Serwisowanie Mazdy – Pytania
popi2009 napisał(a):kefas198 napisał(a):Jeśli idzie o olej. Popatrzyłem na fakturę z poprzedniego przeglądu. Wlali 5W30. Co teraz kupić?
0w20
i weź na przegląd stara fakturę, żeby Cie nie przycieli za bardzo i nie gódź się na wyższe ceny niż masz za ostatni przegląd (robocizna) – bo części zakładam weźmiesz swoje
hmm nie wiem z jakim olejem moja mazda 3 przyjechała, jak pisałem przy 20 tyś wlali 5W30. Nie będzie to złe dla silnika, że wleję 0w20? 5w30 jest gęstszy nie przystosowały się do niego już uszczelki itp?

- Od: 22 mar 2016, 17:11
- Auto: Mazda 3 2016 ENSO
w instrukcji do toyot było kiedyś napisane
0w20, jeśli niedostępny to 5w30 ale przy następnej wymianie koniecznie 0w20
zatem lej 0w20
wlewają 5w30 bo jest tanszy
0w20, jeśli niedostępny to 5w30 ale przy następnej wymianie koniecznie 0w20
zatem lej 0w20
wlewają 5w30 bo jest tanszy
-
popi2009
10 grudnia moja Mazda kończy 3 lata, a więc kończy mi się gwarancja. Przy zakupie dostałem jednak w promocji 2 lata ubezpieczenia pogwarancyjnego (czy jak to tam zwał), które jednak z tego co wiem nie obejmuje wszystkich elementów samochodu.
W związku z tym zastanawiam się, czy jest sens robić kolejny przegląd w ASO, jeśli dobry mechanik zrobi mi go dobrych paręset złotych taniej, tym bardziej, że najbliższy mojego miejsca zamieszkania dealer należy chyba do najdroższych w kraju. Doradzi ktoś?
W związku z tym zastanawiam się, czy jest sens robić kolejny przegląd w ASO, jeśli dobry mechanik zrobi mi go dobrych paręset złotych taniej, tym bardziej, że najbliższy mojego miejsca zamieszkania dealer należy chyba do najdroższych w kraju. Doradzi ktoś?
Abyś skorzystał z tego co jest napisane w ubezpieczeniowej gwarancji serwisowej ,trzeba przeglądy robić w ASO lub warsztacie który wpisze przegląd do systemu Mazdy DSR i wystawi Ci fakturę na wykonana usługę
Jeśli masz najdroższe ASO w okolicy,może warto zrobić nawet dłuższą wycieczkę do tańszego ASO?
Jeśli masz najdroższe ASO w okolicy,może warto zrobić nawet dłuższą wycieczkę do tańszego ASO?
Pierwszy przegląd za mną!
Wymiana oleju (ow20), filtra, uszczelki etc.
Kontrola podwozia, nadwozia i pucowanie auta.
Z dodatkowych spraw: regulacja cięgna (dwójka mi czasem zgrzytała przy zmianie z 1) – jeszcze będę testował ale chyba pomogło.
Całość wraz z lakierem do zaprawek kosztowała mnie w Bydzi 870 zł
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z poziomu obsługi
Wymiana oleju (ow20), filtra, uszczelki etc.
Kontrola podwozia, nadwozia i pucowanie auta.
Z dodatkowych spraw: regulacja cięgna (dwójka mi czasem zgrzytała przy zmianie z 1) – jeszcze będę testował ale chyba pomogło.
Całość wraz z lakierem do zaprawek kosztowała mnie w Bydzi 870 zł
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z poziomu obsługi
Wymieniałes pierwszy raz olej na tym przegladzie, czy wczesniej ? Bo mamuska w sumie wymienila po 20k jak zalecali. A ja sie zastanawiam czy wymieniac wczesniej czy nie 
Czy Mazda ma jakąś tolerancję dotyczącą przeglądów okresowych, chodzi mi o przebieg pojazdu.
Jestem aktualnie w dłuższej nieplanowanej trasie i wygląda na to że przekroczę stan licznika przy którym powinienem wykonać planowany przegląd o jakieś 100km – jak patrzą na to w ASO? Kiedyś słyszałem coś o tolerancji +/– 1000 km – aktualne? ktoś potwierdzi?
Jestem aktualnie w dłuższej nieplanowanej trasie i wygląda na to że przekroczę stan licznika przy którym powinienem wykonać planowany przegląd o jakieś 100km – jak patrzą na to w ASO? Kiedyś słyszałem coś o tolerancji +/– 1000 km – aktualne? ktoś potwierdzi?
