[6MPS] Hamulce
Mam problem, polegający na słabym hamowaniu z wyższych prędkości – czuję miękki pedał i słyszę głuchy dźwięk już. To samo przy kilku hamowaniach z trochę mniejszych prędkości, 2 czy 3 z rzędu jest wyraźnie słabsze. Pamiętam, że kiedyś ten samochód hamował w miarę, w miarę. Później było gorzej więc założyłem tarcze stoptech'a + klocki hawka (wszystko przodu). Ale dalej jest dópa i teraz nie wiem co jest nietegez: czy to kwestia słabego tyłu? Czy może płyn hamulcowy? A może to dlatego, że nie mam hamulców w stalowym oplocie? 

2013 Bugatti Veyron Zawieszenie KW, świecie Brisk, 2 Magnetyzery, Spoiler od EVO IV, Intercooler Iveco, orurowanie DIY, klocki przód BMW 328i, sprzeglo Radzikowski, Wałek inż Świątek, rozpórka kielichów, radio z mp3, pasy i szelki Sparco SOLD
2015 Zonda R, swap z CCX, polerowana głowica, kute śruby obudowy akumulatora, TIP na zamówienie (Ząbki, k/Warszawy), sprężyny Eibach, końcówka wydechu Mugen
Auto Księzyno – nie polecam!!!!
2015 Zonda R, swap z CCX, polerowana głowica, kute śruby obudowy akumulatora, TIP na zamówienie (Ząbki, k/Warszawy), sprężyny Eibach, końcówka wydechu Mugen
- Od: 23 lut 2008, 18:36
- Auto: Zonda R swap z CCX
BUrdoror napisał(a):Stalowy oplot to na tor, Ferodo i dot 5.1Sprawdz plyn, bo zakladam,ze grubosc klockow juz sprawdziles
Choc z drugiej strony wyglada to na luzne linki – miekki pedal.
jakie linki

Z malucha pamietam,ze byly linki... Dobra, juz nic nie pisze 
(hehe, zdazylem wyrzucic linki przed twoim postem – zdalem sobie sprawe z absurdu)

(hehe, zdazylem wyrzucic linki przed twoim postem – zdalem sobie sprawe z absurdu)
- Od: 8 lut 2010, 15:01
- Auto: M3 MPS BK 2007
BUrdoror napisał(a):Z malucha pamietam,ze byly linki... Dobra, juz nic nie pisze
spoko, apropos płynu

– zwykłe płyny – co 2 lata
– płyny o podwyższonej temp wrzenia np Motul RBF600/660 czy zapewne wymienione Ferodo – co 1 rok lub częściej, niektórzy po całodziennym upalaniu na torze już wymieniają co imho jest lekkim hardcorem, z drugiej strony w przypadku częstego upalania pewnie zmiana co pół roku wcale nie byłaby przesadą
no ale czy to znaczy, że moje objawy mogą być bezpośrednio związane z płynem? (był wymieniany nie tak dawno, tyle że ori)
2013 Bugatti Veyron Zawieszenie KW, świecie Brisk, 2 Magnetyzery, Spoiler od EVO IV, Intercooler Iveco, orurowanie DIY, klocki przód BMW 328i, sprzeglo Radzikowski, Wałek inż Świątek, rozpórka kielichów, radio z mp3, pasy i szelki Sparco SOLD
habzimierz napisał(a):no ale czy to znaczy, że moje objawy mogą być bezpośrednio związane z płynem? (był wymieniany nie tak dawno, tyle że ori)
nie wiem
wydaje mi się że nie, bo musiałbyś mu naprawdę bardzo dać w kość albo musiałby być bardzo stary

teraz masz stoptecha i hawka i nie hamuje
co do tyłu – w 3 MPS tył nie hamuje prawie wcale

hamować hamuje tyle, że robi to jakby miał postawić przy tym brązową figurkę 
I ten głuchy odgłos... coś jest nie tak

Mogą. Płyn jest silnie higroskopijny i jak nałapie nawet trochę wody to później zaczyna wpadać pedał. Miałem tak kiedyś w Toyce a płyn był całkiem świeży.
A może faktycznie zaczynają Ci się robić rodzyny na przewodach
A może faktycznie zaczynają Ci się robić rodzyny na przewodach

emilio
- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
habzimierz napisał(a):hamować hamuje tyle, że robi to jakby miał postawić przy tym brązową figurkę
może je zeszkliłeś

u mnie się hamulec trochę zepsuł ostatnio ale nie za wiele go tam zostało prawdę mówiąc
Apropos hamulcy
Ma ktos z was kontakty w jakims ASO, co by wziasc jakis stary drucik od tylnych klockow do mps3?
Przeceiz stare hamulce musza jakos wyrzucac – a poszukuje tylko tego durnego druta.
Taki offtop, sorki.
Ma ktos z was kontakty w jakims ASO, co by wziasc jakis stary drucik od tylnych klockow do mps3?
Przeceiz stare hamulce musza jakos wyrzucac – a poszukuje tylko tego durnego druta.
Taki offtop, sorki.
Kurcze, niestety to chyba nie to
Chodzi o tylny, taki jakby zrolowany , przypominajacy nieco kokarde... Nie mam pojecia, jak to opisac 
ej dobra wy tu o kokardkach a u mnie dalej jest lipa – te odglosy pojawiaja sie tylko przy mocnym hamowaniu, jak wdepne tak solidnie. Wystarczy, ze troche odpuszcze i jest lepiej. Ale kuzwa jak jakis Zdzisiek w traktorze wyjedzie na szose to nie bede hamowal delikatnie :/ Moze zaciski sa za slabe??
habzimierz napisał(a):ej dobra wy tu o kokardkach a u mnie dalej jest lipa – te odglosy pojawiaja sie tylko przy mocnym hamowaniu, jak wdepne tak solidnie. Wystarczy, ze troche odpuszcze i jest lepiej. Ale kuzwa jak jakis Zdzisiek w traktorze wyjedzie na szose to nie bede hamowal delikatnie :/ Moze zaciski sa za slabe??
zaciski raczej sie nie zepsuły, wymień płyn na jakiś o wysokiej temperaturze wrzenia, to grosze (60zł? 100zł?) i zobacz, jak nie bedzie lepiej to obstawiam ze przysmazyles klocki zaraz po zalozeniu i czeka Cie ich wymiana
habzimierz napisał(a):Moze zaciski sa za slabe??
To już prędzej pompa dostaje pierdolca. Gdzieś w odległej galaktyce już się to komuś zdarzyło.
Podjedź do siusiaków na serwis i niech Ci odczytają ciśnienia na pompie. A może brake assistant Ci się nie załącza z jakiegoś powodu, pompa nie wali max ciśnienia od razu i czujesz jakbyś nie miał hampli ?
(już pomijam fakt że ten asystent jest u nas z doopy... w nowszym empeesie to poprawili podobno)
Z tym zeszkleniem o którym wspominał Michał to też bardzo prawdopodobne.
emilio
- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08