Cześć, posiadam system alarmowy zamontowany w salonie przed wydaniem auta. Mam opcję bezkluczykowego dostępu i do auta otrzymałem stosowny pilot z dwoma przyciskami (otwarta/zamknięta kłódka).
Nie potrafię poradzić sobie z sytuacją, w której wysiadam z auta z kluczykiem (np. podczas tankowania), a w środku pozostają pasażerowie. Gdy odchodzę od auta (np. zapłacić za paliwo) – alarm uzbraja się i gdy tylko ktoś w środku się poruszy, rozpoczynają się efekty audiowizualne.
Czy jest możliwość wyłączenia wewnętrznego czujnika ruchu, tak żebym mógł zostawić w środku pasażerów? Wg instrukcji istnieją piloty z przyciskiem do tego celu (ale wygląda na to, że jest to pilot do wersji sedan połączony z przyciskiem otwierania bagażnika), ale ja takiego nie posiadam. Czy można to zrobić w inny sposób?
Mazda 3 BM jak wyłączyć wewnętrzny czujnik ruchu
Strona 1 z 1
Mpapa napisał(a):Przestaw to i powinien przestać wyć
i się także nie uzbroi...

Autorowi chodzi o czasowe wyłączenie czujników wewnętrznych po to aby "na chwilę" odejść od auta...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Dobra. Sprawa się wyjaśniła. Należy wykonać dwa cykle START bez uruchamiania silnika. Auto wówczas trzy razy daje cichy sygnał dźwiękowy. Potem należy w ciągu 15 sekund zamknąć auto. W tym momencie czujnik ruchu wewnątrz nie uruchomi się aż do następnego włączenia silnika. Czyli za każdym razem opuszczając auto należy procedurę powtórzyć.
W salonie zapomnieli wydać mi instrukcji do alarmu, w której jest ten opis...
W salonie zapomnieli wydać mi instrukcji do alarmu, w której jest ten opis...
- Od: 31 paź 2014, 22:36
- Auto: Mazda 3 BM 2014 Hatchback SkyPassion 120KM AT
Potwierdzam, że po dwóch cyklach ACC->ON->OFF samochód wydaje trzy ciche sygnały. Potem sprawdzę czy przekłada się to na wyłaczenie czujników ruchu:)
Strona 1 z 1