To i ja coś dorzucę:) Warszawa-Berlin-Tropical Island-Warszawa. Do Berlina amplitudy prędkości z ~95% trasy 90-170. Berlin-Tropical Island – spokojna jazda poniżej limitów prędkości ze znaków. Tropical Island – Warszawa – spokojna jazda, przez 90% w tym cała polska A2 145km/h na tempomacie plus kilka mocniejszych przyspieszeń-wyprzedzeń oraz kilka minut oczekiwania na wyprzedzające się tiry. Spalanie z komputera to równe 8l, prędkość średnia 115km/h. 100% klima w trybie auto, 2 osoby na pokładzie, bagaż przeciętny.
Mogę potwierdzić również swoje obserwacje z innych tras, że o ile ciężka noga na autostradzie znacznie przyczynia się do wzrostu spalania (pewnie przez zbyt duże obroty silnika – brak 7. biegu;)), o tyle załadowanie auta ciężkim bagażem/pasażerami nie ma żadnego wpływu na spalanie.
Mazda3 BM/BN – Ile palą wasze trójki?
Ja natomiast zrobiłem ostatnio pierwszą dłuższą miarodajną trasę. Odcinek 280 km Gdańsk – Giżycko. Średnia prędkość ok 95 km/h i spalanie 5,8. Połowa drogi to w zasadzie ekspresówki. Jechałem ograniczenie + 10 %. Ze spalania jestem bardzo zadowolony. W mieście mam średnio około 6,7-7,0 co jak na 165 KM z krótką skrzynią moim zdaniem jest dobrym wynikiem.
Ludzie... Znowu wracamy do sedna problemu... Nie podawajcie wycinków spalania, bo to nic nie mówi...
Proszę podawajcie konkrety według wcześniejszych ustaleń...
– ilość kilometrów
– średnia prędkość z powyższego dystansu
– ilość zatankowanego paliwa według dystrybutora
– spalanie według komputera (z tego odcinka)
– procentowo rodzaje dróg...
Każde inne uwagi nic nie pomogą w temacie... No chyba, że chcecie się pochwalić swoim tabletem
Proszę podawajcie konkrety według wcześniejszych ustaleń...
– ilość kilometrów
– średnia prędkość z powyższego dystansu
– ilość zatankowanego paliwa według dystrybutora
– spalanie według komputera (z tego odcinka)
– procentowo rodzaje dróg...
Każde inne uwagi nic nie pomogą w temacie... No chyba, że chcecie się pochwalić swoim tabletem
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Moja M3 zaczęła palić mniej i wychodzi to również na dystrybutorze. Od około 2 miesięcy obserwuję następujące zużycie:
Wg. komputera 5.2L/100km (niektóre tankowanie czasem 5.3L/100km)
Za każdym razem pokonuję sam tę samą trasę: 38km A4 plus 5km miasto +3km dojazd do A4. Do tego dochodzi dojazd na basen (miasto) około 4 km (trzy razy w tygodniu).
Średnia prędkość 66km/h
Wg. dystrybutora jest zawsze 0.2L więcej niż to co podaje komputer.
Klima zawsze w ECO
Jako ciekawostkę podam, że pierwsza kreska na paliwomierzu znika mi około 166km od tankowania do "trzech odbić".
Wg. komputera 5.2L/100km (niektóre tankowanie czasem 5.3L/100km)
Za każdym razem pokonuję sam tę samą trasę: 38km A4 plus 5km miasto +3km dojazd do A4. Do tego dochodzi dojazd na basen (miasto) około 4 km (trzy razy w tygodniu).
Średnia prędkość 66km/h
Wg. dystrybutora jest zawsze 0.2L więcej niż to co podaje komputer.
Klima zawsze w ECO
Jako ciekawostkę podam, że pierwsza kreska na paliwomierzu znika mi około 166km od tankowania do "trzech odbić".
Ostatnio zrobiłem trasę 200 km po drogach krajowych, bez śladu autostrady lub drogi ekspresowej.
Niestety nie spojrzałem na prędkość średnią, ale jechałem "po bożemu" 90-100km/h, bez korków i innych spowalniających przygód. Dodatkowo powiem, że spokojnie licząc 15% trasy to był wjazd/wyjazd z miasta.
