Porady dotyczące zimowych kół

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez DeMoniq » 28 wrz 2012, 10:13

Nie mogłam znaleźć watek, wiec pisze tu.. <glupek2>

Samochód to Mazda3 (Kirei) 2011, 1,6 l. ,105, benzyna.
Opony 205/50 R17 na felgach aluminiowych. <faja>

Potrzebuję 4 opon zimowych, lepszej jakości.

Czy powinnam kupić też felgi stalowe na zimę? Będzie to w sumie moja pierwsza zima za kierownicą, więc chciałabym czuć się jak najbezpieczniej.

Propozycji jest kilka. <czytaj>

1) Opcja opon w rozmiarze 205/50/17:

a) Nokian – 430 zł netto za sztukę
b) Bridgestone – 480 zł netto za szt.
c) Pirelli – 510 zł netto szt.
d) Continental – 525 netto szt.

2) Opcja felg stalowych do opon w rozmiarze 205/50/17 -185 zł netto za szt + montaż 15 zł netto szt

3) Jest możliwość zamontowania również felg stalowych w mniejszym rozmiarze Przy jednoczesnym zastosowaniu opony o wyższym profilu. felga stalowa w rozmiarze 16 cali to koszt 181 zł netto za szt.

a) Nokian – 258 zł netto za szt
b) Michelin – 354 zł netto za szt.

co wybrac? <co?> <oczy>
Pozdrawiam,
Początkujący

Od: 28 mar 2012, 13:58
Auto: Mazda 3 BL 1.6 MZR (KIREI) 2011

Postprzez radzi89 » 28 wrz 2012, 10:23

Tematów dotyczących opon jak i felg na forum jest multum... (...)
Najrozsądniej byłoby kupić felg w rozmiarze 16" nie muszą być stalowe, mogą być aluminiowe.
Do nich dobrać komplet opon, osobiście szukałbym opon Continental bądź Nokian :)
Rafal
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:45
Auto: BMW E30
BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez KMBak » 28 wrz 2012, 11:03

Ja w zeszłym roku kupiłem 16-stki alu i Firestone Winterhawk 2 EVO (399 zł / szt.). Jestem zadowolony... Wkrótce będzie trzeba przekładać... <ok>
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011

Postprzez DeMoniq » 28 wrz 2012, 18:28

Ale czy stalowe felgi sa lepsze na zime? Bo jak kupie tansze opony 16 i do tego stalowe felgi to koszt wychodzi bardzo podobny do opon 17. A nie ukrywam ze 17 podobaja mi sie bardziej wizualnie :)

A czy ceny ktore mi zaoferowali sa ok? Mialo byc bardzo propocyjnie a jak poszukalam w necie to wcale tak bardzo propomycjnie nie jest...
Początkujący

Od: 28 mar 2012, 13:58
Auto: Mazda 3 BL 1.6 MZR (KIREI) 2011

Postprzez maestro » 28 wrz 2012, 21:05

DeMoniq napisał(a):Ale czy stalowe felgi sa lepsze na zime? Bo jak kupie tansze opony 16 i do tego stalowe felgi to koszt wychodzi bardzo podobny do opon 17. A nie ukrywam ze 17 podobaja mi sie bardziej wizualnie :)

A czy ceny ktore mi zaoferowali sa ok? Mialo byc bardzo propocyjnie a jak poszukalam w necie to wcale tak bardzo propomycjnie nie jest...

Zależy do jakiej kwoty szukasz opon + felg ? A nie lepiej kupic same opony i zmieniac aby je niz calosc (felgi+opony na zime/lato inne) ?
Forumowicz

Od: 11 sty 2012, 20:31
Auto: Mazda 3 2,2 MZR-CD (BL) 2009r.

Postprzez KMBak » 28 wrz 2012, 21:39

DeMoniq napisał(a):Ale czy stalowe felgi sa lepsze na zime? Bo jak kupie tansze opony 16 i do tego stalowe felgi to koszt wychodzi bardzo podobny do opon 17. A nie ukrywam ze 17 podobaja mi sie bardziej wizualnie :)

Koszty opon negocjuj jak znalazłaś taniej w e-sklepach. Ceny felgi – no cóż – ASO (mi chcieli stalówki za 289 zł sprzedać)... Ale w większości ufałbym im bardziej niż felgom za 99 zł z nieznanego źródła.
Ostatnio edytowano 28 wrz 2012, 22:28 przez KMBak, łącznie edytowano 1 raz
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Klubowicz

Postprzez mysiak » 28 wrz 2012, 22:10

ja używam na zimę Goodyeara UG 7 są świetne i polecam. na stalowych obręczach
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
Forumowicz

