Pytania i dyskusje na temat zlotu

16-18 sierpnia 2013 r.

Postprzez adis555 » 25 lip 2013, 23:19

Bartosz_Mx6 napisał(a):Kujawsko pomorskie tez coś słabo :/ zawsze dość spora ekipa była.

Spokojnie :)

From Tapatalk by L9
SALT is love, SALT is life.
Klubowicz

Od: 27 maja 2011, 11:15
Auto: mydelniczka

Postprzez Bartosz_ » 25 lip 2013, 23:23

będą kolejni ?? :)
Klubowicz

Od: 2 mar 2008, 17:49
Auto: Mitsubishi Pajero Pinin
Opel Vectra Signum

Postprzez Bartosz_ » 26 lip 2013, 08:41

nocna furia napisał(a):W zeszłym roku na Ryki np cena była o 100 zł mniejsza a to dużo. Za tą kwotę można jedzenia kupić na dwa dni.
60 zł
Klubowicz

Opel Vectra Signum

Postprzez Paweł » 26 lip 2013, 10:19

nocna furia napisał(a):
Koci@k napisał(a):
kinki napisał(a):bo miesiąc przed dopiero określone są warunki min finansowe :P

No hmm...co zlot są podobne więc już chyba można przewidzieć jak się finansowo nastawić :>

W zeszłym roku na Ryki np cena była o 100 zł mniejsza a to dużo. Za tą kwotę można jedzenia kupić na dwa dni.

Proszę sprawdź jeszcze ze raz. Według mnie opłata była identyczna.
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez Bartosz_ » 26 lip 2013, 11:12

Rozumiem no ale patrząc na Czaplinek w zeszłym roku to koszty są identyczne. Taka lokalizacja i trzeba się dostosować.
Paweł sprawdzałem i faktycznie było trochę taniej no ale tam mieliśmy tylko 1 noc w ośrodku. Wiec koszty i tak nie są aż takie straszne. 100 zł za udział w konkurencjach to też niewiele. Wiec ogólne koszty zlotu oceniam na plus.
Klubowicz

Opel Vectra Signum

Postprzez Pioteq25 » 26 lip 2013, 15:23

Ja też musiałem odpuścić sobie zlot po policzeniu ile wyniesie wyjazd czteroosobową rodziną. Właśnie sam dojazd, to dla większości już nie mały koszt. Noclegi bez zniżek dla dzieci i jeszcze domki trzy osobowe, to nieporozumienie. Na stronie ośrodka są domki czteroosobowe i inny cennik dla dzieci do 2/12lat
Za imprezę wieczorną płatne dodatkowe 50zł jakby nie można zrobić w taką pogodę grilla, gdzie i tak każdy przynosi coś do jedzenia i oczywiście picia :)
Za lotnisko wiadomo trzeba zapłacić, choć powinno być to podzielone na wszystkich bez względu na udział w konkurencjach, bo to bez sensu. 100zł to dużo i można to było właśnie rozdzielić na wszystkich uczestników zlotu, bo więcej osób zapisało by się do konkurencji. Na każdym zlocie obsługą konkurencji zajmują się osoby z klubu i nie robią tego przecież dla pieniędzy. To samo dodatkowe osoby w aucie, jakby był to stały cennik.
Dlatego tak mało ludzi zapisuje się na zlot.
Forumowicz

Od: 8 lut 2006, 19:26
Auto: UFO 1.8

Postprzez Paweł » 26 lip 2013, 15:53

Domki są takie, jakie ośrodek mógł nam zapewnić. Rozmawialiśmy o tym wcześniej w gronie klubowiczów – nie ma szans na wynajęcie ośrodka dla 100 osób na jedną noc w sezonie. Dlatego trzeba brać, to co jest i krzyż na drogę każdemu, kto uważa, że załatwiłby lepiej.

Jeśli w cenniku ośrodka oferta dla dzieci jest inna/lepsza, to na pewno jest to do wynegocjowania także przy naszych zapisach.

