Filtr paliwa w Pb. Czy się go wymienia?
Strona 1 z 1
Witam,mam pytanie w wyżej zamieszczonych tabelkach jest info dot. Wymiany filtry paliwa tylko w silnikach disla jak sie to ma do benzyny tez co 36 mcy czy 120.000 km
Jadę za pare dni na wymianę filtrów zakupilam wszystkie i nie wiem czy ten paliwa zmieniać auto ma 71000 teraz ale nie wiadomo kiedy filtry były zmieniane i czy w ogóle były
I
Jadę za pare dni na wymianę filtrów zakupilam wszystkie i nie wiem czy ten paliwa zmieniać auto ma 71000 teraz ale nie wiadomo kiedy filtry były zmieniane i czy w ogóle były
I
- Od: 17 wrz 2014, 17:43
- Auto: mazda 2 2008 1.3 benzyna
ponawiam pytanie ,dziś byłam u mojego mechanika i nie wymienił mi filtru paliwa,gdyż twierdzi ,że jest on w baku i nie ma potrzeby aby go wogóle zmieniać,czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie,poza tym miał wielkie trudności w zlokalizowaniu filtru kabinowego ,więc to podwoiło moje wątpliwości /to po co sprzedają filtry paliwa do benzyniakow skoro ich się nie wymienia /dziwne to dla mnie 

Sama sobie odpowiedziałaś na to pytanie, skoro producent nie wymaga wymiany to po co go na siłę poprawiać? jeżeli nie ma żadnych problemów ze strony układu paliwowego to zostaje jeździć i się nie przejmować
pewnie sprzedają filtry do benzyniaków, bo mogą się zapchać np. po zatankowaniu bardzo zanieczyszczonej benzyny lub jeżeli ma się pecha i trafi się na wadliwy egzemplarz itp.
Dla własnego spokoju zadzwoń do kilku aso i zadaj im to samo pytanie, oni powinni być najlepiej zorientowani
pewnie sprzedają filtry do benzyniaków, bo mogą się zapchać np. po zatankowaniu bardzo zanieczyszczonej benzyny lub jeżeli ma się pecha i trafi się na wadliwy egzemplarz itp.
Dla własnego spokoju zadzwoń do kilku aso i zadaj im to samo pytanie, oni powinni być najlepiej zorientowani
- Od: 9 lut 2012, 19:25
- Auto: Mazda 2 1.5 sport 11'
I takowy ma moja mazda ?
Czyli ten zakupiony powinnam spróbować oddać ?
Czyli ten zakupiony powinnam spróbować oddać ?
Hm... nie wiem co mogłaś zakupić...
Poniżej rysunek pompy w zbiorniku paliwa... filtr został tam zaznaczony

Poniżej rysunek pompy w zbiorniku paliwa... filtr został tam zaznaczony
Dzięki Wojtek,właśnie wróciłam z poczty odesłałam te ustrojstwo co mi przysłali,jako,że tu u nas kupuje się częsci wpisując numery rejstracyjne samochodu ,nie wpadłam no to ,że mogę zakupić coś czego nie będę potrzebować ,bo im wychodzi jaki model mam i tylko odpowiednie częsci mi wyskakują do zakupu,teraz to już po ptokach 
justynamartyna napisał(a):wpisując numery rejstracyjne samochodu
uzupełnij profil użytkownika... w wielu sprawach to pomaga...
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi
Coraz bardziej mi sie moja dwójka podoba filtra paliwa się nie wymienia ,rozrządu jako ,że na łańcuchu też nie,czy są jeszcze jakieś części ,którch się nie wymienia?
Coraz bardziej mi sie moja dwójka podoba filtra paliwa się nie wymienia ,rozrządu jako ,że na łańcuchu też nie,czy są jeszcze jakieś części ,którch się nie wymienia?

Witam,
czy mazda 2 rocznik 2010 r benzyna 1.3 , 86km ,posiada filtr paliwa??,bo znalazłem owalny filtr przy baku ale jest to filtr oparów paliwa węglowy i wychodzi iż mazda nie posiada filtra paliwa,czy potwierdzacie moją opinię??
czy mazda 2 rocznik 2010 r benzyna 1.3 , 86km ,posiada filtr paliwa??,bo znalazłem owalny filtr przy baku ale jest to filtr oparów paliwa węglowy i wychodzi iż mazda nie posiada filtra paliwa,czy potwierdzacie moją opinię??
widać mało pracowity jesteś na forum... a wiec dziś wyczyściłem sitko w baku co jest na pompce paliwa,oczywiście dla potomnych mazda 2 po roku 2008 nie ma filtra paliwa a jedynie pochłaniacz oparów paliwa węglowy,dla chętnych udzielę informacji jak dostać się do baku w celu czyszczenia sitka lub wymiany pompki,a co do niektórych nie piszcie dwa słowa że wszystko jest na forum bo nie JEST!! i człowiek ma prawo się pytać.
likaon napisał(a):widać mało pracowity jesteś na forum...
to do czego?
Proszę zapoznaj sie z regulaminem i zasadami panującymi na naszym forum...
likaon napisał(a):dla chętnych udzielę informacji jak dostać się do baku w celu czyszczenia sitka lub wymiany pompki,a co do niektórych nie piszcie dwa słowa że wszystko jest na forum bo nie JEST!!
brawo...

