Problem ze spryskiwaczem tylnej szyby i brak kontrolki stanu płynu
1, 2
Witam!
W FAQ przeczytałem, że każda BL posiada kontrolkę niskiego stanu płynu do spryskiwania szyb i żyłem w tym przekonaniu aż do środy kiedy w trasie Mazda "odmówiła" spryskania szyb, okazało się, że w zbiorniku panuje susza. Czy to możliwe, że mój egzemplarz nie ma tego udogodnienia? Robiąc tzw. "test licznika" kontrolka też się nie zaświeciła. Dodam, że mam też problemy ze spryskiwaczem tylnej szyby – pompka chodzi, jednak płyn nie leci – nie przejmowałem się tym zbytnio, bo tak naprawdę nie używam tego, ale w tym momencie zastanawiam się czy nie jest to jakoś powiązane z powyższym problemem.
Pozdrawiam
W FAQ przeczytałem, że każda BL posiada kontrolkę niskiego stanu płynu do spryskiwania szyb i żyłem w tym przekonaniu aż do środy kiedy w trasie Mazda "odmówiła" spryskania szyb, okazało się, że w zbiorniku panuje susza. Czy to możliwe, że mój egzemplarz nie ma tego udogodnienia? Robiąc tzw. "test licznika" kontrolka też się nie zaświeciła. Dodam, że mam też problemy ze spryskiwaczem tylnej szyby – pompka chodzi, jednak płyn nie leci – nie przejmowałem się tym zbytnio, bo tak naprawdę nie używam tego, ale w tym momencie zastanawiam się czy nie jest to jakoś powiązane z powyższym problemem.
Pozdrawiam
Coś ewidentnie jest zepsute. Jeździłem najniżej wyposażoną M3 i była kontrolka płynu do spryskiwaczy.
Czy po włączeniu zapłonu świecą Ci się wszystkie kontrolki? Jest tam ta od płynu do spryskiwaczy?
A może jednak Twoja nie ma kontrolki? Zoomik, help!
A może płyn jest – dlatego nie świeci i coś się zapchało? Sprawdzałeś stan miernikiem z korka? Sucho?
Czy po włączeniu zapłonu świecą Ci się wszystkie kontrolki? Jest tam ta od płynu do spryskiwaczy?
A może jednak Twoja nie ma kontrolki? Zoomik, help!
A może płyn jest – dlatego nie świeci i coś się zapchało? Sprawdzałeś stan miernikiem z korka? Sucho?
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
Wychodzi na to, że problem rozwiązany – nie posiadam tego wskaźnika. Po włączeniu zapłonu nie ma tej kontrolki, w zbiorniku nie było płynu na pewno – miernik był suchy. Dziwne, że na wyposażeniu jest nawigacja, podgrzewane fotele i inne bajery a nie ma takiej pierdoły, no cóż... 
I jeszcze ostatnie dwa pytania w temacie spryskiwaczy, dotyczące tym razem tylnego. ZOOMik wspomniał, że moje problemy z tylnym spryskiwaczem może powodować zapchana dysza lub przewód. Rozumiem, że aby dobrać się do tej dyszy konieczny jest demontaż spojlera? Natomiast jeśli nie byłaby to dysza tylko przewód, to którędy jest poprowadzony?
Dziękuje serdecznie wszystkim za pomoc.
I jeszcze ostatnie dwa pytania w temacie spryskiwaczy, dotyczące tym razem tylnego. ZOOMik wspomniał, że moje problemy z tylnym spryskiwaczem może powodować zapchana dysza lub przewód. Rozumiem, że aby dobrać się do tej dyszy konieczny jest demontaż spojlera? Natomiast jeśli nie byłaby to dysza tylko przewód, to którędy jest poprowadzony?
Dziękuje serdecznie wszystkim za pomoc.
Na wstępie należy ustalić czy przewód jest zapchany czy może tylko dysza a dowiesz się tego, gdy dobierzesz się do spryskiwacza.
Kolejne kroki…
– Zdemontować obudowę górną (plastik) klapy bagażnika
– Zdemontować tylny spoiler
– Zdemontować lampę stop
– Zdjąć przewód płynu do spryskiwania z króćca spryskiwacza
– Sprawdzić czy po uruchomieniu pompki, z przewodu leci płyn
Przewód płynu do spryskiwania tylnej szyby jest poprowadzony od prawego nadkola (gdzie znajduje się zbiornik z pompką) przez prawy słupek i dalej wzdłuż dachu aż do tylnego spryskiwacza.
Kolejne kroki…
– Zdemontować obudowę górną (plastik) klapy bagażnika
– Zdemontować tylny spoiler
– Zdemontować lampę stop
– Zdjąć przewód płynu do spryskiwania z króćca spryskiwacza
– Sprawdzić czy po uruchomieniu pompki, z przewodu leci płyn
Przewód płynu do spryskiwania tylnej szyby jest poprowadzony od prawego nadkola (gdzie znajduje się zbiornik z pompką) przez prawy słupek i dalej wzdłuż dachu aż do tylnego spryskiwacza.