– dwie osoby
– brak bagażu
– klima w eco
– spalanie 5,0 1/100km (a o mały włos byłoby 4,9, ale skubaniec przeskoczył w ostatniej chwili
)
Tyle to mi paliło na trasie Polo 1.2, bez klimy, i to jak się mocno postarałem
Niestety nie spojrzałem na prędkość średnią, ale jechałem "po bożemu" 90-100km/h, bez korków i innych spowalniających przygód. Dodatkowo powiem, że spokojnie licząc 15% trasy to był wjazd/wyjazd z miasta.
– dwie osoby
– brak bagażu
– klima w eco
– spalanie 5,0 1/100km (a o mały włos byłoby 4,9, ale skubaniec przeskoczył w ostatniej chwili
Tyle to mi paliło na trasie Polo 1.2, bez klimy, i to jak się mocno postarałem
Przyznam się, że czytając Wasze posty jeszcze przed zakupem nie do końca wierzyłem w wyniki na poziomie 5.5 l/km – ludzie jednak lubią koloryzować, myślałem. Podejmując decyzję o zakupie zakładałem, że jak na moich trasach spali miedzy 6 a 6.5 l/km to będę zadowolony.
Aktualnie mam przejechane 8K, trasy jakie głównie pokonuję to 50km do pracy i drugie 50km powrót (80% – drogi krajowe,wojewódzkie, 20% – miasto (ale raczej płynnie bez większych korków). Średnią prędkość mam na poziomie 49km/h. Włączone odbiorniki: klima pracuje w trybie ECO, włączone radio oraz kamerka.
Nie bawię się w jakieś precyzyjne wyliczanie z tankowaniem do pełna (choć i ta metoda nie jest pozbawiona wad): po przejechaniu każdych 500km sprawdzam na komputerze zasięg na tym co pozostało w baku i tankuję dokładnie 30 litrów. Z obserwacji, za każdym razem zasięg po 500km jest co raz większy a co 3-4 tankowania zamiast 500km przejeżdżam 600km aby stan przed tankowaniem wrócił ponownie w okolice 1/4 pojemności. Z tych prostych wyliczeń widać, że spala na pewno poniżej 6 l/km (szacuję, że gdzieś w okolicach 5.6-5.7; średnia z komputera to 5.5)
Dane z dłuższej trasy:
Trasa: 2 x 715km (20% autostrada, 35% ekspresówki, 45% krajówki, wojewódzkie, przejazdy przez miasteczka i wioski)
W jedną stronę:
– 3 osoby + bagaże
– średnia prędkość 69km/h (mgła na autostradzie ograniczyła prędkość do 110km/h)
– spalanie z komputera 5.2 l/100km
– z dystrybutora 5.3 l/100km (zatankowane 38 l)
W przeciwnym kierunku:
– 3 osoby + bagaże
– średnia prędkość 73km/h
– spalanie z komputera 5.5 l/100km (tuz przed wjazdem na autostradę na dystansie 300km (Kołobrzeg-Ciechocinek) spalanie z komputera 5.0 l/100km)
– z dystrybutora 5.7 l/100km (zatankowane 41 l)
Aktualnie mam przejechane 8K, trasy jakie głównie pokonuję to 50km do pracy i drugie 50km powrót (80% – drogi krajowe,wojewódzkie, 20% – miasto (ale raczej płynnie bez większych korków). Średnią prędkość mam na poziomie 49km/h. Włączone odbiorniki: klima pracuje w trybie ECO, włączone radio oraz kamerka.
Nie bawię się w jakieś precyzyjne wyliczanie z tankowaniem do pełna (choć i ta metoda nie jest pozbawiona wad): po przejechaniu każdych 500km sprawdzam na komputerze zasięg na tym co pozostało w baku i tankuję dokładnie 30 litrów. Z obserwacji, za każdym razem zasięg po 500km jest co raz większy a co 3-4 tankowania zamiast 500km przejeżdżam 600km aby stan przed tankowaniem wrócił ponownie w okolice 1/4 pojemności. Z tych prostych wyliczeń widać, że spala na pewno poniżej 6 l/km (szacuję, że gdzieś w okolicach 5.6-5.7; średnia z komputera to 5.5)
Dane z dłuższej trasy:
Trasa: 2 x 715km (20% autostrada, 35% ekspresówki, 45% krajówki, wojewódzkie, przejazdy przez miasteczka i wioski)
W jedną stronę:
– 3 osoby + bagaże
– średnia prędkość 69km/h (mgła na autostradzie ograniczyła prędkość do 110km/h)
– spalanie z komputera 5.2 l/100km
– z dystrybutora 5.3 l/100km (zatankowane 38 l)
W przeciwnym kierunku:
– 3 osoby + bagaże
– średnia prędkość 73km/h
– spalanie z komputera 5.5 l/100km (tuz przed wjazdem na autostradę na dystansie 300km (Kołobrzeg-Ciechocinek) spalanie z komputera 5.0 l/100km)
– z dystrybutora 5.7 l/100km (zatankowane 41 l)
Auto kupilem w zeszle lato i ze wzgledu na wysokie temp spalanie mialem nizsze niz zima, oscylowalo w okolicach 6.2 w trybie mieszanym, a w zimie srednie mialem 6.8. Teraz znow jest lato, a i kilometrow przybylo (przebieg 14 tys) spalanie takie samo jak na poczatku czyli ok 6.2 do 6.4.