Od: 11 wrz 2010, 21:02
Auto: Outlander

Postprzez ZOOMik » 30 wrz 2012, 00:23

DeMoniq napisał(a):nie mogłam znaleźć watek, wiec pisze tu.. <glupek2>

No właśnie...nie mogłaś znaleźć i nie Ty pierwsza bo go (już) nie ma a widać, że jest potrzeba takiego osobnego wątku, łatwego do odnalezienia zamiast bezzasadnie powiększać ten gigantyczny "śmietnik" pt. "luźne dyskusje". Gdy ten tasiemiec osiągnie kilkaset stron nikomu z nowych użytkowników nawet nie będzie chciało się go czytać...bez sensu. W związku z tym pozwolisz, że odpowiem Ci jutro na PW, bo tak jak wcześniej zapowiedziałem nie udzielam się już w dyskusjach toczących się w niewłaściwych, moim zdaniem, miejscach.

radzi89 napisał(a):Tematów dotyczących opon jak i felg na forum jest multum...

No właśnie jest multum, więc jak to jest, że jedni mogą a inni nie?!

radzi89 napisał(a):Nie mniej jednak można zadać tu tego typu pytanie – w końcu to luźne rozmowy.

Można, ale po co, skoro w tym konkretnym przypadku dużo większy pożytek byłby z założenia/wydzielenia osobnego tematu.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez ZOOMik » 30 wrz 2012, 19:32

Rzecz w tym, że jest i to niejeden. Nie czepiałbym się, gdyby obowiązywały tu jakieś zasady, jednakowe dla wszystkich, tzn. o oponach piszemy wyłącznie w dziale „Opinie” (Części, oleje, akcesoria i narzędzia). Tak niestety nie jest. Wątki oponiarskie wybiórczo pojawiają się poza ww. jednocześnie w działach modelowych a bywa, że czasami nawet wielokrotnie są lub były powielane w obszarze jednego działu. Natychmiast nasuwa się na myśl pytanie…dlaczego jedne działy mają/miały przyzwolenie na tworzenie takich tematów a inne nie(?) Dziwię się, że nikogo nie razi ten ewidentny brak zasad i konsekwencji w tej kwestii.

Cóż, Ty nie widzisz potrzeby tworzenia takiego wątku w dziale BL a ja nie widzę sensu pisania w miejscu, które zawartością przypomina „kosz na śmieci” – mam tu na myśli wątek „luźne rozmowy”. Nie mnie o tym decydować, ale osobiście do minimum ograniczyłbym w nim dyskusje stricte techniczne dot. „trójki” a już z całą pewnością wykluczył stamtąd pytania i odpowiedzi, zasługujące na osobny temat lub które można dołączyć do już istniejących. Zapewniam Cię, że dla zwłaszcza nowych gości, którzy tu zajrzą po raz pierwszy, większa ilość osobnych, dobrze nazwanych, konkretnych tematów będzie lepsza niż jeden „tasiemiec” o wszystkim i o niczym.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez wydlubanymis » 30 wrz 2012, 23:08

Witam, może ja też się wypowiem w kwestii opon i felg na zimę. Właśnie w tym tygodniu zakończyłem kompletowanie zimowego zestawu. Miałem duży dylemat czy zostać na obecnych felgach 17 calowych, czy może zakupić nowy komplet 16-tek i do tego opony. Zdecydowałem się na drugą opcję. Opony jakie kupiłem to Goodyear UG8 205/55R16 w cenie (wydaje mi się że okazyjnie) 359 zł. Z felgami miałem większy problem. Nie wiedziałem, czy zimowe warunki ich po prostu nie zniszczą. Wiadomo: sól i woda. Ale kiedy znajomy mechanik oznajmił, że gdyby wszyscy mieli takie problemy jak ja, świat byłby lepszy. Doradził mi kupno felg lepszej jakości, wtedy nic nie powinno się z nimi dziać. Zadzwoniłem więc do salonu mazdy w Tarnowskich Górach, potem do Katowic, a na końcu do Zabrza. I mimo, iż wszystkie salony mają jednego właściciela, ceny znacznie się różniły. Ale niestety nie były zadowalające. Najtańsze 16-stki do mazdy to koszt 550 zł. za sztukę. Zdecydowałem, ze kupię coś tańszego z drugiej ręki. Udało mi się wyhaczyć używki z BL-ki za 1200 zł na allegro w fajnym stanie. Reasumując, mam już wszystko i teraz tylko jeździć i lać. Bo najbliższego wydatku spodziewam się dopiero za 9 miesięcy na pierwszym przeglądzie. I to dlatego zdecydowałem się na zakup samochodu z salonu. Pewnie i do przodu:) Pozdrawiam
wydlubanymis

Postprzez KMBak » 22 sty 2015, 15:21

ZOOMik napisał(a):Można, ale po co, skoro w tym konkretnym przypadku dużo większy pożytek byłby z założenia/wydzielenia osobnego tematu.

No i się doczekaliśmy. Wydzieliłem. ;P
Klubowicz