Dziękuje ZOOMik za wyczerpujący opis i pomoc. W końcu znalazłem trochę czasu, żeby się za to zabrać. Jednak obyło się bez zdejmowania spojlera, przewód spadł z króćca, ale nie spryskiwacza, a pod podsufitką, gdzie łączy się z przewodem idącym od zbiornika z płynem. Usterka naprawiona – wszystko pięknie działa
.
mps4life ja w BK też nie miałem kontrolki ale jak z tyłu nie psikało to był znak, że się kończy i tak wczoraj w BL też sobie pomyślałem, niestety błąd, więc jak byś mógł powiedzieć gdzie dokładnie to się u Ciebie rozłączyło to było by super 
Mam pytanie czy w Mazdzie 3 BL 2,2 diesiel 185km rok 2011 jest takie coś jak czujnik i kontrolka mało płynu do spryskiwaczy? Wpisałem dokładny model i pojemność bo może to ma jakieś znaczenie. U mnie żadna kontrolka się nie zapala i nigdy nie wiem kiedy się kończy, myślę że auto tak nafaszerowane elektroniką ma takie coś i tu pytanie czy ma
bo albo nie ma albo u mnie coś nie działa 
Dzięki za pomocne i sensowne odpowiedzi

Dzięki za pomocne i sensowne odpowiedzi
E tam nie ma jak jest, przynajmniej w roku 2009. Chyba tego później nie usunęli.
Wg mnie to raczej masz coś nie halo z czujnikiem poziomu płynu do spryskiwaczy
Wg mnie to raczej masz coś nie halo z czujnikiem poziomu płynu do spryskiwaczy
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
tak Ścibi85, mam.
I skoro młodsze roczniki też mają,to opcje wg mnie są dwie:
– kontrolka jest łączona tylko ze spryskiem reflektorów (jeśli auto a spryski to ma kontrolkę)
– coś jest nie halo jeśli kontrolka była niezależnie od sprysków.
Osobnego bezpiecznika od kontrolki raczej na 99% nie ma
I skoro młodsze roczniki też mają,to opcje wg mnie są dwie:
– kontrolka jest łączona tylko ze spryskiem reflektorów (jeśli auto a spryski to ma kontrolkę)
– coś jest nie halo jeśli kontrolka była niezależnie od sprysków.
Osobnego bezpiecznika od kontrolki raczej na 99% nie ma
Power is nothing without control
A to nie zalezy od wersji... z xenonami lub bez?
W mojej poprzedniej BK nie było czujnika bo nie było xenonów tylko zwykłe soczewki. W obecnej BK mam xenony i mam też czujnik. Kontrolka w BK jest zawsze tylko nie świeci się nawet podczas testu kontrolek i wskazówek. Po dołożeniu czujnika, kontrolka zaczyna się zapalać jak jest mało płynu.
W mojej poprzedniej BK nie było czujnika bo nie było xenonów tylko zwykłe soczewki. W obecnej BK mam xenony i mam też czujnik. Kontrolka w BK jest zawsze tylko nie świeci się nawet podczas testu kontrolek i wskazówek. Po dołożeniu czujnika, kontrolka zaczyna się zapalać jak jest mało płynu.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
ja nie mam ksenonów czyli nie mam? tylko co mają ksenony do tej kontrolki jak płyn jest głownie do szyb (przy okazji reflektory – opcja ) a gdzie on powinien być przy zbiorniczku? jak to wygląda jakaś kostka? Jak zadzwonię do serwisu to po VINie mi powiedzą czy ma czy nie ma?
To powiązanie z xenonami to takie moje domysły.
Może jak sa xenony to tego płynu idzie zdecydowanie więcej i dlatego dokładany jest ten czujnik... może.
Tutaj masz wątek w dziale BK o dokładaniu tego czujnika: viewtopic.php?f=470&t=176241&start=20
Myślę, że po VIN powinni Ci powiedzieć.
Może jak sa xenony to tego płynu idzie zdecydowanie więcej i dlatego dokładany jest ten czujnik... może.
Tutaj masz wątek w dziale BK o dokładaniu tego czujnika: viewtopic.php?f=470&t=176241&start=20
Myślę, że po VIN powinni Ci powiedzieć.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
odpowiedź: powiedzieli i masz racje opcja z ksenonami ma większy zbiorniczek i wtedy jest ten czujnik w moim po VINie powiedzieli mi że nie ma
no szkoda bo to bardzo fajna rzecz na trasie a ja wiekszość km pokonuje na trasie 
1, 2