Nie wiem jak Koledzy robia te 5.2 czy 5.0 – to jakas magia
Nie wiem jak Koledzy robia te 5.2 czy 5.0 – to jakas magia

Auto kupiłem rok temu w czerwcu. Zimą spalanie skoczyło mi do 6L/100km. Da się zrobić 5,2L/100km. Jeśli uda mi się zamocować telefon w samochodzie w taki sposób aby nagrać spalanie i moja trasę to zmontuję taki film pokazujący jak jadę w w przyśpieszonym tempie.
Koledzy, bez pustej dyskusji proszę...
Każdy jeździ inaczej i w innych warunkach... Podawajcie proszę dane, o które prosiliśmy, a domysły zostawcie dla siebie...
Każdy jeździ inaczej i w innych warunkach... Podawajcie proszę dane, o które prosiliśmy, a domysły zostawcie dla siebie...
Arkana , Renault , Mii
Witam, jestem już po wyjeździe wakacyjnym, przejechałem w sumie 5,5 tys km. Trasa Łódź-Ateny 2250 km – spalanie 5,9
, wyjazd w weekend, duży ruch, prędkości autostradowe, w zależności od państw 140, 130, 120 km/h, około 10% drogi zwykłe, prędkości 90-100 km/h, non stop AC Eco, 2 dorosłe osoby + 10 letnie dziecko, bagażnik na full + sporo bagażu w środku. Sporo korków na autostradach spowodowanych przebudowami, postój na granicy węgiersko – serbskiej ok 1,5 h z włączoną klimą i funkcją i stop. Następny etap podróży Ateny – wyspa Korfu, ok 500 km – znowu 5,9
, trasa mieszana z przewagą autostrad. Autostrada 130 km/h, drogi zwykłe prędkości 50-90 km/h, oczywiście klima non stop włączona. Następnie jazda po wyspie Korfu bez bagażu ok 600 km, prędkości od 10-90 km/h. Tutaj spalanie wyniosło 8,0 L/100 km ale mega częste redukcje na dwójkę a nawet jedynkę – różnice wzniesień całkiem spore. Droga powrotna do Łodzi ze zwiedzaniem Meteorów ok 2200 km – spalanie 6,3 AC Eco. Tutaj auto było naprawdę mocno obciążone, często na wyświetlaczu podpowiadacz sugerował redukcję biegów nawet na mniejszych podjazdach. Co ciekawe, z powrotem dużo mniejszy ruch, podobne prędkości, na granicach spoko a wyszło większe spalanie – myślę, że te wszystkie flaszki, browary i oliwy zrobiły swoje. Jeszcze ciekawostka na koniec, dzień przed wyjazdem z Korfu padł mi wyświetlacz centralny co oznaczało brak navi, radia i blututa
Poza tym auto spisało się na medal 
Trochę długi ten mój wywód ale myślę że chyba interesujący
Trochę długi ten mój wywód ale myślę że chyba interesujący
WOODSTOCK 2015 zaliczony 
trasa 550km w jedną stronę, autostrada A4 (około 120km/h) plus zwykłe drogi od wrocławia w górę (60-120km/h) do 3 osoby + bagaże 5,9l/100, z powrotem 5 osób + bagaże (duże korki + trochę szybciej na autostradzie) spalanie 6,9l/100km
jestem bardzo zadowolony z wyniku
trasa 550km w jedną stronę, autostrada A4 (około 120km/h) plus zwykłe drogi od wrocławia w górę (60-120km/h) do 3 osoby + bagaże 5,9l/100, z powrotem 5 osób + bagaże (duże korki + trochę szybciej na autostradzie) spalanie 6,9l/100km
jestem bardzo zadowolony z wyniku