Mazda3 BM/BN – Ile palą wasze trójki?
Trasa wakacyjna, w samochodzie 3 dorosłe osoby i dużo bagażu (część na miejscu pasażera z tyłu):
odległość – 721 km
średnia prędkość – 90 km/h
spalanie 6,0 l/100 km
Dane z komputera samochodu. Część trasy (ok. 250 km) to autostrada. Prędkości do 120 km/h, przy wyprzedzaniu czy też w momentach zapomnienia nieco szybciej, na autostradzie 140-150, z tym, że dla wygnania pająków z rur wydechowych kilkanaście km ok. 190 km/h.
Z powrotem inna trasa, obciążenie takie samo:
odległość – 532 km
średnia prędkość – 93 km/h
spalanie – 6,3 l/100 km
Dane z komputera samochodu. Przedział prędkości podobny, autostrady niecałe 200 km.
odległość – 721 km
średnia prędkość – 90 km/h
spalanie 6,0 l/100 km
Dane z komputera samochodu. Część trasy (ok. 250 km) to autostrada. Prędkości do 120 km/h, przy wyprzedzaniu czy też w momentach zapomnienia nieco szybciej, na autostradzie 140-150, z tym, że dla wygnania pająków z rur wydechowych kilkanaście km ok. 190 km/h.
Z powrotem inna trasa, obciążenie takie samo:
odległość – 532 km
średnia prędkość – 93 km/h
spalanie – 6,3 l/100 km
Dane z komputera samochodu. Przedział prędkości podobny, autostrady niecałe 200 km.
Czas podsumowac wakacje. Przejechane 5277km, spalone 324l ropy – srednio wychodzi ponizej 6.2l/100km. Okolo 4000km przejechane autostradami, srednia predkosc z powyzszych to 137km/h (max bez specjalnych extremow gdzies ok 170km/h). Przez polowe z tych 4000km auto zapakowane na max, mozna by rzec, ze ciagnalem
po asfalcie. Druga polowa to auto rowniez pelne, jednak bez extremum – aczkolwiek na promie udalo mi sie zawisnac na rampie zjazdowej. Pozostale 1300km km to drogi ze tak sie wyraze normalne, predkosc na nich w miare przepisowa. Srednia predkosc z calej trasy to 94km/h. Jestem bardzo zadowolony z w/w wyniku, poprzednie takie wycieczki wychodzily w Mazdzie 6 GG Diesel powyzej 7.5l/100km wiec jest postep.

- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
ja mam:
lato miasto+klima 7,1
lato mieszany+klima 5,9
lato miasto bez klimy +istop 6,6 (jedyny raz kiedy go nie wyłączałem tylko do pomiarów spalania z ciekawosci)
zima mieszany+klima+grzanie siedzen 7,8
pomiary wg dystrybutora(zawsze ta sama stacja), miasto krotkie odcinki – do 10km
szczecin – umiarkowane korki
lato miasto+klima 7,1
lato mieszany+klima 5,9
lato miasto bez klimy +istop 6,6 (jedyny raz kiedy go nie wyłączałem tylko do pomiarów spalania z ciekawosci)
zima mieszany+klima+grzanie siedzen 7,8
pomiary wg dystrybutora(zawsze ta sama stacja), miasto krotkie odcinki – do 10km
szczecin – umiarkowane korki
- Od: 4 maja 2016, 21:33
- Auto: było: BMW E91
jest : Mazda 3 SD 2016 120KM SkyEnergy
Moje G165 przy obecnych warunkach drogowych i głównie miasto+klima non stop 7,3, przebieg 9100. Podobne spalanie było w lecie na autostradzie przy prędkości 140/160. W trasie do 100km/h to było jakieś 6,3 i silnik był jeszcze na dotarciu.
Moja 3-ka G165. Średnie spalanie 7 litrów po przejechaniu 3 tyś km. mniej więcej 60% trasa do 40% miasto. Nie stosuję się do sugerowanych zmian biegów przez komputer ale najmniejsze spalanie jakie udało mi się uzyskać to 5,6 litra łącznie z autostradą 120/125km przez odcinek 20km pokonując stałą prędkością.
Nie jest źle.
Nie jest źle.
U mnie pierwszy bak wysuszony i komputer wskazuje 6,2l. Autko na dotarciu.
Noga bardzo lekka, trasy do pracy i z powrotem po 26km drogami lokalnymi po za miastem. Czasami zaliczę jakiś wypad w miasto lub w krótką trasę.
Następne pomiary zrobię z kalkulatora bo już wiem, że jak mam 0 to zatankuję ok 42l do odbicia.
PS. gdzie sprawdzacie średnią prędkość?
Noga bardzo lekka, trasy do pracy i z powrotem po 26km drogami lokalnymi po za miastem. Czasami zaliczę jakiś wypad w miasto lub w krótką trasę.
Następne pomiary zrobię z kalkulatora bo już wiem, że jak mam 0 to zatankuję ok 42l do odbicia.
PS. gdzie sprawdzacie średnią prędkość?
tomeq83 napisał(a):PS. gdzie sprawdzacie średnią prędkość?
Wyświetla się dokładnie tam gdzie średnie spalanie, spalanie chwilowe, czy zasięg. Zmieniasz przyciskiem info na kierownicy (góra / dół). A gdybyś chciał zresetować średnią prędkość to najpierw ją wyświetlasz, a następnie przytrzymujesz 3 sekundy przycisk info (dokładnie na środku musisz wcisnąć i przytrzymać).
Żeby nie tworzyć nowego tematu szapytam tutaj.
Pojemność baku to 51l według Mazdy.
Dzisiaj rano z racji że miałem według komputera paliwa na 30 km, podjechałem zatankować i... wlałem równe 40l.
Czy te pozostałem 11 litrów jest jakąś ukrytą rezerwą czy co?
Dzisiaj rano z racji że miałem według komputera paliwa na 30 km, podjechałem zatankować i... wlałem równe 40l.
child napisał(a):tomeq83 napisał(a):PS. gdzie sprawdzacie średnią prędkość?
Na komputerze pokładowym?
Naprawdę? bo szukałem w bagażniku..
@ozii dzięki za podpowiedź

Moras napisał(a):Żeby nie tworzyć nowego tematu szapytam tutaj.
Było już o tym.
Bak ma 51 ale do odcięcia pompy zużyjesz 48 a 3 zostaje na muł
To, że masz jeszcze do dyspozycji 11 przy rezerwie i ok 8 jak pokaże 0 to popularny ostatnio dupochron producentów.
krabdul napisał(a):Było już o tym.
Bak ma 51 ale do odcięcia pompy zużyjesz 48 a 3 zostaje na muł
To, że masz jeszcze do dyspozycji 11 przy rezerwie i ok 8 jak pokaże 0 to popularny ostatnio dupochron producentów.
Dzięki wielkie za odpowiedź
MichG napisał(a):A w instrukcji zawarto informację, że nie należy dopuszczać do mniejszej ilości paliwa niż 1/4 zbiornika (na wskaźniku).
Ups... Czas przeczytać dokładniej instrukcję

740 km po drogach krajowych z częstymi ograniczeniami do 50-60-70 km/h.
Jazda przepisowa z maksymalną dozwoloną prędkością
(jaką to powoduje furię u pozostałych użytkowników dróg!
– na kamerce mam takie wyczyny "niecierpliwych", że włos się na głowie jeży,
ale to tak na marginesie).
Średnia prędkość 66 km/h.
2 osoby dorosłe i trochę bagażu.
Spalanie – 4,7 l/100km
Jazda przepisowa z maksymalną dozwoloną prędkością
(jaką to powoduje furię u pozostałych użytkowników dróg!
– na kamerce mam takie wyczyny "niecierpliwych", że włos się na głowie jeży,
ale to tak na marginesie).
Średnia prędkość 66 km/h.
2 osoby dorosłe i trochę bagażu.
Spalanie – 4,7 l/100km