Miałem przemilczeć, ale jakoś nie mogę się powstrzymać 
Likaon, akurat trafiłeś na jedną z najbardziej pomocnych osób na forum. To, że Wojtek wkleił linka zamiast pisać raz jeszcze to samo... no chyba nie jest problemem po prostu w to kliknąć. Rzuć również okiem na liczbę postów Wojtka i liczbę polubień. To o czymś świadczy.
Jesteśmy tu wszyscy, żeby sobie pomagać w miarę naszych możliwości, wiedzy i doświadczenia, a nie zarzucać jedynej osobie, która Ci odpowiedziała, że jest mało pracowity.
Masz rację- jeśli czegoś na forum nie było to warto temat poruszyć i opisać. Jeśli jednak jakiś wątek został już założony, piszemy w tym wątku- w ten sposób możemy zachować na forum porządek i łatwiej jest innym znaleźć informacje na dany temat.
Sorry za OT
Wracając do tematu- mnie mechanior na pytanie o filtr paliwa powiedział, że takowy się w dwójce znajduje, ale nie wymaga ani wymiany ani serwisu, jeśli wszystko pracuje jak należy. Nie był to warsztat mazdy, a taki ogólny, zatem śmiem twierdzić, że mógł się do końca nie znać. Skoro sam zaglądałeś, to pewno masz rację, że filtra paliwa nie ma, co mimo wszystko wydaje mi się z deka dziwne- myślałem, że w dzisiejszych czasach i konstrukcji silników każdy jeden motor będzie go mieć.
Pozdr
Likaon, akurat trafiłeś na jedną z najbardziej pomocnych osób na forum. To, że Wojtek wkleił linka zamiast pisać raz jeszcze to samo... no chyba nie jest problemem po prostu w to kliknąć. Rzuć również okiem na liczbę postów Wojtka i liczbę polubień. To o czymś świadczy.
Jesteśmy tu wszyscy, żeby sobie pomagać w miarę naszych możliwości, wiedzy i doświadczenia, a nie zarzucać jedynej osobie, która Ci odpowiedziała, że jest mało pracowity.
Masz rację- jeśli czegoś na forum nie było to warto temat poruszyć i opisać. Jeśli jednak jakiś wątek został już założony, piszemy w tym wątku- w ten sposób możemy zachować na forum porządek i łatwiej jest innym znaleźć informacje na dany temat.
Sorry za OT
Wracając do tematu- mnie mechanior na pytanie o filtr paliwa powiedział, że takowy się w dwójce znajduje, ale nie wymaga ani wymiany ani serwisu, jeśli wszystko pracuje jak należy. Nie był to warsztat mazdy, a taki ogólny, zatem śmiem twierdzić, że mógł się do końca nie znać. Skoro sam zaglądałeś, to pewno masz rację, że filtra paliwa nie ma, co mimo wszystko wydaje mi się z deka dziwne- myślałem, że w dzisiejszych czasach i konstrukcji silników każdy jeden motor będzie go mieć.
Pozdr
Link który podał kolega jest tematem bardzo niespójnym ale pobieżnie opisanym tematem o filtrze który niby jest i niby nie ma ,dlatego poruszyłem ten wątek a na marginesie już dużo wcześniej wiedziałem o tym viewtopic.php?f=478&t=176967
Dopowiem iż mazda nie ma filtra paliwa a jedynie na pompce osadzone sitko które czasami można wyczyścić gdy jest jakiś problem z mocą lub czkawką silnika.Bardzo prosto się tą czynność wykonuje poprzez zdjęcie kanapy,odkręcenie osłonki blachy ,zdjęcie przewodów z pompki a następnie należy odkręcić wieko baku,i wyciągnąć smok z pływakiem.Potem już z górki czyli cztery zatrzaski na obudowie podważamy tylko delikatnie bo plastik jest kruchy!,następnie wyciągamy pompkę z sitkiem i czyścimy,potem składamy w odwrotnej kolejności.
Dopowiem iż mazda nie ma filtra paliwa a jedynie na pompce osadzone sitko które czasami można wyczyścić gdy jest jakiś problem z mocą lub czkawką silnika.Bardzo prosto się tą czynność wykonuje poprzez zdjęcie kanapy,odkręcenie osłonki blachy ,zdjęcie przewodów z pompki a następnie należy odkręcić wieko baku,i wyciągnąć smok z pływakiem.Potem już z górki czyli cztery zatrzaski na obudowie podważamy tylko delikatnie bo plastik jest kruchy!,następnie wyciągamy pompkę z sitkiem i czyścimy,potem składamy w odwrotnej kolejności.
Ta część na obrazku powyżej to sitko a pani co założyła temat pewnie zakupiła filtr oparów paliwa co jest przy baku ja też bym wpadł w pułapkę bo sklepy zamawiają z katalogów tą część jako filtr paliwa ale jest to tak naprawdę pochłaniacz oparów o numerze który widać w załączniku.
Ap ropo moderatorów przenoszą moje tematy,kasują je itd co się dzieje czy naprawdę aż tak wszystko musi być pod kreskę żyjemy w systemie ale trochę luzu....
Jeszcze jedna rzecz na ostatnim zdjęciu na niebiesko zaznaczyłem filtr oparów paliwa a na czerwono właz pompy i pływaka i panowie ważna rzecz!!! widzicie dwa znaczki strzałkę i na baku trzy kreski? jak będziecie demontować po złożeniu ma być równo złożone owe znaczki bo inaczej będą złe wskazania komputera paliwa...
Ap ropo moderatorów przenoszą moje tematy,kasują je itd co się dzieje czy naprawdę aż tak wszystko musi być pod kreskę żyjemy w systemie ale trochę luzu....
Jeszcze jedna rzecz na ostatnim zdjęciu na niebiesko zaznaczyłem filtr oparów paliwa a na czerwono właz pompy i pływaka i panowie ważna rzecz!!! widzicie dwa znaczki strzałkę i na baku trzy kreski? jak będziecie demontować po złożeniu ma być równo złożone owe znaczki bo inaczej będą złe wskazania komputera paliwa...
Strona 1 z 1