Pozwólcie, że i ja dołożę swoje trzy grosze, zarówno pozytywne, jak i nie obędzie się bez tych negatywnych.
Swoją Mazdą 3 BM (wersja hatchback 165 KM SkyEnergy) przejechałam 2 300 km.
1) Silnik- jak dla mnie rewelacja. Jednym słowem elastyczny, całkiem dynamiczny i ekonomiczny( spalanie w cyklu miejskim na poziomie 7,0- 7,1l). W cyklu mieszanym (6,8-6,9 l). Moja ocena to "szóstka"
2) Skrzynia biegów- na początku miałam problemy z zacinającym się biegiem 3,4 oraz czasami zacinała się 'jedynka". Teraz po przekroczeniu 2000 km mogę śmiało stwierdzić (tak jak wielu innych użytkowników forum), że problemy te zniknęły. Skrzynia działa praktycznie bez zarzutu, chodzi precyzyjnie i lekko. Uwazam, że jest bardzo dobrze zestopniowana. Już nawet przy prędkości ok. 50km/h mogę w miarę sprawnie przemieszczać się na "szóstce". Moja ocena to "szóstka".
3) Ilość miejsca w środku- Uważam, że i tutaj nie ma absolutnie na co narzekać. Zarówno z przodu, jak z tyłu miejsca nie brakuje. Zawsze najbardziej byłam wyczulona na ilość miejsca z tyłu oraz ilości miejsca na nogi na tylnej kanapie. Uważam, że i tutaj Mazda nie ma się czego wstydzić. Jeżeli chodzi o pozycję kierowcy , to fotele są dobrze wyprofilowane. Mogłyby być jednak nieco dłuższe. Fotel mam ustawiony dosyć wysoko, bez problemu widzę maskę auta. Moja ocena to 'piątka".
4) Wygląd zewnętrzny- wow, wow i jeszcze raz wow

Ileż to już osób się nie oglądało

Za Madzią oczywiście

Pod względem wyglądu Mazda 3 stoi na czele swojej klasy. Moja ocena to 'szóstka"
5) Jakość materiałów we wnętrzu- uważam, że tutaj należałyby się poprawki. Po pierwsze, "trzeszczące" plastiki (opisałam wszystko w dziale Nadwozie pojazdu), po drugie jakość tapicerki na fotelach mogłaby być jednak lepsza (boczki foteli wydają się mi zbyt cienkie), po trzecie jakośc wykonania bagażnika pozostawia wiele do życzenia (na szczęście dużo rzeczy maskuje mi oryginalna gumowa wykładzina do bagażnika). Lecz niestety, podłoga bagażnika nie robi najlepszego wrażenia. Na plus natomiast elementy obszyte skórą, górna część deski rozdzielczej (wykonana z miłego miękkiego materiału), listwy "piano black" (mimo, że dość mocno widać na nich kurz, to te wstawki potęgują wg mnie wrażenie przejścia do auta o jedną klasę wyżej). Ktoś wspominał, że bardzo mocno się rysują. póki co u siebie tego nie zaobserwowałam. Główną w tym rolę na pewno odgrywa w tym sposób pielęgnacji i czyszczenia, ponieważ jak juz wspomniałam niemiłosiernie się kurzą. Ja po prostu kupiłam u optyka ściereczkę przeznaczoną do szkieł okularowych (nie jakieś badziewie, tylko już taką najlepszą

i na sucho przecieram nią zarówno ekran tableta, na którym z kolei mocno widać odciski opuszek palców , jak i własnie te wstawki z "piano black". Do tej pory nie stosowałam żadnych środków, ponieważ nie wiem czy nie powstałyby jakieś odbarwienia na tych listwach. Moja ocena w tej kategorii to 'czwórka"
6) Ergonomia- wg mnie wszystko jest na swoim miejscu. Kokpit nie jest przeładowany przyciskami. Deska rozdzielcza wygląda więcej niż przyzwoicie. Ten minimalizm wyszedł Maździe na dobre. Jednym słowem, mam wrażenie, że jestem w samochodzie o klasę wyżej. Gdyby tylko nie te trzeszczące plastiki byłoby naprawdę super
7) Wielkośc bagażnika- jak dla mnie te 364 l są wystarczające. Dodam ze na wakacje z dwójką dzieci zdołaliśmy się zapakować, bez konieczności składania [jakich?] siedzeń. Przestrzeń bagażowa nie jest co prawda przepastna ani duża , ale jezeli mialabym na co dzień wozić "puste powietrze" w bagażniku po mieście, to za kombi dziękuję. Wolę Mazdę. Moja ocena to "cztery plus".
8) Prowadzenie- super, w tym samochodzie czuję się jak ryba w wodzie. Silnik, pozycja za kierownicą , precyzyjna skrzynia biegów robią swoje. Radość z jazdy jest bardzo dobrze wyczuwalna. Uwielbiam jeździć tym samochodem i odczuwam wielką frajdę. Moja ocena to "szóstka"
9) Zawieszenie- twarde, lecz wg mnie bardzo dobrze tłumi nierówności.Na fabrycznych kołach "16" przejeżdzanie przez "dziury" jest nadzwyczaj mało wyczuwalne. Dużą ten na pewno w tym rolę odgrywa duży profil opony. Niemniej jednak zawieszenie pracuje cicho. Moja ocena to "szóstka".
Reasumując na plus należy zaliczyć-
– silnik (dynamika, spalanie, elastyczność)
– skrzynia biegów (jej praca, precyzja)
– wygląd zewnętrzny (!!!!)
– wygląd wnętrza (w szczególności deski rozdzielczej)
– ilość miejsca w środku ( jak dla mnie naprawdę ok)
– zawieszenie (ciche, dobrze tłumiące nierówności)
Na minus niestety:
– trzeszczące plastiki (największy minus tego auta!!!)
– odgłos idący od klapy bagażnika podczas zamykania pojedynczych drzwi
– wykończenie bagażnika
– jakość tapicerki na fotelach( szczegolnie boczki)
Na razie to tyle z mojej strony. Podsumowując Mazda 3 to bardzo udane auto, lecz niestety z pewnymi "chorobami wieku dziecięcego" , nad którymi producent powinien popracować. Jezeli jednak miałabym ponownie stanąć dzisiaj przed wyborem auta w tej klasie, to ponownie wybrałabym nową Mazdę 3. Wyboru nie żałuję Samochód w mojej subiektywnej ocenie zasługuję w skali 1-6 na ocenę 5.