Szybko brudząca się skóra na fotelach.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Lena » 18 gru 2014, 18:22

Hej,

mam problem z zabrudzeniami na fotelach pokrytych białą skórą. Jeansy, skórzane kozaki...wszystko farbuje fotel, a przecież tak być nie powinno. Niebieski kolor udało mi się wyczyścić specjalnymi chusteczkami do czyszczenia mebli skórzanych, ale pozostał problem butów. Przecież nie będę zimą specjalnie zakładała innych. A może trzeba fotele zaimpregnować?

Jeśli ktoś ma podobny problem to proszę o pomoc :)

Pozdrawiam
Początkujący

Od: 10 gru 2014, 18:49
Auto: Mazda 3, Hatchback, SkyPASSION, SKYACTIV-G 2.0 165 KM 6MT, rok produkcji 2014

Postprzez Raziel » 18 gru 2014, 23:16

Hej,

Również mam jasne fotele, i w przeciągu ostatnich 3 miesięcy (czyli od kiedy mam samochód) musiałem już kilkukrotnie usuwać lekkie zabrudzenia właśnie od jeansów.

Skórę impregnowałem od razu po zakupie, używałem także środka Gyeon Q2 Leather Coat, ale nawet po jego zastosowaniu skóra dalej się brudzi. Natomiast do samego czyszczenia używam Shiny Garage Leather Cleaner – wystarczy nawilżyć ściereczkę z mikrofibry i przetrzeć zabarwione miejsca na fotelu – schodzi idealnie.

Ogólnie to nie ma wyjścia – skóra tak czy inaczej będzie się brudzić od jeansów, i mówili mi to od razu w salonie Mazdy czy też Alfy. Ale czyszczenie tego jest łatwe, więc raz na kilka tygodni można przetrzeć i znów jest jak nowa. :)
Forumowicz

Od: 27 kwi 2014, 11:27
Auto: Mazda 3 BM (HB), 120KM 6AT, SkyPassion, Soul Red

Postprzez ellipsis » 19 gru 2014, 01:36

Ja z tego powodu kupilem skóre czarna. Wiem ze kremowa jest sliczna i auto wygalda bardzo elegancko ale niestety wszystko na niej widać. Co wiecej tapicerka w Mazdzie jest perforowana wiec nigdy nie wyczysci sie siedziska idealnie. Moj kolega ma Mercedesa w jasnej skorze i on jej czyszczenie juz olal bo to syzyfowa praca, skore jeszcze sie wyczysci ale nici juz nie i na jasnej skorze widac brudne przeszycia..

Lena poprostu tak jak mówi mój przedmówca, raz na miesciac ja przetrzyj środkiem czyszczącym i bedzie wmiare oki, nic więcej nie wymyślisz :)
Forumowicz

Od: 21 paź 2014, 21:17
Auto: Mazda3 HB 2.0 165KM
Ford Fiesta MK7 1.4 PB 96KM

Postprzez Raziel » 19 gru 2014, 16:00

Na szczęście przy jasnej tapicerce praktycznie nie ma jasnych przeszyć (są jedynie w okolicach zagłówka). Te na siedzisku (czyli tam gdzie skóra brudzi się najbardziej) są albo czerwone, albo ciemno szare.

Proponuję czyścić skórę co jakiś czas we własnym zakresie, a po dłuższym okresie użytkowania można oddać ją do czyszczenia w firmie, która zajmuje się tym profesjonalnie i ma odpowiednie środki/sprzęt.
Forumowicz

Od: 27 kwi 2014, 11:27
Auto: Mazda 3 BM (HB), 120KM 6AT, SkyPassion, Soul Red

Postprzez Wojtek » 19 gru 2014, 18:05

Kupując auto z jasną skórą należy się liczyć z potrzebą jej czyszczenia...
Jest wiele sposobów radzenia sobie z tym tematem...
Proponuję poczytać:
Pielęgnacja skórzanej tapicerki
Nasze forum nie kończy się na dziale technicznym – napraw :)
Arkana Obrazek Renault Obrazek Mii Obrazek
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM