silme napisał(a):Jakie felgi i jakie opony polecacie do MPS'a?
Felgi już masz. Kup tylko opony, w tym rozmiarze oferta nie jest szeroka, ale kilku czołowych producentów ma takowe.
Ewentualnie (droższe wyjście) – kup felgi 17" i opony do nich 205/50/17 (wybór "skolko ugodno") lub znacznie mniej przekłamujące licznik ale i znacznie trudniej dostępne 205/55/17.
Opony w zależności od warunków – ja bym brał coś z najwyższej półki Pirelli, GY, Dunlop, Conti. Może jeszcze Nokian. Jak będziesz jechał w góry i tak by się przydały łańcuchy (o ile wejdą na 18" lub 17" felgi).
Jaksa napisał(a):Zawsze opony zimowe zakładam tuż przed 01.11 ( jak co roku ) Rozumiem ze Ty zakładasz jak Cie zima zaskoczy ?
Ja tam wolę na suchej nawierzchni, przy obecnych temperaturach jechać na letnich oponach. Gdybym jednak dziś jechał w góry, na pewno założyłbym zimówki.
silme napisał(a):Kolega z Torunia, który również jeździ MPS'em zmienił opony z oryginałów na inne, bodajże szersze.
Ta sama firma opony, model i rok produkcji?
Czasem testy pokazują, że zbliżonew rozmiary tej samej opony różnie się zachowują.
Jaksa napisał(a):Parę lat temu miałem ( nie pamietam dokładnie modelu ) były głosne i miały problemy z wywazeniem.....
Parę lat temu Mazdy ponoć nie rdzewiały...
Jak widać wszystko się zmienia...
Problem z wyważeniem mógł dotyczyć jakiejś serii opon a głośność... wstyd chyba wspominać o tej cesze przy MPSie?