błąd PO850 – Obwód sygnału wejściowego przełącznika położenia parkowania/neutralnego.

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez anjja » 24 wrz 2014, 19:54

Cześć, potrzebuje waszej pomocy, rady. Oddałam samochód (Mazda 3 BL 2011) na wymianę sprzęgła. Odebrałam samochód z serwisu i po przejechaniu 15 km, nocy w w garażu pojawiła się kontrolka silnika. Udałam się do serwisu i zdefiniowali to jako błąd PO850 – Obwód sygnału wejściowego przełącznika położenia parkowania/neutralnego. Mają się temu bliżej przyjrzeć, ale już mnie straszą, że jak nie będzie widać ich winy to mnie obciążą ewentualnymi kosztami. Czy wiece może czy przy wymianie sprzęgła mogli coś robić przy tym przełączniki. Za każdą radę i sugestię będę wdzięczna.
Początkujący

Od: 7 maja 2013, 00:23
Auto: Mazda 3 KIREI 1.6 Benzyna 2011

Postprzez smile » 24 wrz 2014, 21:11

Sądzę, że nie podłączyli czegoś w sposób należyty, zwłaszcza jakiejś wtyczki na skrzyni. Do wymiany sprzęgła musieli wymontować skrzynię biegów, aby ją wymontować musieli poodłączać wtyczki czujników na skrzyni biegów. Sa tam min. czujniki biegu wstecznego który zapala światła cofania, czujnik biegu jałowego, tzw "luz" i inne...

Oddając auto na serwis przedstaw to jako reklamację wymiany sprzęgła, jako rzeczy naturalnie ze sobą powiązane. W końcu grzebali tam i jest szansa że to jakiś drobiazg.
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez KMBak » 26 wrz 2014, 08:35

Z tego co mi się udało znaleźć to jest kwestia jednej wtyczki, która prawdopodobnie została źle podłączona i wypadła?! Ewentualnie mógł paść sam czujnik. Ale ja bym się upierał, że to wina serwisu. Niemożliwe, żeby samo nagle coś padło tuż przy podzespole, który był wymieniany/naprawiany. Który serwis to robił (z ciekawości)?
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011