Wymiana żarówek – zestawienie dla modelu BL
Cała ta dyskusja sprawiła, że postanowiłem też sprawdzić jak to wygląda u mnie w aucie. Dzwoniłem do ASO, u nich jedna żarówka (ponoć oryginalna mazdowska) kosztuje w okolicy 200zł. Obsługa twierdzi, że inne żarówki pasują, niemniej jednak wchodzą na wcisk. W związku z tym pytanie, jak to wygląda w rzeczywistości u osób, które wymieniały. Faktycznie taki problem jest, czy ASO bajerami strzela żeby zwykłe Osramki spylić w czterokrotnie wyższej cenie?
MiastoGier.pl – Moja Praca :D
- Od: 11 sty 2012, 22:17
- Auto: Mazda 3 2011 1.6 MZR
Aluminium Metalic
MOMO Corse
No właśnie. W ASO 200 zł. Też pytałem – pogrzało ich w głowy. Zestaw z żarówkami (połowa w sumie nie potrzebna, tym bardziej jak się ma LEDY na tył) około 160 zł w eleganckim pudełku.
Teraz pytanie jak jest z tym przekładaniem? Żarówki wyglądają na "fajnie dostępne" tylko czy wymiana faktycznie jest "fajne"?
Teraz pytanie jak jest z tym przekładaniem? Żarówki wyglądają na "fajnie dostępne" tylko czy wymiana faktycznie jest "fajne"?

-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
tata1989tom napisał(a):A moglbys zrobic fotke jak wyglada w nocy i w dzien?
Mógłbym, postaram się dziś. Szkoda, że nie wiedziałem wcześniej bo dopiero niedawno odprowadziłem samochód do garażu. Mam nadzieję, że zdjęcie wyjdzie satysfakcjonujące.
To może ja się wypowiem bo mam chyba największe doświadczenie w testowaniu różnych żarówek, zwłaszcza w światłach mijania.
Na początku żarówki LED o które pytał kolega na początku. Po pierwsze i najważniejsze są nielegalne a po drugie daja mały strumień świetlny co sprawia, że są w zasadzie bezużyteczne jako światła mijania. Na ich plus można zaliczyc fajny kolor i niższe zapotrzebowanie na energię.
Żarówki zastosowane na fabryczny montaż do świateł mijania w moim przypadku to H11 Philips Longer Life. Ich zalety zaczynają się i kończą na tym, że mają długą żywotność. Jest to stosunkowo poprawna żarówka ale zarówno strumień świetlny jak i temperatura barwowa są na bardzo przeciętnym poziomie. Ceny żarówek w ASO to skandal i mitem jest, że jakaś żarówka renomowanego producenta typu H11 ma problem z wpasowaniem się w lampę. Jest jedna prawidłowość z testów prowadzonych przeze mnie nie tylko w M3 ale również poprzednich autach. Za każdym razem żarówki Philipsa miały dłuższą żywotność niż ich odpowiedniki z Osrama. Myśle tytaj o porównaniu zwykłej do zwykłej, blue vision do cool blue i X-treme Vision do night breaker. Niestety niektóre serie Philipsa nie są robione w typie H11 Myślę tutaj o blue vision i X-treme vision nie wspominają już o Night Guide a to wielka szkoda bo są naprawde lepsze od ich odpowiedników z Osrama.
Na początku żarówki LED o które pytał kolega na początku. Po pierwsze i najważniejsze są nielegalne a po drugie daja mały strumień świetlny co sprawia, że są w zasadzie bezużyteczne jako światła mijania. Na ich plus można zaliczyc fajny kolor i niższe zapotrzebowanie na energię.
