Mazda 323 BG BP '91

Zdjęcia i opisy projektów tuningowych.

Postprzez lukaszek323f » 8 maja 2008, 23:48

Mazda na żywo bardzo ładnie wyglada to ty chyba jechałes dzis w Lublinie Sikorskiego w doł <diabełek> albo na Czechów albo w Poligonową <diabełek>
Obrazek
Forumowicz

Od: 20 sie 2007, 14:01
Auto: Była 323f BG,323f Sportive
Obecnie BMW E60 530D

Postprzez .:MarciN:. » 10 maja 2008, 13:41

lukaszek323f napisał(a):ty chyba jechałes dzis w Lublinie Sikorskiego w doł

Chyba na pewno ja ;). Sikorskiego w dół i na Północną. Miło, że się podoba :), mimo że jest brudna ;) .
Forumowicz

Od: 25 maja 2006, 22:06
Auto: 323 BG '91 1.3 16V

Postprzez mzer » 16 maja 2008, 16:13

.:MarciN:. podobają mi się modyfikacje jakie zrobiłeś w autku. Mazda prezentuje się rewelacyjnie ;) widać, że dbasz o nią i wiesz co robisz ;) gratulacje :)
Początkujący

Od: 17 lis 2007, 19:58
Auto: Mazda 323 BF

Postprzez martino_83 » 24 cze 2008, 16:01

PS Jeśli ktoś wie skąd można zdobyć białe kierunki do 323 BG to byłbym bardzo wdzięczny za informacje...

Też szukam takich kierunków do Mazdy 323BG więc jest nas dwóch,informacje mile widziane.A co do autka to wielki pozytyw
Początkujący

Od: 23 cze 2008, 23:20

Postprzez BratCukierka » 24 cze 2008, 17:14

martino_83 klik

.:MarciN:. fajna bg :P
Forumowicz

Od: 24 cze 2006, 20:21
Auto: Toyota Yaris Hybrid '19

Postprzez domagalskim » 25 cze 2008, 02:05

Kurde troche drogo za te migacze :|

Albo jestem slepy albo nie widze tam na tej stronie tylnych lamp do 323 GB HB :]

Macie jakies namiary na nówki bo juz mnie krew zalewa jak moje lampy woda zalewa <lol>

Od: 22 paź 2006, 23:07
Auto: 323 GT 1.8 DOHC

Postprzez martino_83 » 25 cze 2008, 12:44

Dziękuję Ci BratCukierka za namiary na kierunki jestem bardzo zadowolony.Pozdrawiam :)
Początkujący

Postprzez .:MarciN:. » 25 cze 2008, 13:09

Napiszę już w temacie raz, a dobrze.

Dostałem już ponad 10 pytań na PW w sprawie białych kierunków do BG. Na wszystkie oczywiście miło odpowiedziałem :). Sam zacząłem ich szukać ponad 2 lata temu – niestety bezowocnie, w necie ich wtedy nie wygrzebałem, ale w końcu po dłuuugim czasie trafiłem na nie w LBN i aby była jasność dla tych co ciągle szukają:

Kierunkowskazy dostałem w Lublinie w hurtowni motoryzacyjnej, której nazwy niestety nie pamiętam. Mieści się ona na ul. Spółdzielczości Pracy przy galerii handlowej OLIMP na parterze niedaleko wejścia. Na kierunki musiałem czekać 24h.

Za wszystkie opinie dotyczące autka bardzo dziękuję.

Za jakiś czas będzie mały update jak tylko sesja dobiegnie końca :).
Forumowicz

Postprzez .:MarciN:. » 26 cze 2008, 01:09

Mała "pseudo-fotorelacja" (bo zdjęć nie robiłem) z uszczelniania bagażnika, które miało miejsce rok temu.

Sporo posiadaczy BG ma problem z dostawaniem się wody do bagażnika, szczególnie z lewej strony. Ten problem nie ominął również i mnie. Woda która dostawała się do bagażnika spowodowała niemal całkowicie sparcenie drewnianej podłogi bagażnika, która najzwyczajniej w świecie ją piła. Chciałem problem rozwiązać raz a dobrze.

