Stuki podczasz wciskania sprzęgła

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Kretford » 4 paź 2012, 21:07

Witam wszystkich

Moja Madzia 3 kirei 2011 8100 km przebiegu ma dziwną przypadłość, mam nadzieje, że to norma.
Często, ale nie zawsze przy wciskaniu sprzęgła słyszę stuk, puknięcie trochę metaliczne ( przy rozłączeniu napędu ), dzieje się to raczej na biegach 1 na 2, 2 na 3. Sprzęgło wydaje mi się bardzo delikatne, czuję to szczególnie w korkach, łatwo o szarpanie na niskich biegach. Druga sprawa to zdarzyło mi sie 3 razy cofać pod górkę i jeszcze na krawężnik i jadąc na półsprzęgle poczułem swąd zgniłej kapusty. Zastanawiam się czy pędzić do ASO. Domyślam się , że przypaliłem sprzęgło, ale to chyba się zdarza....

Dziękuję wszystkim za sugestie.......

PS. Może mi ktoś powiedzieć kiedy mam się udać pierwszy bo nie zarejestrowałem na rozmowie
Początkujący

Od: 10 kwi 2012, 20:02
Auto: Mazda 3 kirei 2011, 1,6 benzyna 105 km

Postprzez KMBak » 5 paź 2012, 06:58

Smrodek to niestety norma. Trzeba uwazac. Mi sie zdarzylo tez kilka razy. Sprzeglo jest faktycznie dosyć trudne. Ale stuki? Szarpniecie jak źle pracujesz sprzęgłem to może... Ono czasami sprawia wrażenie, że za każdym razem łapie gdzie indziej.

Ostatniego pytania nie rozumiem... Pierwszy przegląd po roku lub 20 k km – jeśli o to chodzi. To masz w instrukcji.
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011

Postprzez mysiak » 5 paź 2012, 21:30

nie wiem co wy koledzy z tymi sprzęgłami macie – u mnie odpukać działa jak trzeba. Fakt, czasem jak człowiek się lekko rozkojarzy to zdarza się przy ruszaniu "zająca" zrobić, ale to wszystko. Żadnych stuków, puków i innych smrodków a 66 tys km na liczniku
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
Forumowicz

Od: 11 wrz 2010, 21:02
Auto: Outlander

Postprzez ZOOMik » 7 paź 2012, 12:57

Kretford,
Dla mnie to, co opisałeś normą nie jest. Podobnie jak u przedmówcy żadnych niepokojących stuków ani nawet smrodku nigdy nie doświadczyłem.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez dar1605 » 19 lut 2014, 10:06

Witam.
Co do stuków to mam podobna przypadłość, przy rozłączaniu/załączaniu napędu gdy szarpnie silnikiem często słychać metaliczne stukanie lub pojedyncze stukniecie.
Byłem jeszcze na gwarancji w serwisie, dopiero po kilku minutach jazdy z mechanikiem coś w końcu usłyszał. Rozebrali plastiki i wymienili mi poduszkę pod skrzynią (wcześniej nic nie zauważyli). Temat niby zniknął ale tylko na niecały rok. Teraz około miesiąca temu temat wrócił, byłem w innym serwisie ale "nic nie widzą i nic nie słyszą" :D, a stuki są dalej. Muszę pojechać w sobotę i zabrać mechanika na chwilę jazdy, może w tym serwisie zlokalizują prawdziwą przyczynę? :( .
Pozdrawiam
Początkujący

Od: 15 lis 2010, 20:03
Auto: Mazda 3 Energy 2.0
2017r.

Postprzez dar1605 » 22 lut 2014, 19:21

Witam.
Przejechał się dziś samochodem z strzeniecem, usłyszał moje "stuki" i powiedział że podobny objaw daje koło dwumasowe.
Czy może wiecie czy jest w mojej Mazdzie jest to koło i czy to może być taki objaw?
Głuche stuki lub pojedyncze stuknięcie słychać przy gwałtownym puszczeniu sprzęgła ale nie za każdym razem. Czasem przy zmianie biegu na wyższy, a czasem przy redukcji.

Pozdrawiam
Początkujący

Od: 15 lis 2010, 20:03
Auto: Mazda 3 Energy 2.0
2017r.

Postprzez ZOOMik » 23 lut 2014, 14:13

„Dwumasy” nie ma a tak z ciekawości, napisz mi na PW, który to serwis odwiedzasz :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09