Mazda 323F BG BP '93
Zeszły rok nie był zbyt łaskawy dla Madzi. Spotkało ja wiele nie miłych przygód a nic z nią nie robiłem bo wszystkie fundusze szły na dom. Efekt jest taki, że wygląda ona teraz jaksiedem nieszczęść.
Ale w tym roku postanowiłem coś z tym zrobić. Juz jestem wstępnie umówiony na marzec z fachowcem, który ma posklejać, naprawić i pomalować zderzaki oraz maskę. No i właśnie się zastanawiam czy przy okazji remontu maski nie zrobić wlotu/wylotu powietrza a'la Celica Carlos Sainz żeby lepiej chłodzić silnik. Chodzi mi o coś takiego:
http://tuning.pl/zdjecia_aut_Mazda_323F-k_2275_.html
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz: jak rozwiązać sprawę wody lecącej na silnik? No bo chyba deszcz padający prosto na pokrywę zaworów oraz kable WN to chyba nic zdrowego. Jak to jest rozwiązane w autach, które seryjnie mają takie wyloty powietrza (np. Celica GT4, Evo)?
Ale w tym roku postanowiłem coś z tym zrobić. Juz jestem wstępnie umówiony na marzec z fachowcem, który ma posklejać, naprawić i pomalować zderzaki oraz maskę. No i właśnie się zastanawiam czy przy okazji remontu maski nie zrobić wlotu/wylotu powietrza a'la Celica Carlos Sainz żeby lepiej chłodzić silnik. Chodzi mi o coś takiego:
http://tuning.pl/zdjecia_aut_Mazda_323F-k_2275_.html
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz: jak rozwiązać sprawę wody lecącej na silnik? No bo chyba deszcz padający prosto na pokrywę zaworów oraz kable WN to chyba nic zdrowego. Jak to jest rozwiązane w autach, które seryjnie mają takie wyloty powietrza (np. Celica GT4, Evo)?
- Od: 12 wrz 2007, 18:42
- Auto: MG ZS 180 2002r. (kiedyś była Mazda 323F BG 1.8 dohc 168KM)
Oczywiście, że to co innego
ale ja mówię o wylotach do chłodzenia po bokach a tam nie ma kabli WN, a nie o pseudo wlocie na IC który w zwykłym aucie po prostu wygląda wiejsko i rzeczywiście może być na środku.
Chyba faktycznie lepiej zrobić mniejsze otwory po bokach maski. Są tu jacys specjaliści od virtual tuningu albo może kotś ma jakies fotki z netu żeby zobaczyć jak eFka wyglądałaby z czyms takim?
Z innej baczki, nowa zabawka:

Z innej baczki, nowa zabawka:

Co do wylotów powietrza to przejrzałem cały topic "Tuning optyczny Mazdy 323F BG" i tak naprawdę nie znalazłem nic co by mi w 100% się podbało. Ale najbardziej pdchodzące pod moje gusta jest coś takiego:
Mówię oczywiście o tych "skrzelach" bo bokach.
Jako, że w tym roku planuje reaktywację projektu to kolejne myśli tłuką się po głowie. Napewno do piaskowania i lakierowania proszkowego pójdą wszystkie zaciski i pokrywa zaworów (może też kolektor ssący). Zastanawiam się czy przy okazji, z rozpędu
, nie odnowić felg. Tylko nie wiem jaki dać kolor. Kiedyś podobały mi się czarne z czerwonym lipem ale to chyba już wyszło z mody? Jaki kolor pasowałby moich felg i czerwonej budy?

Jako, że w tym roku planuje reaktywację projektu to kolejne myśli tłuką się po głowie. Napewno do piaskowania i lakierowania proszkowego pójdą wszystkie zaciski i pokrywa zaworów (może też kolektor ssący). Zastanawiam się czy przy okazji, z rozpędu
Czarna felga to tylko z polerowanym rantem w białytm aucie. I rozmiar przynajmniej 17. Bo dziwi mnie "tok myślenia" ludzi którzy wywalają czasami 3tys na czarne felgi a jak ide ulicą i takiego widze to pierwsze co mysle: Taki body kit a na zimówkach bez kapsla jeździ
bo taki zestaw to tylko ori 13 na czarno i na zime.. Odnów ładnie i zostaw tak jak są.
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Była Mazda 323F BA GT, jest Volvo S40...
- Od: 23 mar 2009, 14:10
- Auto: Volvo S40
Nie myślałeś o jakiś lekkich obręczach
... ja bym tu widział Rote SlipStream w rozmiarze 15x6.5 w kolorze Gold albo Gunmetal – mocna, lekka i IMO pasowała by do dość masywnego body. Oczywiście im większy rozmiar tym wizualnie lepiej, ale wiadomo, że waga idzie w górę. Co do renowacji Twoich obecnych obręczy to według mnie to strata pieniędzy, zupełnie mi się te felgi nie podobają.
KoKo napisał(a):Czarna felga to tylko z polerowanym rantem w białytm aucie. I rozmiar przynajmniej 17. Bo dziwi mnie "tok myślenia" ludzi którzy wywalają czasami 3tys na czarne felgi a jak ide ulicą i takiego widze to pierwsze co mysle: Taki body kit a na zimówkach bez kapsla jeździbo taki zestaw to tylko ori 13 na czarno i na zime.. Odnów ładnie i zostaw tak jak są.
o to najlepiej dać jakieś chromowane felgi wtedy najbardziej będzie się błyszczało... i wszyscy ludzie będą widzieli że masz alufelgi a nie stalówki!! Chociaż nie, bo będą myśleli że masz chromowane spinnery z tesco...hmm
- Od: 21 lut 2011, 14:11
- Auto: Civic 1.4
Co do felg to chyba jednak zostaną takie jak są.
Wczoraj kurier przywiózł paczkę:

W dalszym ciągu zastanwiam się nad tymi wlotami.
Co myślicie o tym:
http://moto.allegro.pl/wloty-powietrza-2-szt-imitacja-3kol-firmy-type-r-i1481519061.html
albo o tym:
http://moto.allegro.pl/wloty-powietrza-duze-black-wlot-czarne-tuning-ss-i1525902352.html
To są imitacje, zaslepione, ale wyciąłbym w nich otwory. Umieszczone by było po bokach, nad kielichami.
Wczoraj kurier przywiózł paczkę:
W dalszym ciągu zastanwiam się nad tymi wlotami.
Co myślicie o tym:

albo o tym:

To są imitacje, zaslepione, ale wyciąłbym w nich otwory. Umieszczone by było po bokach, nad kielichami.
Ostatnio u wulkanizatora ogladałem dwie oponki 205, to jedna przy drugiej wygladała jak 205 vs 225. I jak zestawiłem to była dużo szersza a na boku wymiary takie same, wiec chyba róznie z tym jest. Nie użytkowałem, ale gratuluje wyboru..
Była Mazda 323F BA GT, jest Volvo S40...
- Od: 23 mar 2009, 14:10
- Auto: Volvo S40