Żarówki zastosowane na fabryczny montaż do świateł mijania w moim przypadku to H11 Philips Longer Life. Ich zalety zaczynają się i kończą na tym, że mają długą żywotność. Jest to stosunkowo poprawna żarówka ale zarówno strumień świetlny jak i temperatura barwowa są na bardzo przeciętnym poziomie. Ceny żarówek w ASO to skandal i mitem jest, że jakaś żarówka renomowanego producenta typu H11 ma problem z wpasowaniem się w lampę. Jest jedna prawidłowość z testów prowadzonych przeze mnie nie tylko w M3 ale również poprzednich autach. Za każdym razem żarówki Philipsa miały dłuższą żywotność niż ich odpowiedniki z Osrama. Myśle tytaj o porównaniu zwykłej do zwykłej, blue vision do cool blue i X-treme Vision do night breaker. Niestety niektóre serie Philipsa nie są robione w typie H11 Myślę tutaj o blue vision i X-treme vision nie wspominają już o Night Guide a to wielka szkoda bo są naprawde lepsze od ich odpowiedników z Osrama.
Japan – the best producer in the world !
To jakie zarowki polecasz zeby strumien swiatla byl choc troche zblizony do ksenona?
- Od: 13 kwi 2012, 21:07
- Auto: Mazda 3 2010r. 1.6 105 km Sedan
tata1989tom napisał(a):To jakie zarowki polecasz zeby strumien swiatla byl choc troche zblizony do ksenona?
A jakie by świeciły jak oryginał?
-
Ja kupiłem dwa zestawy i będę testował 
Jeden to Night Braker Plus – te rzekomo mają porządny promień światła, jasny i nieco bielszy od standardowych. Myślę, że będą one zbliżone barwą do oryginalnych, niemniej jednak, mam nadzieję, że troszkę intensywniej będą świecić.
Drugi zestaw to Cool Blue Intense – te mają mieć kolor zbliżony do bieli, czyli do Xenonów. Mają też świecić 20% mocniej od oryginalnych.
Pogoda się odrobinę ustabilizuje to będę testował i zdam relację
Jeden to Night Braker Plus – te rzekomo mają porządny promień światła, jasny i nieco bielszy od standardowych. Myślę, że będą one zbliżone barwą do oryginalnych, niemniej jednak, mam nadzieję, że troszkę intensywniej będą świecić.
Drugi zestaw to Cool Blue Intense – te mają mieć kolor zbliżony do bieli, czyli do Xenonów. Mają też świecić 20% mocniej od oryginalnych.
Pogoda się odrobinę ustabilizuje to będę testował i zdam relację
Aluminium Metalic
MOMO Corse
Swoje doświadczenia odnośnie żarówek w BL opisywałem już wcześniej w wątku o światłach automatycznych (2 strona). Ale streszczając powiem, że napewno nie polecam Night Breakerów bo spaliły mi się po ok 3-4 miesiącach a wcale tak dużo nie jeżdze. Strumień świetlny mają wyraźnie lepszy od standardowej żarówki ale ta żywotność je dyskwalifikuje. Żarówki typu blue mają także ograniczoną żywotność a dodatkowo dają wyraźnie mniejszy strumień niż np Night Breaker. Plusem jest tutaj tylko kolor trochę zbliżony do ksenonów z dużym naciskiem na trochę
)
Z czystym sercem mogę polecić żarówki angielskiej firmy RING typu Xenon Max (+ 100% więcej światła)niestety niedostępne w polsce. Trzeba ich szukać np na ebayu. Dają najmocniejszy strumień światła z jakim do tej pory miałem styczność w żarówkach H11, a dodatkowo światło jest bardziej białe niż w żarówce standardowej. Ich żywotność w moim przypadku wyniosła ok 1 roku a więc 3 razy dłużej niż Night Breaker w podobnych warunkach użytkowania. Jeśli chodzi o oświetlenie najbardziej zbliżone do oryginalnego dają je oczywiście dostępne na rynku Philipsy Longer Life – ja miałem dokładnie te zamontowane fabrycznie. Ale zapewniam, że jak raz zamontuje się coś lepszego to już nigdy nie chce się do nich wracać a wiem to dokładnie bo woże je ze sobą jako zapas i jak mi się przepali jakas lepsza żarówka wracam na moment, zanim kupie cos nowego do tych oryginalnych. I wygląda to troche tak jak zabawa w widzę, nie widzę
