System i-Stop – różne zagadnienia

Mazda3 BM (2013–2016) / Mazda3 BN (2016- )

Postprzez darrecki » 13 cze 2019, 06:33

Zapewne przyczyna problemu będzie w błędach DTC. Kupić/podpiąć interfejs diagnostyczny na ELM327, zainstalować na telefonie/laptopie Forscan i sprawdzić. Innej opcji nie ma
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2023 (32/84)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez SebaK » 13 cze 2019, 08:07

Dzięki za podpowiedź. W ostateczności czeka mnie ASO. Czy w rejonie Trójmiasta jest ktoś z Was, kto pomógłby w diagnostyce?

Dopisano 13 cze 2019, 13:35:

P.S. Ewentualną próbą odpięcia na kilkanaście minut aku nic nie tracę, poza ew zapisem błędu? Czy to w Waszej ocenie nie warta zabawa, bo skoro starem reaguje na inne czujniki, to znaczy, że nie wisi?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 25 lis 2014, 14:49
Posty: 170 (1/6)
Auto: Mazda 3 BM HB 2014, 2,0 165 KM, Sky Energy, Soul Red

Postprzez adam_we » 13 cze 2019, 15:58

SebaK napisał(a):Panowie, a ja mam pytanie sezonowe. Dziwna przypadłość dotknęła dziś mnie. Przez cały dzień mimo wielu jazd – wraz z gasnącym niebieskim wskaźnikiem niskiej temperatury nie podświetla się ikonka gotowości silnika systemu i-stop. Niby instrukcja przewiduje, że w skrajnie wysokich i niskich temperaturach system nie zadziała ale jeszcze nigdy przez kilka lat tak mi się nie zdarzyło. Podświetlenie czasem gaśnie przy mocniejszej jeździe – wiadomo ale tu ani przez chwilę się nie aktywowało. Macie w tym względzie jakieś doświadczenia?


Nasuwa mi się jedna refleksja. I-stop się nie załącza bo jest za gorąco. Z tego co kojarzę, to wentylatory nie pracują na wyłączonym silniku. Mogę się mylić ale u mnie nigdy nie słyszałem aby pracowały po zgaszeniu silnika.

U mnie też i-stop nie działa ale ze względu na klimę. Na zewnątrz 30+, zadana temperatura 21 i i-stop nie gotowy. Wystarczy, że wyłączę klimę i jest ok. W zimie jest podobnie tylko w druga stronę. Jak jest za duża różnica temperatur między rzeczywistą i zadaną, to ikonka klimy się nie podświetla.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 wrz 2018, 10:23
Posty: 141 (2/5)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3 HB 2.0 '14

Postprzez andrep » 13 cze 2019, 16:07

adam_we napisał(a): Z tego co kojarzę, to wentylatory nie pracują na wyłączonym silniku.

Pracują , nie raz w upały po wjeździe do garażu zamykam drzwi (samochód oczywiście zamknięty )a pod maską buczy wentylator. :)
Dodam odnośnie mojego poprzedniego postu ,że mam system I-Eloop i działał (oddawał prąd na postoju) mimo to w zimie i-stop nie włączał się :)
Mazda CX3 AWD Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 sty 2016, 16:58
Posty: 1195 (34/67)
Skąd: Kraków
Auto: Mazda CX3 2016,Soul Red, AWD 2.0 154 KM AT,Sky Passion+Pakiet Saffety

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 3 / 323