Witam po przerwie.
Na dzień dzisiejszy samochód stoi miesiąc w serwisie i czekam na wymianę silnka włącznie z turbiną.
Sprawa zaczęła się od tego, że auto zaczeło brac olej, niewiele bo ok. 0,1l/1000 km, czego wczesniej nie zanotowałem. Sprawę zgłosiłem w ASO, ale panowie stwierdzili, że to norma i jest to standard w mocnych doładowanych jednostkach. Po moich naciskach, zgodzili się na pomiar ciśnienia sprężania wyszło po 12,5 bar na cylindrach z wyjątkiem trzeciego gdzie było 10. Serwis stwierdził jeździc dalej a problem zgłoszą w centrali Mazdy. po ok 7000km wezwanie do serwisu, kolejny pomiar ciśnienia i wynik na 3 cylindrze 9 bar. Decyzja odstawic auto na szczegółowe testy. Po wstępnych testach wszysko wyszło ok. Kolejna decyzja rozbiórka silnika. I niespodzianka, około 2,5 cm pęknięcie tuleji trzeciego cylindra. Zdjęcia, opis, wysyłka do Mazda Polska i tutaj duży plus, bez problemów pełna akceptacja na wymianę kompletnego silnika razem z turbiną (diagnoza: przyczyną pęknięcia była wada fabryczna). Na moje szczęście auto jest na gwarancji i wszystko zrobią za friko. Wniosek: jeżeli komuś silnik zaczyna brac olej, a turbo jest szczelne (u mnie turbo było ok) to może byc niemiła niespodzianka w postaci wady fabrycznej ( z tego co się dowiedziałem kilka takich wymian w 3,6MPS i CX7 już było).
I to by było na tyle.
Pozdrawiam
[6MPS] wymiana silnika
Strona 1 z 1
Czyli kolejna historia z cyklu na kogo wypadnie na tego bęc ...
emilio
- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
Mi tez olej pila franca i to za duzo dlatego skonczyla w tak marny sposob. W sumie ladne sa te MPSy ale nic poza tym.
Coz zalezy na jaki egzemplarz sie trafi. Jedno wiem w ta marke juz nie bede celowal,nie ma sensu. Jedynie co im wychodzi to popierdolki max silnik to 2.0 powyzej juz sie im modele nie udaja.
Coz zalezy na jaki egzemplarz sie trafi. Jedno wiem w ta marke juz nie bede celowal,nie ma sensu. Jedynie co im wychodzi to popierdolki max silnik to 2.0 powyzej juz sie im modele nie udaja.

-
Stivi
No odpukać ja i misiekwaw na razie nie narzekamy. Wszystko się trzyma kupy. No ale pożyjemy zobaczymy
Powiedz Sivi jak Ci się sprawuje Twoje 335i ? Zadowolony jesteś ?
emilio
- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
emilioestewez napisał(a):Zadowolony jesteś ?
Zalezy co masz na mysli ? Z mocy autka tak ale moim faworytem jest i tak kultowy samolot Bmw M5.

-
Stivi
Jestem posiadaczem MAZDY CX-7 po 88000 km doszło do pęknięcia tulei cylindrowej 3 cylindra (wada fabryczna??) tak brzmi opinia rzeczoznawcy. W rezultacie cały silnik jest do wymiany . Na moje nieszczęście samochód jest rok po gwarancji dodam , że wcześniej nie było żadnych objawów (samochód regularnie serwisowany w ASO ). Bardzo proszę o opinię lub jeśli ktoś miał podobną sytuację jak można rozwiązać ten problem.
-
lewando
Strona 1 z 1