-
popi2009
Mój 2 przegląd przy około 36 kkm. Koszt 450 zł ze swoim olejem 0W20 (150 zł) i swoim filtrem węglowym (60 zł). Przegląd lakieru za 1 zł
Płyn hamulcowy i jego wymiana gratis
Czyli razem około 660 zł.
Czyli razem około 660 zł.
To chyba tylko wjazd i wyjazd
A tak na serio – to ja tyle zapłaciłem za 1 przegląd ze swoim olejem i filtrami. Myślę, że 2 przegląd będzie droższy właśnie z uwagi na wymianę płynu i czyszczenie klocków. Ceny chyba nie są "urzędowe" a ja nie mam wyboru u siebie
A tak na serio – to ja tyle zapłaciłem za 1 przegląd ze swoim olejem i filtrami. Myślę, że 2 przegląd będzie droższy właśnie z uwagi na wymianę płynu i czyszczenie klocków. Ceny chyba nie są "urzędowe" a ja nie mam wyboru u siebie
Wczoraj odebralem auto z ASO Anndora w Krakowie po pierwszym przegladzie. Przebieg: 18tys km.
Olej (OEM 0W20) oraz filtr oleju nabylem we wlasnym zakresie: 180zl
Koszt przegladu: 540zl
Przy okazji zglosilem, ze przy drobnych wybojach slysze delikatne stukanie dochodzone (jak mi sie wydawalo) z drzwi kierowcy. Cos w stylu stukania jakies wtyczki o element plastikowy. Dodam, ze wg. mojej zony, nic tam nie stukalo. Jak sie okazalo, goscie znalezli przyczyne (wtyczka immobilajzera) i wyeliminowali usterke.
Cena obejmowala rowniez mycie auta (zewnatrz/srodek).
Jak na razie, moja opinia na temat tego ASO (podejscie do klineta/usluga) jest jak najbardziej pozytywna.
Mam nadzieje tylko, ze mam wlany moj olej
Olej (OEM 0W20) oraz filtr oleju nabylem we wlasnym zakresie: 180zl
Koszt przegladu: 540zl
Przy okazji zglosilem, ze przy drobnych wybojach slysze delikatne stukanie dochodzone (jak mi sie wydawalo) z drzwi kierowcy. Cos w stylu stukania jakies wtyczki o element plastikowy. Dodam, ze wg. mojej zony, nic tam nie stukalo. Jak sie okazalo, goscie znalezli przyczyne (wtyczka immobilajzera) i wyeliminowali usterke.
Cena obejmowala rowniez mycie auta (zewnatrz/srodek).
Jak na razie, moja opinia na temat tego ASO (podejscie do klineta/usluga) jest jak najbardziej pozytywna.
Mam nadzieje tylko, ze mam wlany moj olej
Właśnie jestem na etapie obdzwaniania serwisów w mazowieckim i poznawania ich cen za przegląd
Ceny są na podobnym poziome ale w jednym spotkała mnie niemiła niespodzianka.
Jak poprosiłem o rozbicie ceny przeglądu na robociznę i koszt materiałów ,Pan poinformował mnie ze mając samochód na gwarancji nie zrobię u nich przeglądu z własnymi materiałami...
Po dopytaniu okazało się to ich własnym zarządzeniem i wymysłem.
Najlepiej skroić klienta na robociźnie i częściach/matriałach eksploatacyjnych
Ceny są na podobnym poziome ale w jednym spotkała mnie niemiła niespodzianka.
Jak poprosiłem o rozbicie ceny przeglądu na robociznę i koszt materiałów ,Pan poinformował mnie ze mając samochód na gwarancji nie zrobię u nich przeglądu z własnymi materiałami...
Po dopytaniu okazało się to ich własnym zarządzeniem i wymysłem.
Najlepiej skroić klienta na robociźnie i częściach/matriałach eksploatacyjnych
Jestem świeżo po drugim przeglądzie okresowym 2 lata/40k w ASO Bednarscy w Toruniu.
Koszt 395 zł z własnymi gratami – olejem, filtrem oleju, kabinowym i płynem hamulcowym. W tej cenie promocyjny przegląd nadwozia za złotówkę. W przypadku materiałów z ASO – koszt ok. 990zł. Mój koszt za olej i części ok.300zł
Zrobiono wszystkie usterki na które zwracałem uwagę. Kawa, herbata i bateria do pilota gratis.
Polecam w 100%
Koszt 395 zł z własnymi gratami – olejem, filtrem oleju, kabinowym i płynem hamulcowym. W tej cenie promocyjny przegląd nadwozia za złotówkę. W przypadku materiałów z ASO – koszt ok. 990zł. Mój koszt za olej i części ok.300zł
Zrobiono wszystkie usterki na które zwracałem uwagę. Kawa, herbata i bateria do pilota gratis.
Polecam w 100%