Najpierw trzeba było zlokalizować miejsce z którego dostaje się woda do bagażnika, szczególnie z lewej strony. Więc cały bagażnik został rozebrany, plastiki zdjęte, koło wyciągnięte, wszystko do gołej blachy. Na poniższym zdjęciu widać również kilka narzędzi które przydały się do pracy ;)

Obrazek

Początkowa diagnoza wskazała na lampę, jednak jak się później okazało uszczelnienie lampy nie rozwiązało problemu. Lampa została zdjęta, razem z uszczelką, uszczelka została z każdej strony potraktowana silikonem, braki zostały wypełnione, woda przez lampę już do środka się nie dostawała, ale jednak nadal leciała gdzieś z lewej strony bagażnika. Dokładniejsza diagnoza i 3 duże konewki wody później doprowadziły mnie na (nie wiem jak to nazwać) takie dwa plastikowe, prostokątne otwory w karoserii, które są przysłonięte przez zderzak. Diagnoza potwierdziła się. Uszczelki jakie się znajdują wokół tych "prostokątów" były sparciałe, więc zostały również uzupełnione silikonem. Cały zabieg zmusił mnie również do ściągnięcia tylnego zderzaka. Miejsca wokół śrub, które go trzymają zostały również doszczelnione bo i tam potrafiło kapnąć kilka kropel (jeśli nierówno przykręcicie zderzak, nawet po śrubach woda będzie lecieć).

Po wszystkich uszczelnieniach kiedy już byłem pewny, że nic nie dostaje się do bagażnika, protekcyjnie potraktowałem bagażnik unicorem, na samym dole koło koła gdzie gromadziła się woda było troszkę powierzchownej rdzy, więc najpierw troszkę papieru ściernego, potem unicor. Na zdjęciu widać tez dziurkę wywierconą na wszelki wypadek.

Obrazek

Na Unicor trafił mazisty, czarny środek, do zabezpieczania bagażników, spojlerów itd. (nazwy nie pamiętam). Tak wygląda potraktowany nim bagażnik:

Obrazek

Ciekawostka: z drugiej strony, tj. z prawej, woda nie dostawała się w ogóle przez lampę (która nawet nie paruje :D) tylko właśnie przez uszczelkę tego plastikowego "prostokącika". (przykro mi, nie mam zdjęcia i nie wiem jak mogę lepiej opisać to "coś"). W każdym razie tak wyglądała pompka od spryskiwacza:

Obrazek

Zdecydowałem się ją zdemontować, kabelki spiąłem i zabezpieczyłem na wszelki wypadek. Na pewno bym z niej nie korzystał, także kiedyś może przy okazji jakichś prac lakierniczych usunę spryskiwacz nad szybą. Co do miejsca gdzie jest/był spryskiwacz – warto wyjąć stamtąd taki mały kuśpitek, żeby pozostała dziurka przez którą będzie mogła uciec woda, jeśli ewentualnie dostanie się kilka kropel.

Po tym całym zabiegu jestem szczęśliwym posiadaczem BG z suchym bagażnikiem. Przez rok zostało to sprawdzone w niejedną ulewę i mam nadzieję że jeszcze długo utrzyma się taki efekt.

Ostatnio tj. w poniedziałek, kiedy Rzeszów nawiedziła straszna zlewa znalazłem się razem z Mazdą i kumplem w najgorszym chyba miejscu, auto sprawdziło się jako amfibia – trzeba było uciekać z wody i przednim zderzakiem dosłownie ją odgarniałem (chłodnica mokra prawie do połowy i cała w śmieciach, liściach itd.). Lało jak sku&$%#*, ale może kiedy indziej o tym napiszę :P. W każdym razie nawet po tej przygodzie – bagażnik suchy :D.

Starałem się napisać krok po kroku co zrobiłem. Minął już rok, także mam nadzieję że niczego nie pominąłem i chociaż w minimalnym stopniu będzie to komuś pomocne.
Ostatnio edytowano 26 cze 2008, 10:49 przez .:MarciN:., łącznie edytowano 2 razy
Forumowicz

Postprzez grodek » 26 cze 2008, 08:59

cacuszko:] sliczna naprawde
czerwone jest szybsze/Z5 nie jest taki zły :]
Forumowicz

Od: 4 paź 2007, 15:32
Auto: Mazda 323c 1996r 1.5 DOHC

Postprzez .:MarciN:. » 26 cze 2008, 11:08

Pisałem tą relacje już w nocy po nauce do egzaminu i jak się okazało rano byłem trochę nieprzytomny :D. Oczywiście te plastikowe, prostokątne otwory znajdują się w karoserii, z tym, że są przesłonięte przez zderzak. Wszystko już poprawione (chyba;))

grodek napisał(a):cacuszko:] sliczna naprawde

Dzięki grodek. Miło jest czytać takie opinie.
Forumowicz

Postprzez martino_83 » 26 cze 2008, 16:21

Siema! Zamówiłem sobie dzisiaj takie kierunki w sklepie internetowym,jak sobie radzisz bez postoju? ja sie zastanawiam czy jakoś nie zamotowac w lampie bo nie mam 600zł na lampy z postojem :) .
Początkujący

Postprzez .:MarciN:. » 26 cze 2008, 17:36

martino_83 napisał(a):jak sobie radzisz bez postoju

doskonale :)

Miśkom przez rok to nie przeszkadzało :], a jeśli się obawiasz o przegląd to zawsze można włożyć oryginały :). Mi się udało przejść z małym ostrzeżeniem.

