Dzien Dobry,
kilka dni temu zakupilam Mazde 3 BL w wersji Exclusive +. Jest to mazda sprowadzona z Niemiec od pierwszego wlasciciela, pierwsza rejestracja czerwiec 2012.
Czy ta mazda posiada swiatla dzienne? Czy one sa montowane fabrycznie czy nie?
Na manetce mam nastepujace wskazniki: OFF (nie swieci sie nic) AUTO (w dzien nic sie nie swieci, w nocy jeszcze nie sprawdzalam – auto mam od 2 dni zaparkowane z dala od domu), trzecia pozycja swieca sie swiatla pozycyjne i czwarta pozycja – swiatla mijania.
Samochod ma czujnik zmierzchu.
Myslalam, ze przy opcji AUTO wlaczaja sie swiatla dzienne z automatu, ale w tym modelu w dzien nic sie nie swieci. A moze nie ma zarowek? Gdzie z przodu powinny sie te swiatla swiecic? Prz wlaczeniu swiatel mijania w dzien oswietlenie wyswietlaczy troche przygasa – zupelnie tak, jakby swiatla mijania byly tylko do jazdy w nocy, a tymczasem musze na nich jezdzic w dzien...
Niestety instrukcja jest w Deutsch...
Z gory dziekuje i pozdrawiam,
Beata
Swiatla dzienne w BL – czy w ogole sa?
Strona 1 z 1
beata26 napisał(a):Czy ta mazda posiada swiatla dzienne? Czy one sa montowane fabrycznie czy nie?
Na manetce mam nastepujace wskazniki: OFF (nie swieci sie nic) AUTO (w dzien nic sie nie swieci, w nocy jeszcze nie sprawdzalam – auto mam od 2 dni zaparkowane z dala od domu), trzecia pozycja swieca sie swiatla pozycyjne i czwarta pozycja – swiatla mijania.
Samochod ma czujnik zmierzchu.
Myslalam, ze przy opcji AUTO wlaczaja sie swiatla dzienne z automatu, ale w tym modelu w dzien nic sie nie swieci. A moze nie ma zarowek? Gdzie z przodu powinny sie te swiatla swiecic? Prz wlaczeniu swiatel mijania w dzien oswietlenie wyswietlaczy troche przygasa – zupelnie tak, jakby swiatla mijania byly tylko do jazdy w nocy, a tymczasem musze na nich jezdzic w dzien...
Fabrycznie dziennych raczej nie było na niemiecki rynek..
Po lewej stronie zegarów masz taki kijek/prztyczek

pozdrawiam
W bl nie ma świateł tzw dziennych. Ustawienie auto powoduje zapalenie się świateł mijania po zmroku tylko tyle i aż tyle. Masz ex +czyli z czujnikiem deszczu i zmroku.
Mazda z dystrybucji PL, jak ma ustawione AUTO, to świecą się światła mijania, niezależnie od pory doby, czyli także w dzień. Teoretycznie oznacza to, że jeździsz na "dziennych", które są po prostu światłami mijania. Ustawienie AUTO + czujnik zmierzchu sterują jedynie podświtleniem deski i przełączników (czyli w samej kabinie). Dystrybucja PL to tzw. wersja skandynawska i tak działa ustawienie AUTO. W M z rynku niemieckiego, może być inaczej.
Pojawiły się w katalogu akcesoriów dodatkowych światła do jazdy dziennej tzw DRL. Szukaj na forum po tym skrócie. Temat walkowany. Montaż nieopłacalny a estetyka rozwiązania mierna. Wersja m3 sprzedawana w Polsce tak jak poprzednik pisał jest wersją skandynawską i posiadała tzw moduł komfortu. Więcej znajdziesz w wątkach o DRL. Pozdrawiam
- Od: 26 lut 2014, 08:56
- Auto: Mazda3 BL Exclusiv+ Z6 2010 1.6 MZR
Strona 1 z 1