Dodatkowe 45 złotych do noclegu od osoby, za kolację i wynajęcie sali, to konieczność. Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, żeby ośrodek udostępnił pomieszczenie i postawił jakiekolwiek danie w cenie noclegu. Nie bardzo wyobrażam sobie "ucięcie" tej kwoty.

Czuję się zażenowany tłumacząc takie rzeczy, ale idziemy dalej...

Nie ma noclegu pod namiotami w piątek na lotnisku, ponieważ teren nie jest ogrodzony, jeżdżą i kręcą się po nim lokalni mieszkańcy i zapewnienie w nocy bezpieczeństwa wykracza poza nasze możliwości, a ewentualne koszty ochrony nie byłyby wcale dużo mniejsze niż nocleg kilkunastu/dziesięciu osób w ośrodku.

Opłata za lotnisko jest rozróżniona pomiędzy osoby startujące i towarzyszące, ponieważ do pokrycia mamy nie tylko koszty lotniska, ale także naklejek z numerami startowymi, sprzętu, pucharów itd... Nie wymagamy, żeby wydatki te ponosiły osoby, które w zawodach nie startują. Nie zgadzam się więc, że jest to bez sensu. Poza tym 100 złotych za udział w tego typu imprezie, to przynajmniej połowa typowej ceny... Jeśli nawet nie mniej. Nie mogę więc powiedzieć, że jest to dużo, bo jest odwrotnie.

Dodatkowe osoby w aucie – czy masz na myśli, że widzowie powinny płacić za wjazd tyle samo, co aktywni uczestnicy zabawy? Czy, że opłat dla nich być nie powinno? Jeśli to pierwsze, to pomysł zupełnie nietypowy i moim zdaniem nie do przeforsowania, a jeśli drugie, to każda osoba na lotnisku generuje koszty – chociażby w postaci toalet, worków na śmieci, możliwości udziału w dodatkowych zabawach i każdej innej obsługi...

Nie rozumiem uwagi o osobach, które zajmują się obsługą zlotu i "nie robią tego dla pieniędzy". Chyba nie myślisz, że na tym zarabiają? Prawda jest wręcz taka, że płacą za paliwo, żeby dojechać na miejsce i cały dzień służyć innym – ewentualnie także tym, którzy krytykują ich poświęcenie i organizację zlotu.

Dlaczego mało osób zapisało się na zlot? Dobre pytanie i będziemy próbowali na nie odpowiedzieć. Jeśli z powodu kosztów, to nic na to nie poradzimy. Jeśli złe było miejsce, również będzie ciężko poradzić, ponieważ wynajem obiektów w centrum kraju jest coraz droższy. Jeśli źle był dobrany termin zlotu lub brakowało odpowiednich ogłoszeń informacyjnych, to na przyszłość można to poprawić. Zostaje jeszcze kwestia podejścia. Jeśli nasz wspólny, klubowy zlot przegrywa z negocjacjami w rodzaju, czy domki mają być 3-, czy 4-osobowe i podobnymi, to znaczy, że nie ma sensu go robić...
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez Bartg » 26 lip 2013, 16:21

Dlaczego mało osób zapisało się na zlot? Dobre pytanie i będziemy próbowali na nie odpowiedzieć.

Wg mnie po pierwsze kasa i środek sezonu wakacyjnego, po drugie wystarczy porozmawiać z ludźmi z różnych regionów jakie jest w tej chwili zainteresowanie życiem klubowym spotami itd żeby się przekonać ;)
Moderator
CUP 2011 miejsce 3

Od: 23 sty 2008, 22:25
Auto: Volvo V50 2.4 '04
EX Premacy FS Sportive '02
EX 323 CBA Z5 '98

Postprzez People_Hate_Me » 26 lip 2013, 17:42

Bartosz_Mx6 napisał(a):będą kolejni

Będą ale nie samochodami ;/

Paweł napisał(a):Dlaczego mało osób zapisało się na zlot? Dobre pytanie i będziemy próbowali na nie odpowiedzieć

za późno zapisy :)
Psssssssssssssst
Klubowicz

Od: 16 lip 2008, 15:26
Auto: Mazda MX-6 (GE) 2.0 FS-T 93r
Subaru Impreza (GC) 2.0 Combi

Postprzez Pioteq25 » 26 lip 2013, 17:44

Paweł napisał(a):Dodatkowe 45 złotych do noclegu od osoby, za kolację i wynajęcie sali, to konieczność. Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, żeby ośrodek udostępnił pomieszczenie i postawił jakiekolwiek danie w cenie noclegu. Nie bardzo wyobrażam sobie "ucięcie" tej kwoty.

A musimy wynajmować salę? W zimie ok, ale nie w sierpniu gdzie chyba każdy woli posiedzieć na zewnątrz.

Paweł napisał(a):Opłata za lotnisko jest rozróżniona pomiędzy osoby startujące i towarzyszące, ponieważ do pokrycia mamy nie tylko koszty lotniska, ale także naklejek z numerami startowymi, sprzętu, pucharów itd... Nie wymagamy, żeby wydatki te ponosiły osoby, które w zawodach nie startują. Nie zgadzam się więc, że jest to bez sensu. Poza tym 100 złotych za udział w tego typu imprezie, to przynajmniej połowa typowej ceny... Jeśli nawet nie mniej. Nie mogę więc powiedzieć, że jest to dużo, bo jest odwrotnie.

Gdyby podzielić to na wszystkich, to wyszłoby po 30-40zł i każdy ten koszt by zaakceptował.

Paweł napisał(a):Nie rozumiem uwagi o osobach, które zajmują się obsługą zlotu i "nie robią tego dla pieniędzy". Chyba nie myślisz, że na tym zarabiają? Prawda jest wręcz taka, że płacą za paliwo, żeby dojechać na miejsce i cały dzień służyć innym – ewentualnie także tym, którzy krytykują ich poświęcenie i organizację zlotu.

Absolutnie nie chodziło mi, że zarabiają tylko o to, że robią to właśnie za darmo i nie wiem skąd taka cena. Domyślam się, że są pewne mi nie znane środku od sponsorów. Bez przesady, że naklejki kosztują 1000zł Nagrody to też z tego co widać od sponsorów nie licząc pucharków.

Paweł napisał(a):Dlaczego mało osób zapisało się na zlot? Dobre pytanie i będziemy próbowali na nie odpowiedzieć. Jeśli z powodu kosztów, to nic na to nie poradzimy. Jeśli złe było miejsce, również będzie ciężko poradzić, ponieważ wynajem obiektów w centrum kraju jest coraz droższy. Jeśli źle był dobrany termin zlotu lub brakowało odpowiednich ogłoszeń informacyjnych, to na przyszłość można to poprawić. Zostaje jeszcze kwestia podejścia. Jeśli nasz wspólny, klubowy zlot przegrywa z negocjacjami w rodzaju, czy domki mają być 3-, czy 4-osobowe i podobnymi, to znaczy, że nie ma sensu go robić...

Tu Bartg słusznie napisał, że głównie kasa i zero zainteresowania w regionie. U nas w opolskim nie możemy zebrać kilku osób na jakikolwiek wyjazd, ale to samo widzę jest i w innych województwach.
Forumowicz

Od: 8 lut 2006, 19:26
Auto: UFO 1.8

Postprzez Fasola » 26 lip 2013, 18:01

Pioteq25 napisał(a):A musimy wynajmować salę? W zimie ok, ale nie w sierpniu gdzie chyba każdy woli posiedzieć na zewnątrz.

zawsze tak było, jak nie było sali to było miejsce zadaszone przy ognisku czy grilu.
Fasola

