2.0 MZR DISI – Koło zapasowe / dojazdowe zamiast zestawu naprawczego
1, 2
Witam
Niedawno stałem się właścicielem M3, w wersji HB, która w standardzie ma koła 17" i zestaw naprawczy do kół/opon. Przyznam się, że nie miałem okazji jeszcze używać takiego zestawu, ale z opinii wyczytanych na forach oraz rozeznania się w autoserwisach wynika, że taki zestaw ma więcej wad niż zalet.
Chodzi głównie o to, że
– są sytuacje gdy po prostu nie da rady zakleić dziury,
– nawet jeśli będzie można kontynuować jazdę to taka opona praktycznie jest do wyrzucenia (problem z wyczyszczeniem takiej opony, problemy z wyważeniem).
Zainteresowałem się więc zakupem koła dojazdowego/zapasowego, którym mógłbym zastąpić zestaw naprawczy. Niestety w serwisie Mazdy (pytałem w Nivette w Warszawie oraz w Łysomicach k. Torunia) usłyszałem, że Mazda nie oferuje żadnego koła dojazdowego do tego modelu i że taką zgodność trzeba empirycznie potwierdzić.
Pytanie więc, czy ktoś z forumowiczów miał podobne rozterki i czy ma jakieś doświadczenia w zamianie zestawu naprawczego na koło dojazdowe / zapasowe w tym modelu Mazdy.
PS. Znalazłem taki wątek dla BK: viewtopic.php?f=114&t=98228.
Ale nadal jestem ciekawy czy ktoś z użytkowników BL na fabrycznych 17" dobierał z sukcesem dojazdówkę?
Niedawno stałem się właścicielem M3, w wersji HB, która w standardzie ma koła 17" i zestaw naprawczy do kół/opon. Przyznam się, że nie miałem okazji jeszcze używać takiego zestawu, ale z opinii wyczytanych na forach oraz rozeznania się w autoserwisach wynika, że taki zestaw ma więcej wad niż zalet.
Chodzi głównie o to, że
– są sytuacje gdy po prostu nie da rady zakleić dziury,
– nawet jeśli będzie można kontynuować jazdę to taka opona praktycznie jest do wyrzucenia (problem z wyczyszczeniem takiej opony, problemy z wyważeniem).
Zainteresowałem się więc zakupem koła dojazdowego/zapasowego, którym mógłbym zastąpić zestaw naprawczy. Niestety w serwisie Mazdy (pytałem w Nivette w Warszawie oraz w Łysomicach k. Torunia) usłyszałem, że Mazda nie oferuje żadnego koła dojazdowego do tego modelu i że taką zgodność trzeba empirycznie potwierdzić.
Pytanie więc, czy ktoś z forumowiczów miał podobne rozterki i czy ma jakieś doświadczenia w zamianie zestawu naprawczego na koło dojazdowe / zapasowe w tym modelu Mazdy.
PS. Znalazłem taki wątek dla BK: viewtopic.php?f=114&t=98228.
Ale nadal jestem ciekawy czy ktoś z użytkowników BL na fabrycznych 17" dobierał z sukcesem dojazdówkę?
- Od: 17 sty 2011, 22:51
- Auto: Mazda 3 2.0 MZR DISI 2010r. HB E+
Ja też nie dobierałem dojazdówki ani, jak na razie, z niej nie korzystałem. Jednak z ciekawości poszłem (poszłem – jak blisko, poszedłem – jak daleko ... P. Bałtorczyk ) do garażu i porównałem dojazdówkę z kołem "letnim" – felga model 135 / opona 17"/205/50. Faktycznie dojazdówka jest mniejsza, ale skoro tam jest, to nie sądzę, by się nie dało z niej skorzystać.
wynik porównania:
dojazdówka położona na kole letnim – zlewają się opony
wynik porównania:
dojazdówka położona na kole letnim – zlewają się opony
Dzięki.
Może ktoś kto ma 2.0 jeszcze się wypowie, bo o ile się orientuję to 1.6 ma trochę mniejsze tarcze hamulcowe więc nadal nie ma pewności że taka sama dojazdówka będzie pasowała na moje auto.
Ostatecznie w weekend postaram się gdzieś podjechać żeby taką dojazdówkę przymierzyć i dam znać o wynikach.
Może ktoś kto ma 2.0 jeszcze się wypowie, bo o ile się orientuję to 1.6 ma trochę mniejsze tarcze hamulcowe więc nadal nie ma pewności że taka sama dojazdówka będzie pasowała na moje auto.
Ostatecznie w weekend postaram się gdzieś podjechać żeby taką dojazdówkę przymierzyć i dam znać o wynikach.
no, ja mam 2.0
i co ciekawe sam sprzedawca przy odbiorze auta się zdziwił, że mam koło dojazdowe a nie zestaw naprawczy
no i dobrze!
ale koła nie porównywałem, ani nie sprawdzałem rozmiaru. Mam nadzieję, że tak to dobrali, że będzie pasować w sytuacji awaryjnej.
może jutro znajdę czas, to sprawdzę i dopisze co i jak ...
i co ciekawe sam sprzedawca przy odbiorze auta się zdziwił, że mam koło dojazdowe a nie zestaw naprawczy
no i dobrze!
ale koła nie porównywałem, ani nie sprawdzałem rozmiaru. Mam nadzieję, że tak to dobrali, że będzie pasować w sytuacji awaryjnej.
może jutro znajdę czas, to sprawdzę i dopisze co i jak ...
