Witam.
Niestety jakiś czas temu zaczął mi świrować zamek bagażnika (otwierał się i zamykał samoczynnie podczas otwarcia samochodu pilotem).
No a dzisiaj już nie da się go otworzyć z zewnątrz przyciskiem i nie słychać żeby mechanizm zamka reagował na pilota.
Chciałbym zobaczyć co tam się dzieje. Jak ściągnąć plastiki żeby dostać się do zamka?
Demontaż plastików wewnątrz kabiny, podsufitówki, drzwi i klapy
Strona 1 z 1
Demontaż elementów klapy od strony 97.

-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
Witam. Ostatnio zaczął mi samoczynnie otwierać się bagażnik i z tego co przeczytałem na forum może być to problem z przyciskiem do otwierania klapy. Próbowałem się do niego dostać ale mam problem ze zdjęciem paneli plastikowych na klapie bagażnika. Zdemontowałem 2 małe spinki koło zamka, pokrywki na żarówki ale pod nimi nie ma spinek żadnych. Szarpnąłem za plastik ale puściły jeszcze 2 spinki i reszta się dość mocno trzyma. Proszę o pomoc i napisanie krok po kroku co trzeba robić bo nie chciał bym połamać niczego. Z góry dzięki za pomoc. BTW ile kosztuje w ASO ten przycisk to otwierania kalpy bagażnika to M3 BL?
- Od: 26 sie 2014, 20:43
- Auto: Mazda 3 BL 1.6
Właśnie dzisiaj zabieram się do rozbiórki klapy bo mój bagażnik się wogóle nie otwiera. Kiedyś miałem problem z przyciskiem. Zobacz tutaj: viewtopic.php?f=476&t=178774
A jak rozebrać klapę? Trzeba zacząć od panelu przy światle stop (najwyżej klapy), potem panele boczne i na końcu klapa dolna zakrywająca mechanizm zamka.
http://mazda3revolution.com/forums/2010 ... elete.html
A jak rozebrać klapę? Trzeba zacząć od panelu przy światle stop (najwyżej klapy), potem panele boczne i na końcu klapa dolna zakrywająca mechanizm zamka.
http://mazda3revolution.com/forums/2010 ... elete.html
Ja powalczyłem z przyciskiem, wymontowałem go, osuszyłem ale po paru dniach całkiem przestał działać. Panele klapy zdjąłem ale odwrotnie, zaczynając od tego dolnego największego
. Przycisk wymieniam na nowy. W serwisie sprzedali mi przycisk od Mazdy 2 za 133zł.
Dopisano 4 sty 2017, 22:07:
Jestem już po montażu przycisku. Ten od Mazdy 2 polecony mi w serwisie nie do końca pasuje, ale wystarczy podpiłować z jednej strony kawałek plastiku z obudowy przycisku i inną drogą puścić kabel (jest krótszy o parę cm) i gra. Dla następnych polecam kupić przycisk od Mazdy 2 i samemu wymienić bo jest to naprawdę łatwe.
Dopisano 4 sty 2017, 22:07:
Jestem już po montażu przycisku. Ten od Mazdy 2 polecony mi w serwisie nie do końca pasuje, ale wystarczy podpiłować z jednej strony kawałek plastiku z obudowy przycisku i inną drogą puścić kabel (jest krótszy o parę cm) i gra. Dla następnych polecam kupić przycisk od Mazdy 2 i samemu wymienić bo jest to naprawdę łatwe.
- Od: 26 sie 2014, 20:43
- Auto: Mazda 3 BL 1.6
Strona 1 z 1