć . Nie wiem czy zwróciliście uwagę że na zdjęciu z lepszym kontrastem i nasyceniem trawa ma również bardziej podrasowany kolor, a żółty maluszek w tle ma również inny kolor :)
Nie twierdze że jakość usługi została wykonana poprawnie, zapewne niestety nie dlatego współczuję, ale ciężko cokolwiek wyrokować na podstawie twoich zdjęć.
Forumowicz

Od: 27 mar 2014, 13:42
Auto: Mazda 3 (BM) 2.0 165KM 2014 SkyEnergy

Postprzez creet » 18 cze 2015, 13:29

flazx napisał(a):Co do różnicy koloru, to nie wiem jak można rozprawiać o różnicach kolorów z 'przed' i 'po' na podstawie zamieszczonych zdjęć .

Te zdjęcia mają na celu pokazanie różnicy oryginalnego koloru na tylnych drzwiach w stosunku do malowanych w ASO drzwi przednich. Podciągnięcie barw zdjęć miało na celu uwypuklenie tej różnicy, która ewidentnie występuje. Oczywiście kwestią indywidualnej percepcji jest jej zauważanie lub nie. Stawiam, że zdjęcie pierwsze jest bez retuszu i te drzwi mają faktycznie inną barwę/lakier inaczej odbija światło, a oczywiście nie powinien.

Wg mnie problem koloru zderzaków jak i odmalowanych elementów w kolorze Soul Red jest ten sam. Czyli różnica odbijania światła ze względu na inne niż oryginalne podłoże. Stąd efekt zupełnie innego koloru. Gdyby oglądać to auto w pełnym świetle słonecznym, wg mnie nie było by różnicy, lub drzwi malowane były by wręcz jaśniejsze (marchewkowe) od oryginału.
Forumowicz

Od: 12 sty 2014, 23:31
Auto: 2014 Matsuda Axela SkyPassion 2.0 165HP

Postprzez Rafał_ » 18 cze 2015, 14:10

Zgadzam się z creet'em.

Soul red to "trudny" lakier, co nie zmienia faktu, że w tym przypadku słabo im wyszło. Pewnie dopiero trenują, szkoda że na samochodach klientów :(

Ja też ostatnio naprawiałem tylne nadkole i drzwi, ale jakoś się w to tak bardzo nie wpatrywałem. Jak dla mnie jest OK. Pstryknę fotkę to porównamy.
Kaizen Sushi Racing Team Polub nasz FP :)
jarek.ZE
Klubowicz
CUP 2014 miejsce 3
CUP 2013 miejsce 2

Od: 25 lis 2008, 01:19
Auto: Mazda MX-5 NA B6 '93
Była:
Mazda3 BM PE 120KM '14
Rajdowe Clio F7P '91
Mazda mx-3 EC KLZE '91
Subaru Impreza WRX MY05
Mazda6 GG AJ '04

Postprzez mmarcel » 25 cze 2015, 18:38

Panowie pomijam fakt że Soul red nie jest prosty w nałożeniu i nie dyskutuję, że lakierowanie zostało dobrze bądź źle zrobione, ale podejrzewam że efekt ciemniejszego odcienia mógł być spowodowany nałożeniem bazy średnio dobranej na miejsce uszkodzone i cieniowania kawałka drzwi dla zgubienia różnicy w odcieniu a następnie pomalowanie całych drzwi lakierem bezbarwnym. Dla uniknięcia takiego efektu powinno się jednak przy lakierowaniu wejść na tylne drzwi bazą, a wtedy różnica byłaby praktycznie niewidoczna. W celu weryfikacji jak element był lakierowany wystarczy sprawdzić miernikiem grubość na całych naprawianych drzwiach. U mnie przy naprawie przedniego błotnika (ale przy kolorze srebrnym samochodu) cieniowali również przednie drzwi, bo w przeciwnym razie byłaby bardzo duża różnica naprawianego elementu.
Początkujący

Od: 17 gru 2010, 12:34
Auto: Mazda 3 BL 1.6 MZR 2009
Hyundai Elantra MD 1,6L. 2013