To ja dodam parę słów od siebie po przejechaniu 10 tys km.
Minusy:
– brak schowka na skrobaczkę i ogólnie schowki mało praktyczne (na napoje w zasadzie),
– plastki faktycznie szybko się rysują i dość trudno je doczyścić,
– głośność, głośność i jeszcze raz głośność w środku powyżej 120 km/h, jak kolega Scorsese napisał nic w samochodzie nie słychać, radio trzeba wyłączyć itd., na pewno część winy ponoszą opony,
– jak dla mnie trochę zbyt głośna praca sprzęgła, słychać na niskich przełożeniach wysprzęglanie/zmianę biegów (ciekawostka, miałem okazję jako pasażer jechać nowiutką 6stką i tam też to słyszałem!),
– słaby lakier, niestety szybko łapie odpryski/zarysowania, nocą jakieś zwierze zrobiło mi drobne zarysowania z boku

– na wolnych obrotach w kabinie słychać specyficzny szum z silnika, coś jakby wygłuszony dźwięk pralki (poza dźwiękiem pracy silnika którego prawie w ogóle nie słychać). Byłem z ciekawości nawet w ASO z tym i w innych trójkach jest dokładnie tak samo (mówili coś, że to praca pompy paliwa może taki dźwięk wydawać),
– trochę wkurza czujnik deszczu, czasami potrafi wyłapać jakąś jedną kropelkę i kilka razy przejechać po suchej szybie, wg. mnie zbyt intesywnie macha piórem (mimo zmiany na mniej intesywny zakres),
– to już moje czepialstwo – drzwi mogłyby się domykać przy udziale mniejszej siły,
– tablet mógłby być jakoś chowany albo lepiej "wtopiony", ogólnie nie wygląda zbyt dobrze.
Usterki lub rzeczy do wyjaśnienia (niebawem będę je omawiał z ASO):
– skrzynia czasem lubi lekko przyhaczyć, zdarza się (ale bardzo rzadko), że po załączeniu i-stop następnie wciśnięciu sprzęgła nie potrafię wrzucić 1 biegu (trzeba ponownie wysprzęglić lub wrzucić najpierw inny bieg), natomiast nadal uważam, że jest to bardzo dobra skrzynia i przyjemnie się nią operuje,
– pylenie z klocków w przednich kołach które powoduje, że felgi bardzo szybko są brudne,
– coś czasami zatrzeszczy w prawym słupku (chyba) przy obrotach 3-4 tys, miałem już z tym jechać do ASO, potem ustało, teraz znowu wróciło (może to kwestia zewn. temperatury),
– przy płycie CD "nie widzi" tytułów kolejno granych utworów, chyba, że kliknie się "następny" z panelu,
– po większym deszczu trzeszczenie gum (chyba) przejeżdżając przez próg zwalniający,
– po dłuższym postoju (kilka godzin), przy ruszaniu przez ok. 5-10s występuje dźwięk z silnika jakby zwiększających się samoistnie obrotów (a wskazówka obrotów zachowuje się normalnie), po chwili znika.
Plusy:
– spalanie, oszczednie jadąc w trybie mieszanym jestem w stanie zejść poniżej 6l, normalne spalanie oscyluje wokół 7l/100km. Takich wyników mogą pozazdrościć nawet niektóre małe auta

Ciekawe jakie spalanie będzie w nowej maździe 2,
– prowadzenie, trzymanie się drogi,
– wygląd zewnętrzny/wewnętrzny,
– wydajna klima/ogrzewanie,
– bardzo wygodne fotele z przodu,
– praca i-Stop,
– przyjemny i intuicyjny w obsłudze komp i cały system multimedialny,
– dynamika/przyspieszenie (nawet na autostradzie daje spokojnie radę),
– świetnie działający i naprawdę przydatny RVM,
– podwozie, miałem okazję wbić się w jakieś totalne leśne dziury i przez 2-3km tak jechać, nadal nic stuka/puka

,
– generalnie frajda i przyjemność z jazdy.
Nie potwierdzam za to opinii dot.:
– złego działania czujników z tyłu, póki co jestem z nich zadowolony,
– nadmiernego parowania szyb, nawet bym powiedział, że parują mniej niż w innych moich byłych autach,
– jakość nagłośnienia określiłbym na średnią, na pewno nie kiepską – do Bose jest daleko, ale daje radę, nawet jakieś tam basy są i w miarę przyjemnie się tego słucha (choć oczywiście chciałoby się wiecej),
– rdza? na razie jej nie mam, więc nie mogę na nią narzekać,
W szkolnej ocenie 1-6 uczciwie dałbym teraz 4+. Co do stosunku jakości/ceny jest on niezły, największa konkurencja to wg. mnie Honad Civic którą można kupić z rabatami/po negocjacjach za nieco mniej.