Wszystko zależy jeszcze od tego gdzie się człowiek głównie porusza Jeśli w 90 % jest to miasto to wspomniane philipsy są wystarczające, ale jak jeździ się sporo w trasie to napewno warto zainwestować w coś o mocniejszym strumieniu świetlnym. Obecnie testuje żarówki japońskiej firmy PIAA (Xtreme White Plus), która swoje korzenie ma w motorsporcie. Te żarówki są drogie i dodatkowo również nie są dostępne w polsce – ja kupiłem je na amazon bo były sporo tańsze niż na ebayu. Testuje je od 3 tygodni i mogę powiedzieć, że mają najlepszy stosunek koloru światła (bieli) do mocy strumienia świetlnego. Wzorem są tutaj oczywiście Xenony. Porównując je jednak do halogenów są napewno bardziej białe od RING Xenon Max ale dają trochę mniejszy strumień świetlny więc jak zwykle coś za coś. Jak z ich żywotnością pokaże czas ale napis na opakowaniu Made in Japan oraz sama jakośc wykonania którą można stwierdzić organoleptycznie nastraja mnie optymistycznie w tej kwestii
Trochę sie rozpisałem ale mam nadzieję, że będzie to dla Kolegów pomocne
Dopisano 16 sty 2013, 15:23:
Przejżałem jeszcze rynek i zauważyłem, że Philips zrobił już H11 typu Blue Vision Ultra. Mam żarówki tego typu w światłach drogowych (HB3), światłach przeciwmgielnych (HB4) i w pozycyjnych (W5W).
Mogę je zatem z czystym sumieniem polecić również w światłach mijania jeśli są już dostępne.
Według moich doświadczeń powinny być troszkę trwalsze od Osramów Cool Blue Intense.
Z czystym sercem mogę polecić żarówki angielskiej firmy RING typu Xenon Max (+ 100% więcej światła)niestety niedostępne w polsce. Trzeba ich szukać np na ebayu. Dają najmocniejszy strumień światła z jakim do tej pory miałem styczność w żarówkach H11, a dodatkowo światło jest bardziej białe niż w żarówce standardowej. Ich żywotność w moim przypadku wyniosła ok 1 roku a więc 3 razy dłużej niż Night Breaker w podobnych warunkach użytkowania. Jeśli chodzi o oświetlenie najbardziej zbliżone do oryginalnego dają je oczywiście dostępne na rynku Philipsy Longer Life – ja miałem dokładnie te zamontowane fabrycznie. Ale zapewniam, że jak raz zamontuje się coś lepszego to już nigdy nie chce się do nich wracać a wiem to dokładnie bo woże je ze sobą jako zapas i jak mi się przepali jakas lepsza żarówka wracam na moment, zanim kupie cos nowego do tych oryginalnych. I wygląda to troche tak jak zabawa w widzę, nie widzę
Trochę sie rozpisałem ale mam nadzieję, że będzie to dla Kolegów pomocne
Dopisano 16 sty 2013, 15:23:
Przejżałem jeszcze rynek i zauważyłem, że Philips zrobił już H11 typu Blue Vision Ultra. Mam żarówki tego typu w światłach drogowych (HB3), światłach przeciwmgielnych (HB4) i w pozycyjnych (W5W).
Mogę je zatem z czystym sumieniem polecić również w światłach mijania jeśli są już dostępne.
Według moich doświadczeń powinny być troszkę trwalsze od Osramów Cool Blue Intense.
Moze ktos z forumowiczow jest chetny na zakup japonskich zarowek wspomnianych przez,kolege?taniej wyjdzie za przesylke 
Dopisano 16 sty 2013, 15:38:
Dodam,ze kiedys posiadalem zarowki Philips X-TREME POWER +80% ale jakos barwamswiatla nie byla powalajaca
Dopisano 16 sty 2013, 15:38:
Dodam,ze kiedys posiadalem zarowki Philips X-TREME POWER +80% ale jakos barwamswiatla nie byla powalajaca
tata1989tom – ja bardzo chętnie kupię... mimo że dwa komplety, o których pisałem mam już w domu – będzie większe odniesienie, a że montaż, z tego, co patrzyłem, łatwy, to trochę się pobawię 
Aluminium Metalic
MOMO Corse
Bigboy177- a masz moze konto na ebayu?