Postprzez Szyna » 26 lip 2013, 18:44

Ludzie, jak dobrze wiemy wszystko drożeje. Poza tym co za problem zebrać kilka osób i przyjechać jednym samochodem na zlot, koszty się rozkładają. Chyba ze chcecie startować w konkurencjach i pobawić się swoimi samochodami, no ale niestety przyjemności kosztują :P Wiem ze najlepiej by było zrobić wszystko za darmo. Taka mentalność polaków :D Też bym chciał nowa Mazdę 6, ale nie mam kasy to nie kupuje, proste. Wielu jest zawsze takich którzy się odgrażają: można było taniej, lepiej, więcej...
Zapraszamy w takim razie do organizacji następnego zlotu ;)
Pozdrawiam :)
To, co łatwe, nie prowadzi do niczego.
GD – Generacja Doskonała
Moderator

Od: 20 lut 2008, 21:59
Auto: Mazda 626 GD 2.0i 90 km '92r + LPG

Postprzez hacker » 26 lip 2013, 18:50

Fasola napisał(a): Pioteq25 napisał(a):A musimy wynajmować salę? W zimie ok, ale nie w sierpniu gdzie chyba każdy woli posiedzieć na zewnątrz.

zawsze tak było, jak nie było sali to było miejsce zadaszone przy ognisku czy grilu.

Moi drodzy, nie mam takiego doświadczenia w Zlotach jak szanowny Kolega Fasola, ale tu się zgodzę z organizatorami... jak wyobrażacie sobie nagłe paskudne załamanie pogody na wieczornej imprezie (tu znów mi się dostanie za podejście do zlotu) gdzie dla części jest to także bardzo ważna część Zlotu(ta towarzyska), zwłaszcza tych z dziećmi, przy rozłożonym sprzęcie nagłaśniającym itd.?

Jedyne do czego mógłbym dorzucić swoje 5 groszy to ewentualna możliwość negocjacji już teraz aby dzieci do powiedzmy lat 5 nie płaciły za nocleg środa/czwartek (część z nas chce być wcześniej) skoro i tak od 13 mamy dla nas te domki, wątpię że na ostatnią chwilę wynajmą je komuś jak Ravo pomiędzy 13 a 16.08 zaklepie wcześniejszy przyjazd powiedzmy 25 osób od nas. przy dwójce dzieci, pobyt od środy do piątku to ponad 2 stówy.
Jak rozmawiałem z ośrodkiem powiedzieli, że ta sprawa jest możliwa ale do obgadania przez naszego Organizatora.
Płacenie za dzieciaki za piątek/sobota nie podlega już dyskusji ze względu, iż mamy noclegi zarezerwowane za taką a nie inną kasę, z taką a nie inną dostępnością miejsc.
awatar pozlotowy
Forumowicz

Od: 26 cze 2011, 21:57
Auto: Mazda6 GGY1 1,8l
MZR 120KM '07

Postprzez sewa » 26 lip 2013, 18:57

Podejrzewam, że żaden ośrodek za darmo nie udostępni nam miejsca do grilowania dla kilkudziesięciu osób przy pobycie 2-3 dniowym. Z pewnością zażadałby opłaty. A najpewniej właśnie w takiej postaci jak jest, czyli pobyt połączony z kolacją (zapewne grillową) oraz śniadaniem. Zdaję sobie sprawę, że nie jest to bardzo mało, ale myślę, że jest to do zaakceptowania zwłaszcza, że jest w tym śniadanie.

Jak dla mnie koszt zlotu też nie jest mały (dwie osoby ze wszystkim z pewnością ponad 800zł na weekend – sporo). Jednak zrezygnowałem z innych rzeczy, ba naprawdę warto wydać takie pieniądze za taką ilość atrakcji. Mówię tutaj głównie o całodniowym szaleństwie na lotnisku, a także wieczornej imprezie i półprzytomnym śniadaniu ;)

Chylę czoła przed organizatorami za włożony trud i przykro się czyta różne pretensje. Wiem, że nigdy nie dogodzi się wszystkim, ale myślę, że jest w miarę dobrze wszystko ogarnięte, również jak mówiłem – cenowo.

