Mazda 3 BL i rozbudowa standardowego audio 4-głośnikowego

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez onn » 18 mar 2014, 21:24

Witam,

Zbieram się do zakupu M3BL i mam na oku jedną taką sztukę, której sporą wadą jest bazowe audio 4-głośnikowe – bez głośników wysokotonowych przy lusterkach.

Pierwszą rzeczą, którą chciałbym na takim modelu wykonać, byłoby więc dorzucenie tych (lub lepszych) tweeterków. I tu dwa pytania:

• Czy wyprowadzenia kablowe będą w aucie fabrycznie bez tweeterków będą dostępne? Czy też zostanie mi ręcznie ciągnąć kable?
  • Czy dołożenie głośników wysokotonowych nie powoduje konieczności jakiegoś dodatkowego wyzwrotnicowania dolnych głośników?
  • Jeżeli byłoby to bardziej skomplikowane, czy ktoś jest w stanie polecić w Warszawie dobrego wykonawcę do takiej roboty? Kogoś, kto zrobi to zgodnie ze sztuką i nie porysuje wszystkiego :)
Początkujący

Od: 16 mar 2014, 12:21

Postprzez Xionc » 20 mar 2014, 09:52

Hej! Temat w zasadzie elektryczno – mazdotrójkowy, więc przeniosę do –>BL.

Fabryczne tweetery mają zazwyczaj kondensator który jest zwrotnicą, dlatego jak będziesz zakładał coś aftermarketowego to na pewno trzeba będzie dobrać odpowiedni kondensator. A co do fachowca to napisz do tego kolegi memberlist.php?mode=viewprofile&u=7223 Raadek
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)

Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
statusTest
Forumowicz

Od: 2 cze 2004, 23:25
Auto: Mazda CX-7 2.3T AT AWD '08

Postprzez ZOOMik » 20 mar 2014, 23:34

onn napisał(a):Czy wyprowadzenia kablowe będą w aucie fabrycznie bez tweeterków będą dostępne? Czy też zostanie mi ręcznie ciągnąć kable?

Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo (tak z 90%), że będą :)

onn napisał(a):Czy dołożenie głośników wysokotonowych nie powoduje konieczności jakiegoś dodatkowego wyzwrotnicowania dolnych głośników?

To zależy, jakich głośników użyjesz – jeśli fabrycznych to te mają już zainstalowany filtr górnoprzepustowy w postaci kondensatora, więc pozostaje je tylko podłączyć, jeśli zaś będziesz chciał zastosować inne to trzeba będzie go dołożyć– dokładnie tak jak napisał Kolega wyżej.
Modyfikacja warta realizacji, bo niewielkim kosztem przyniesie wyraźną poprawę reprodukowanego dźwięku. Kolejny krok naprzód to wymiana wszystkich głośników na lepsze :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez onn » 21 mar 2014, 01:04

Moje pytanie w kwestii zwrotnicy dotyczyło bardziej dolnych głośników w drzwiach. Na moją logikę w konfiguracji 4-głośnikowej powinny grać pełnym spektrum, a na konfiguracji 6-głośnikowej powinny być przycięte od góry. Podejrzewam, że w związku z tym Mazda mogła kłaść do tych autek dwa rodzaje dolnych głośników (z wycięciem i bez wycięcia).
Początkujący

Od: 16 mar 2014, 12:21

Postprzez ZOOMik » 21 mar 2014, 17:10

Nie zgłębiałem jakoś szczególnie tematu audio w BL, bo nie mam takiej potrzeby, więc mogę się mylić, ale z tego co wiem we wszystkich konfiguracjach (poza Bose) głośniki w drzwiach są współosiowe i grają pełnym pasmem. W wersji 6 głośnikowej wspomagane dodatkowo przez tweetery w trójkątach drzwi, dzięki którym wreszcie wysokie tony mają szanse trafić, jak powinny, do uszu a nie tylko w nogawki spodni ;)
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09