Dopisano 16 sty 2013, 20:43:
Dopisano 16 sty 2013, 20:43:
Pytanie jak z żywotnością tego japońskiego wynalazku. Bo jak tanie nie jest to może skórka za wyprawkę... A faktem jest, że wszystkie dużo jaśniejsze żarówki niestety działają znacznie krócej. Sama fizyka. A jaką moc mają te japończyki? Taką samą jak nominalne?
-
tata1989tom napisał(a):Bigboy177- a masz moze konto na ebayu?
Niestety nie, ale może żarówki są na Amazon. Tylko dobrze by było żeby jeszcze choć z jedna/dwie osoby wyraziły chęć, inaczej za przesyłkę zapewne wyjdzie sporo.
Aluminium Metalic
MOMO Corse
Jestem skłonny – jakie to generalnie wychodzą koszty? Jakiś link zapodajcie.
-
KMBak napisał(a):Pytanie jak z żywotnością tego japońskiego wynalazku. Bo jak tanie nie jest to może skórka za wyprawkę... A faktem jest, że wszystkie dużo jaśniejsze żarówki niestety działają znacznie krócej. Sama fizyka. A jaką moc mają te japończyki? Taką samą jak nominalne?
Jak jest w kwestii ich żywotności pokaże czas zapewne bedą działać krócej niż oryginalne Philips Longer Life ale myślę, że napewno dłużej niż np Night Breaker.
Jeśli chodzi o ich moc to jest oczywiście nominalna 55W i mają homologację typu DOT
Producent natomiast już na opakowaniu (55W=110W) twierdzi, że przy mocy elektrycznej 55 W dają tyle światła co zwykłe przy mocy 110 W. Ja osobiście tak do końca nie uważam ale napewno świecą ładnym jasnym światłem o stosunkowo mocnym strumieniu napewno sporo wyższym niż np również bardzo jasne żarówki Philips Crystal Vision (gdyby te świeciły mocniejszym strumieniem byłyby praktycznie nie do odróżnienia od ksenona ale niestety strumień jest nieporównywalnie niższy).
Ja znalazłem takie coś:
http://www.amazon.com/15211-Style-Xtrem ... B00067BVKK – oczywiście nie twierdzę żeby te zamawiać, podałem te, które kolega powyżej podrzucił.
Żarówki wychodzą $60 za komplet (około 180zł), z tego, co przeczytałem + koszta wysyłki, w granicach $13 (około 40zł).
http://www.amazon.com/15211-Style-Xtrem ... B00067BVKK – oczywiście nie twierdzę żeby te zamawiać, podałem te, które kolega powyżej podrzucił.
Żarówki wychodzą $60 za komplet (około 180zł), z tego, co przeczytałem + koszta wysyłki, w granicach $13 (około 40zł).
Aluminium Metalic
MOMO Corse
Czyli mamy 3 osoby?mozna powoli robic zrzutke.kasa nie jest mala ale mam nadzieje, ze swiatlo jest bielsze niz wszystkie inne odpowiedniki kupione u nas w kraju?
Nie to nie tak światło można kupić bielsze nawet w kraju np kupując jakiś badziew z marketu typu xenon look z bańką ciemno niebieską ale strumień świetlny z takiej żarówki jest tak mały, że kompletnie bezużyteczny jako oświetlenie drogi. Bielsze światło ma też Philips Crystal Vision (4300 K) i Philips Diamond Vision (5000K). PIAA ma najlepszy stosunek koloru (4000-4100 K) do wielkości (ilości) strumienia świetlnego. Ale Koledzy pamiętajcie, że to jest moja subiektywna opinia i każdy może mieć inną. Ja tylko wiele żarówek już przetestowałem i piszę co myślę – także, żeby nie było później jakiś zarzutów do mnie w tej kwestii.
Proponuje np zobaczyć na Youtube porównania tej żarówki z innymi. Jest kilka takich filmów na sieci zrobionych głównie przez amerykanów.
Proponuje np zobaczyć na Youtube porównania tej żarówki z innymi. Jest kilka takich filmów na sieci zrobionych głównie przez amerykanów.