Witam, Dzisiaj podczas mycia samochodu, zauważyłem dwa małe odpryski na przednim zderzaku.
Mam białą BM, a widać czarne kropki na zderzaku, troche mnie to irytuje. Te odpryski są wielkości 2-3 mm. Poza tym, troche słabo – samochód mam pol roku – przebieg 6k kilometrow i juz masz jakies odpryski. Macie jakieś sposoby, co z tym zrobic teraz? Rozumiem, ze na przegladzie jak o tym powiem to mi zrobia ale za kase... to nie jest w ramach gwarancji... ?
Małe odpryski na zderzaku
Strona 1 z 1
Ja sobie kupiłem w serwisie taki zestaw naprawczy Mazdy lakier bezbarwny+baza za jakieś 20 zł i w długi weekend będę działał. Mam jeden odprysk na rancie drzwi (kupiłem demówkę i niezauwarzyłem tego przed zakupem).
Też mam odpryski i też są czarne kropki, chyba zderzaki są zrobione z ciemnego tworzywa
taki urok użytkowania samochodu. Zestaw do zaprawek kosztuje 20zł i po prostu trzeba raz na jakiś czas sobie pouzupełniać to co odprysnęło. Teraz po 16k km i 10 miesiącach zauważyłem że odprysków jak by mniej powstaje.
- Od: 8 sie 2014, 22:07
- Auto: Mazda 3 Sedan SkyMotion 2014 SKYACTIV-G 120KM 6MT
Moja sugestia jest taka, aby dołączonym do zakupionego zestawu pędzelkiem obchodzić się bardzo ostrożnie (dość gruba końcówka włosia). Malutkie odpryski można próbować zatuszować zamoczoną w lakierze ściętą zapałką lub nawet szpilką. Najlepiej próbować najpierw na czymś innym. Powodzenia.
Gorles napisał(a):Panowie, nabyłem ten zestaw w ASO.
Jest tam lakier bezbarwny i ten właściwy ? Jak mam to robic? Co po kolei ?
A kupiłeś oryginalny?
Zajrzyj do pudełeczka a znajdziesz tam instrukcję...
Jak Ci się nie chce czytać, to chociaż obrazki oglądnij a od razu załapiesz co i jak
To ja nie wiem co Ty kupiłeś 
Najpierw odtłuszczasz miejsce na karoserii,
Przez ok. 2 minuty energicznie trzepiesz buteleczką z lakierem bazowym,
Nakładasz bazę,
Czekasz 30 minut,
Powtarzasz czynności z bezbarwnym klarem,
voilla
Najpierw odtłuszczasz miejsce na karoserii,
Przez ok. 2 minuty energicznie trzepiesz buteleczką z lakierem bazowym,
Nakładasz bazę,
Czekasz 30 minut,
Powtarzasz czynności z bezbarwnym klarem,
voilla
Mianowicie miałem już 1 szkodę zgłoszoną – jakiś CH.... JE.... przejechał mi po 3 miesięcznym wozie!!! gwoździem od przedniej lampy po tylne drzwi. Szkoda zlikwidowana z AC.
- Od: 5 maja 2015, 18:41
- Auto: Mazda 3 2.0 SkyEnergy 120KM sedan 2014
+ Renault Megane Air 1.9dTi 2001
+ Honda 1100 Shadow Sabre 2005
Troszkę zmienię temat. Jaki jest efekt lakierowania po gwoździu? Jaki masz kolor samochodu?
- Od: 20 sty 2015, 15:32
- Auto: Mazda 3 HB, 2.0, 120 KM, SkyEnergy
Jeżeli chodzi o efekt malowania po gwoździu, osobiście nie widzę różnicy. W sumie lakier przez 3 miechy nie zdążył wyblaknąć, można powiedzieć że był jak z fabryki, więc ten nowy też nie powinien się zbytnio różnić. Jak mówiłem – ja nie dostrzegam różnicy.
- Od: 5 maja 2015, 18:41
- Auto: Mazda 3 2.0 SkyEnergy 120KM sedan 2014
+ Renault Megane Air 1.9dTi 2001
+ Honda 1100 Shadow Sabre 2005
Strona 1 z 1