Dziwny dźwięk w trakcie jazdy ze skręconymi kołami

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez KMBak » 2 wrz 2014, 10:48

Wczoraj zaobserwowałem coś dziwnego (znaczy nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło). Ale po kolei...

Dosyć mocno padało. Wjechałem po ślimaku na parking w galerii (zatem opony powinny się przesuszyć).
Wjeżdżając na parking, skręciłem koła maksymalnie w lewo (ślimak był w prawo) i tocząc się na wciśniętym sprzęgle z tak skręconymi kołami usłyszałem dziwny dźwięk z lewego koła.
Jaki to dźwięk? Ano taki jaki wydobywa się z lekko puszczającego hamulca jak się stoi na wzniesieniu – jak gra tarcza z klockiem – takie pojękiwanie jak kadłub u-boota ściskanego ciśnieniem wody. Wiecie pewnie o co chodzi – często hamulce tarczowe rowerów po deszczu tak jęczą. No więc taki to był dźwięk tylko troszkę głośniejszy. Dochodził najprawdopodobniej z lewego koła.
Wracając do sytuacji po naprostowaniu kół dźwięk ustał! Przejechałem kawałek po parkingu, skręciłem w prawo – cisza, potem znowu w lewo – znowu jęczało – cały czas póki koła były skręcone! Wyprostowałem koła i ponownie umilkło, potem już się nie pojawiło...

I teraz się zastanawiam co to mogło być... Czy możliwe, żeby np. w wyniku deszczu tak zajęczał hamulec lewego koła (tylko z tym mi się ten dźwięk kojarzy)? Ale czemu tylko przy skręconych akurat w lewo? A może pada tam jakieś łożysko? Sam kurcze nie wiem... Za 1,5 miecha kończy się gwarancja Producenta i wolałbym, żeby ewentualne "kwiatki" wyszły już teraz a nie np. za kwartał... <co?>
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011

Postprzez Tomek79 » 3 wrz 2014, 07:17

A nie masz przedłużonej gwarancji? Tak, wiem to nie jest rozwiązanie tego skrzypo-pisku, ale pozwala się bardziej zdystansować od usterki i ucisza trochę "głosy w głowie" :)
Forumowicz

Od: 4 lis 2010, 19:45
Auto: Mazda 3 2.0 DISI i-stop excl+ HTB – 2010r.
Lada Niva 21214 1.7i – 2012r.

Postprzez KMBak » 3 wrz 2014, 08:21

Mam. Ale ona jest na bazie ubezpieczeń i wiesz jak jest... Oni będą szukać, żeby nie uznać, a ja żeby było. A że teraz się kończy Producenta... ...to czekam na zgodę Mazdy na wymianę tapicerki foteli. <lol>
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Klubowicz

Postprzez jasiu87 » 4 lis 2014, 12:19

Ja bym postawił na przegub albo jakąś gumę stabilizatora, pojedz na szarpaki do stacji kontroli pojazdu może za darmo cie "potrzepią" i sprawdzą hamulce.
Forumowicz

Od: 1 wrz 2014, 15:40
Auto: Mazda 3 BL 2010 r Diesel R2 150 km

Postprzez Tomek79 » 4 lis 2014, 15:05

Konrad co z tymi piskami ?? Zlokalizowałeś ??
Forumowicz

Postprzez KMBak » 4 lis 2014, 15:28

Generalnie w między czasie był przegląd rejestracyjny, przegląd okresowy i nic nie wyszło.
Dźwięk pojawił mi się jeszcze raz (przed przeglądami) – ten sam parking, też mokro – identyczna sytuacja... Dziwna sprawa. Mam wrażenie, że to może być jakaś reakcja mokra opona i nawierzchnia parkingu lub bardziej prawdopodobne ułożenie klocka hamulcowego i tarczy przy skręconych kołach.

