Witam,
Co to moze byc... Stosunkowo czesto zdarza mi sie nie korzystac z samochodu przez ok 3 dni. Za kazdym razem po takim dluzszym postoju procedura odpalenia auta wyglada tak:
– start
– obroty rosna przy zimnym silniku do ok 1200-1500 obrotow
– mija 10-15 sekund
– nastepuje zgrzyt (!!!), bardzo podobny do takiego przy nieumiejetnej zmianie biegow tylko troszke ciszej
Przy samochodzie uruchamianym dzien po dniu nie ma tego efektu. Do ASO tez slabo z tym jechac bo musialbym u nich zaparkowac u nich na 3 dni.
3 MPS BL, 2500 km przebiegu
[3 MPS BL] Dziwny zgrzyt przy uruchamianiu
Strona 1 z 1
Może to sprzęgło od klimy. No chyba że masz wyłączoną to wtedy moja teoria leży.
emilio
- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
może nawalił regulator zmiennych faz rozżądu?? po 15 sek olej sie jezcze nie nagrzeje wcale a faza rożżądu sie zmieni... albo jakis napinacz łańcucha... ja właśnie kupiłem 6MPS w którym 4tys km po wymianie rozżądu z łańcuchem itp pierdyknął wariator spotkały sie tłoki z zaworami i silnik do wymiany...
Prostak narzeka, mądry radzi
- Od: 11 maja 2009, 04:00
- Auto: LEXUS IS250
glowix napisał(a):Wracajac do klimy – czy taki zgrzyt to normalne jest?
No raczej średnio normalne. Sprzęgło od klimy wydaje dziwne odgłosy jak się rozsypuje ale to przecież nowa fura.
Jak masz możliwość to nagraj to jakoś.
emilio
Poki co udalo mi sie zrobic test z klimą, jednorazowo wiec jeszcze powtorze.
1. Klima off – wczoraj wieczorem.
2. Odpalam rano.
3. Czekam 20-30 sekund.
4. Wlaczam klime – i zgrzyt. Sukces – jezeli mozna tak powiedziec
Oby to to, bo wymiana na gwarancji, a to 1000x "lepsza" usterka niz fazy rozrzadu.
Jak jutro sie potwierdzi to zglosze do Mazdy.
1. Klima off – wczoraj wieczorem.
2. Odpalam rano.
3. Czekam 20-30 sekund.
4. Wlaczam klime – i zgrzyt. Sukces – jezeli mozna tak powiedziec
Oby to to, bo wymiana na gwarancji, a to 1000x "lepsza" usterka niz fazy rozrzadu.
Jak jutro sie potwierdzi to zglosze do Mazdy.
Głowix
- Od: 2 lip 2010, 13:38
Czyli dobrze obstawiałem.
To sprzęgło z czasem chodzi ciszej. Jak furę miałem nową to bardziej je słyszałem, teraz mam 26 tyś przelotu i go nie słychać jak się załącza. Mama wrażenie że ono cholera się musi trochę ułożyć.
Co to wariatora faz rozrządu to problem nas nie dotyczy bo od końca 2007 montowane są te poprawione i się nie sypią. Więc luzik.
Nawiasem mówiąc te sprzęgła klimy generalnie w furach nie są specjalnie ciche. Po prostu to tak ma.
No ciekawe co Ci powiedzą w serwisie.
To sprzęgło z czasem chodzi ciszej. Jak furę miałem nową to bardziej je słyszałem, teraz mam 26 tyś przelotu i go nie słychać jak się załącza. Mama wrażenie że ono cholera się musi trochę ułożyć.
Co to wariatora faz rozrządu to problem nas nie dotyczy bo od końca 2007 montowane są te poprawione i się nie sypią. Więc luzik.
Nawiasem mówiąc te sprzęgła klimy generalnie w furach nie są specjalnie ciche. Po prostu to tak ma.
No ciekawe co Ci powiedzą w serwisie.
emilio
w życiu u siebie sprzegła klimy nie słyszałem
jedyne co to zmianę obrotów 

misiekwaw napisał(a):w życiu u siebie sprzegła klimy nie słyszałemjedyne co to zmianę obrotów
Ja po szkole muzycznej jestem i chyba dlatego kuźwa wszystko słyszę

emilio
emilioestewez napisał(a):misiekwaw napisał(a):w życiu u siebie sprzegła klimy nie słyszałemjedyne co to zmianę obrotów
Ja po szkole muzycznej jestem i chyba dlatego kuźwa wszystko słyszę
to się leczy

Strona 1 z 1