A te fajne czyste lampy może kiedyś sobie zafunduje, zależy jak bardzo będę w Madzi zakochany :D. Póki do oryginały świecą bardzo dobrze i na zmianę się nie zanosi.
Forumowicz

Postprzez Blade » 26 cze 2008, 17:42

.:MarciN:. napisał(a):to zawsze można włożyć oryginały

tak jest :]

.:MarciN:. napisał(a):A te fajne czyste lampy może kiedyś sobie zafunduje

nie ma do wersji przed liftem :(

na urlopie też się muszę zabrać za bagażnik w EVO :| i za rudą... :| i za hamulce :| i za lakier :| i białe kierunki boczne :|

właściwie to już mam po urlopie <lol>

.:MarciN:.

twoje autko jak zawsze piękne :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 sie 2006, 17:00
Auto: MX-5 NBFl BP '01

Postprzez martino_83 » 26 cze 2008, 18:41

Ja tam sie nie przejmuje przeglądem bo sobie założe stare,ale policja czasami lubi byc upierdliwa.mam nadzieje że na kontrolę mnie nie zatrzymają. A jak tak to łapóweczka :)
Początkujący

Postprzez mazur » 26 cze 2008, 21:25

martino_83 napisał(a):A jak tak to łapóweczka

ROTFL – miło ze sie przyznajesz....
Pozdrowienia ;)
<center>Obrazek</center>
zmiana podświetlania przycisków i zegarów 323F BG/MX-3 – http://tnij.com/podswietlanie
Forumowicz

Od: 2 paź 2007, 11:32
Auto: 323F BG 1990 1,8 16V SOHC

Postprzez Mirek » 26 cze 2008, 21:46

.:MarciN:. co do auta to moją opinię znasz ;) wypieszczona jak mało która tutaj na forum :) ale mam do Ciebie pytanie w sprawie tej cieknącej wody do bagażnika, bo po tym jak mi gościu w pupę wjechał jakiś czas temu też sie ten problem u mnie pojawił :/
nie będę tutaj Ci fot swojego auta wklejał, ale rzuć proszę okiem czy na tym zdjęciu jest ten element o którym mówisz? też sie przymierzam do tego zeby w najbliższym czasie poszukac tego miejsca, lampy już wyeliminowałem więc to gdzieś indziej i tak właśnie podcieka gdzieś tam z boku więc może to właśnie to..

http://picasaweb.google.com/don.szturch ... 3225868306

z góry dzięki, pozdrawiam
Forumowicz

Od: 7 kwi 2007, 22:55
Auto: Mazda 3 BM '14 / 3 BL '09 / 6 GG '02
były:
Mazda 6 GY '03 / 323F BA '96 / 323F BG '92 / 626 GD '89

Postprzez domagalskim » 26 cze 2008, 22:43

.:MarciN:. napisał(a):
martino_83 napisał(a):jak sobie radzisz bez postoju

doskonale :)

Miśkom przez rok to nie przeszkadzało :], a jeśli się obawiasz o przegląd to zawsze można włożyć oryginały :). Mi się udało przejść z małym ostrzeżeniem.

A te fajne czyste lampy może kiedyś sobie zafunduje, zależy jak bardzo będę w Madzi zakochany :D. Póki do oryginały świecą bardzo dobrze i na zmianę się nie zanosi.

O jakie "czyste" lampy Wam chodzi ?? :|

Od: 22 paź 2006, 23:07
Auto: 323 GT 1.8 DOHC

Postprzez .:MarciN:. » 26 cze 2008, 23:44

Mirek napisał(a):rzuć proszę okiem czy na tym zdjęciu jest ten element o którym mówisz

Mirek super że rzuciłeś to zdjęcie, bo ciężko mi było ten element opisać (w końcu widziałem go rok temu;)). To dokładnie on, a raczej jego uszczelki były jedną z przyczyn dostawania się wody do bagażnika.

Żeby było jasne:

Obrazek

domagalskim napisał(a):O jakie "czyste" lampy Wam chodzi pytajnik ysz

domagalskim rzuć okiem na czwartą stronę mojego tematu, tam jest zdjęcie tych lamp.
Forumowicz

Postprzez .:MarciN:. » 12 lip 2008, 02:45

Tata (Xed) i syn :)

Obrazek

Rzeszów / Mazda odpoczywa po roku akademickim intensywnej eksploatacji:

Obrazek

Na zdjęciu widać jej prawy profil, niestety lewy jest lepszy, ponieważ na prawych drzwiach jest jeszcze drobna pamiątka po poprzednim właścicielu auta – fragment lakieru zmatowiony jakimś środkiem chemicznym. Polerka, ani makijaż niestety nic nie dadzą... ale mimo wszystko do końca wakacji stan lakieru na prawych drzwiach prawdopodobnie ulegnie zmianie.
Forumowicz