Teraz założone mam już zimówki, a jeszcze po deszczu w tej galerii nie byłem.
Wszystko inne jest ok, auto jeździ jak malina, więc na razie temat nie istnieje... <spoko>
Klubowicz

Postprzez Tomek79 » 4 lis 2014, 16:59

Super, u mnie też odpukać żadnych "nowości" <rotfl>
Ino lać i deptać.
No od czasu do czasu "standardowe" stuki z lewego koła przy maksymalnym prawym skręcie :| słychać.
Swoją drogą, ciekawe ile niebieskich ślicznotek już we Wro i okolicach jeździ ... ?? Parę na drogach mijałem, ale Ciebie nigdy :)
Forumowicz

Postprzez kalif » 28 gru 2014, 22:20

Heja,

Podpinam się pod ten wątek, bo dźwięk opisany przez @KMBak, dokładnie mówi o co chodzi:
Jaki to dźwięk? Ano taki jaki wydobywa się z lekko puszczającego hamulca jak się stoi na wzniesieniu – jak gra tarcza z klockiem – takie pojękiwanie jak kadłub u-boota ściskanego ciśnieniem wody. Wiecie pewnie o co chodzi – często hamulce tarczowe rowerów po deszczu tak jęczą.

Tylko, że u mnie ten metaliczny dźwięk pojawił się w chwili wymiany kół na zimowe. Pierwsze ruszenie spod ASO po założeniu zimówek – wtedy usłyszałem ten dźwięk po raz pierw przez kilka chwil przy ruszaniu. Potem, w ciągu ostatnich 2-3 tygodni, dźwięk ten pojawiał się jeszcze kilka razy, ale na chwilę i tłumaczyłem to sobie "układaniem się" nowych felg/opon + mróz.
Dziś wróciłem z 200km trasy. Hałas pojawiał się nagle, w trakcie jazdy, przy prędkościach 70, 90 km/h ale też przy 20km/h. Pojawiał się też nagle przy bardzo lekkim hamowaniu.
Gdy już coś tam buczało, to ustawało np. gdy mocniej wcisnąłem hamulec lub gdy zaczynałem w czasie jazdy prosto lekko skręcać lewo/prawo/lewo/prawo.
Wrażenie mam, że to lewe przednie koło. Kobita mówi, że tylne, ale podciągnięcie ręcznego w trakcie jazdy nie wpływało w ogóle na ten dźwięk.

Czy to normalne?

Zimowe fele (16') i opony po jednym sezonie. Autko przejechane ma 44k. (12').
Forumowicz

Od: 28 kwi 2014, 09:33
Auto: Mazda 3 2012 1.6 MZR EDITION

Postprzez KMBak » 30 gru 2014, 01:22

U mnie dźwięk nie wrócił... Moim zdaniem to coś z klockami/hamulcami.
Klubowicz

Postprzez kalif » 30 gru 2014, 14:11

Wizyta w ASO i jazda "Mistrza po torze" stwierdziła, że wszystkie piasty i tarcze spoko, tylko klocki na przodzie już po 2mm mają i potrafią się zapiec i stąd ten hałas
Szarpnąłem się na wymianę ("Panie, oryginalne częsci, 540 zł, z czyszczeniem i montażem").
Teraz trochę żałuję, widząc ceny klocków na allegro, ale niech Madzia ma, póki na gwarancji jeździ :P

Pozdr.
Forumowicz

Od: 28 kwi 2014, 09:33
Auto: Mazda 3 2012 1.6 MZR EDITION

Postprzez KMBak » 11 sty 2015, 12:09

U mnie temat dziwnego dźwięku definitywnie rozwiązany. W rzeczonej galerii jest taka nawierzchnia, że jak jest mokro to przy skręcie (kierunek dowolny) opony bardzo mocno piszczą i wpadają w wibracje (?!). Przenosi się to dalej, aż do kierownicy! Wczoraj obserwowałem inne auta. Wszyscy mają to samo – hałas jak cholera. <wow>
Klubowicz