A zabawa będzie przednia – zapewniam :P
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 2 wrz 2009, 12:53
Auto: MX6 KL '92

Postprzez Fasola » 26 lip 2013, 19:12

sewa napisał(a):Chylę czoła przed organizatorami za włożony trud i przykro się czyta różne pretensje.

<spoko>
Na tym powinny te rozmowy się zakończyć.
Fasola

PostTen post został usunięty przez Żmijon 26 lip 2013, 19:52.
Powód: nie moje konto

Postprzez MariuS » 26 lip 2013, 19:53

Bo Polacy tak lubią marudzić. Temu za drogo, ten ma za daleko, temu nie pasuje jedzenie. Jasne- opinie/sugestie można nawet trzeba wyrażać, ale chyba każdy zdaje sobie sprawę, że każde hobby to wydatki :) Akurat motoryzacja to ten w którym koszta są dość wysokie i tego się nie zmieni. Więc można pojechać na ten zlot na który akurat będziemy mieć blisko odpuszczając ten dalszy.

Wszystko drożeje, a ceny wg mnie są ok tym bardziej że jest pełnia sezonu a koszta przyjazdu 1-2 dniowego w ośrodkach często są wyższe bo i mniej to opłacalne.

Myślałem, że tylko obecnie w Poznaniu takie stękania są. Ale jak widać zakres jest szerszy :D .
Obrazek
Klubowicz

Od: 15 kwi 2008, 09:31
Auto: Mazda 6 GH Kombi 2.2D '11
Subaru Impreza GT@STI++ '00
Peugeot 206SW 1.4 HDI '06

Była
Mazda 323F BA KL-ZE `95
Mazda 6 GY L3-VE `06

Postprzez adidom » 26 lip 2013, 20:18

Co do piatku to o ktorej godzinie jest zbiorka bo jakos nie ma takiej informacji?
Forumowicz

Od: 19 cze 2007, 22:02
Auto: Infiniti Q50S '16

Postprzez Rafał_ » 26 lip 2013, 22:04

Nie ma sprecyzowanej godziny :) Większość osób wyruszy wcześnie rano, a by być przed południem lub wczesnym popołudniem na miejscu.
Kaizen Sushi Racing Team Polub nasz FP :)
jarek.ZE
Klubowicz
CUP 2014 miejsce 3
CUP 2013 miejsce 2

Od: 25 lis 2008, 01:19
Auto: Mazda MX-5 NA B6 '93
Była:
Mazda3 BM PE 120KM '14
Rajdowe Clio F7P '91
Mazda mx-3 EC KLZE '91
Subaru Impreza WRX MY05
Mazda6 GG AJ '04

Postprzez People_Hate_Me » 27 lip 2013, 09:18

MariuS napisał(a):Bo Polacy tak lubią marudzić. Temu za drogo, ten ma za daleko, temu nie pasuje jedzenie. Jasne- opinie/sugestie można nawet trzeba wyrażać, ale chyba każdy zdaje sobie sprawę, że każde hobby to wydatki :) Akurat motoryzacja to ten w którym koszta są dość wysokie i tego się nie zmieni. Więc można pojechać na ten zlot na który akurat będziemy mieć blisko odpuszczając ten dalszy.

Wszystko drożeje, a ceny wg mnie są ok tym bardziej że jest pełnia sezonu a koszta przyjazdu 1-2 dniowego w ośrodkach często są wyższe bo i mniej to opłacalne.

Myślałem, że tylko obecnie w Poznaniu takie stękania są. Ale jak widać zakres jest szerszy :D .

Zaufaj mi nurkowanie jest duzo drozszym hobby niż motoryzacja:))
Psssssssssssssst
Klubowicz

Od: 16 lip 2008, 15:26
Auto: Mazda MX-6 (GE) 2.0 FS-T 93r
Subaru Impreza (GC) 2.0 Combi