Również dowiadywałem o dojazdówkę w Opolu, cena kompletu to ok. 1200zł!!!!!
Trzeba podobno wymienić cały element znajdujący się pod matą w bagażniku który przystosowany jest niestety tylko do zapakowania zestawu naprawczego Sama dojazdówka, o ile dobrze pamiętam kosztowała 450zł. Największy koszt to niestety ta nieszczęsna sprasowana "podłoga" ;/
Jeśli macie informacje z innych salonów to piszcie.
Myślę nad sposobem zamocowania dojazdówki w bagażniku. Koło zapakuję w pokrowiec – dużo takich na rynku – a do montażu wykorzystam zaczepy do siatki. Ot, taki półśrodek ;/
Trzeba podobno wymienić cały element znajdujący się pod matą w bagażniku który przystosowany jest niestety tylko do zapakowania zestawu naprawczego Sama dojazdówka, o ile dobrze pamiętam kosztowała 450zł. Największy koszt to niestety ta nieszczęsna sprasowana "podłoga" ;/
Jeśli macie informacje z innych salonów to piszcie.
Myślę nad sposobem zamocowania dojazdówki w bagażniku. Koło zapakuję w pokrowiec – dużo takich na rynku – a do montażu wykorzystam zaczepy do siatki. Ot, taki półśrodek ;/
Ja wybieram sprzęty, a Żona kolorki :D
Rzeczywiście tarcze w 2.0 są większe – felgi minimum 16". U mnie w sedanie jest nieszczęsny zestaw naprawczy – z tego co oglądałem dojazdówka w sedanie (wnęka pod matą w bagażniku) może się nie zmieścić.
Pozdrawiam
Jarlath
Jarlath
- Od: 14 lip 2010, 18:20
- Auto: Mazda 3 (BL '10) Excl+ SD 2.0 MZR DISI i-stop, Lampy BX
Tomek79 napisał(a):Również dowiadywałem o dojazdówkę w Opolu, cena kompletu to ok. 1200zł!!!!!
W Łysomicach pan z serwisu powiedział, że koszt koła to trochę ponad 1000 zł i nie mówił nic o podłodze. No ale może miał na myśli komplet bo jak na cenę samej dojazdówki to faktycznie cena zaporowa a podłoga w mojej Mazdzie ewidentnie koła dojazdowego nie zmieści.
Dziś natomiast udało mi się przymierzyć koło dojazdowe w rozmiarze 125/70/16 i pasowało nawet na przednią oś, choć akurat nie powinno się go na nią zakładać Tak wiec koło zakupione, a do koła od razu dobrałem pokrowiec, bo impreza to niedroga a poza tym pokrowiec ma rzepy, więc nawet nie wymaga jakiegoś specjalnego systemu mocowania.
Przyznam się, że się nieco rozczarowałem faktem, że nie da się "ot tak po prostu" zmieścić koła dojazdowego pod matą bagażnika
Witajcie, jeśli ktoś się godzi ja mogę się wymienić kołem dojazdowym z Mazdy 3BK 2.0 Top Sport za kompletny zestaw naprawczy. Posiadam od nowości nie używane koło dojazdowe identyczne jak w BL-kach. Pozdrawiam, nr.kom 505493390 Kraków
- Od: 14 maja 2010, 10:31
- Auto: Mazda 3 2.0 Top Sport
A ja powiem tak: przejechałem już ok 40000km i koła całe. Assistance wykupione i w razie czego zestaw naprawczy w bagażniku. Prawdę mówiąc czuję się bezpiecznie. Przebitego koła i tak bym nie naprawiał bo często jeżdżę szybko i jakoś przy prędkości 170-180km/h nie miałbym zaufania do takiej oponki. Więc tak czy inaczej guma w razie czego do wymiany więc dla mnie nie ma znaczenia czy po dobiciu będzie brudna czy nie.
- Od: 20 paź 2009, 15:12
- Auto: 2009 Mazda 3 2.0 MZR DISI
przebieg: 65000km
ja mam wersję 2.0 sedan GH i zakupiłem dojazdówkę z allegro z pokrowcem. nie potrzebuje dużo miejsca na codzień w bagażniku więc spoko może tam leżeć, a jak by co przenoszę ją do wnętrza samochodu za przednie siedzenie, jest w pokrowcu i raczej nic nie porysuje
kiedyś może spróbuje zakupić to wypełnienie styropianowe z jakiegoś z rozbitka na szrocie lub allegro.
kupiłem 16 czarną co prawda mam mazdę 6, ale pokrowiec raczej niczym się nie różni, no więcej zamuje miejsca w bagażnik.
kiedyś może spróbuje zakupić to wypełnienie styropianowe z jakiegoś z rozbitka na szrocie lub allegro.
kupiłem 16 czarną co prawda mam mazdę 6, ale pokrowiec raczej niczym się nie różni, no więcej zamuje miejsca w bagażnik.
Tak więc powiedzcie mi szczerze, jak chce kupić dojazdówkę do M3 2,0 to jaki rozmiar tej dojazdówki winien być ? 15" starczy? Bo czytając inne posty pozyskałem informację, że nawet jak jest kapeć na przodzie to należy przełożyć koło z tyłu i w jego miejsce założyć dojazd. Dobrze myślę ? Na tylną oś 15" się powinno zmieścić...
Dokładnie, należy szukać dojazdówki w rozmiarze 16'' inaczej możesz zastosować ją jedynie na tylne koła ( mowa o silnikach 2.0 i większych )
1, 2