Spryskiwacze szyby przedniej

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez danstan » 27 lut 2012, 23:18

Markopolo13 napisał(a):Właśnie wrusiłem z ASO w Katowicach na Rzepakowej. Odnośnie spryskiwaczy nie przewidują wymiany na dysze regulowane w BL. Nie ma tez żadnej akcii serwisowej w tym temacie. Diler dzwonił do centrali i niestety nic nikt na ten temat nie wie.

Witam
Markopolo13 staraj się czytać posty kolegów z forum dokładnie.
Kto z kolegów pisał o akcji serwisowej?
Ja pisałem o wymianie w wyniku uznania mojej indywidualnej reklamacji dotyczącej działania spryskiwaczy czołowej szyby przedniej.
ZOOMik potwierdził fakt istnienia nowych spryskiwaczy, które ASO wymienia ponoć w ramach gwarancji.
I taka jest prawda.
Skoro twierdzisz, że wymian spryskiwaczy nie ma to co w takim razie zainstalowano w mojej Madzi.
Zapewniam, że nie są to spryskiwacze mżawkowe.
Nowe spryskiwacze, a właściwie montowane do gniazd wystających z podszybia końcówki spryskiwaczy z dyszami, dostarczono w pudełku z naklejkami Mazdy.
W mojej obecności było ono otwierane.
Spryskiwacze jako novum były oglądane przez wszystkich pracowników ASO, a następnie zamontowane, w obecności mojej skromnej osoby, w moim aucie i przetestowane. <spoko>
Pamiętam jak przesympatyczni pracownicy ASO żartowali, że muszę mieć w Maździe niezłe kontakty bo spryskiwacze przysłano, w odpowiedzi na moją reklamację, prosto z Mazdy, a nie z europejskiego magazynu centralnego.
Czy to prawda tego nie jestem w stanie sprawdzić. Faktem natomiast jest, że mam teraz zainstalowane spryskiwacze, które spełniają moje wymagania. Być może, z racji podwójnych, regulowanych dysz spryskujących szybę zużywają więcej płynu, ale to bez znaczenia bo spryskiwacze ksenonów także go sporo konsumują. Ważne, że szyba jest czysta.
I to tyle, albo aż tyle w kwestii drobnego i mam nadzieję ostatecznego wyjaśnienia problemu.
Pozdrawiam wszystkich. :)
Forumowicz

Od: 10 paź 2009, 20:00
Auto: Mazda 3 BL Sport 2.0 DISI '09

Postprzez Markopolo13 » 28 lut 2012, 14:03

Dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienia, odniosę się tylko do kilku aspektów.

Markopolo13 staraj się czytać posty kolegów z forum dokładnie.

Nie wyciągaj pochopnie wniosków i nie oceniaj to taka moja prośba.

Kto z kolegów pisał o akcji serwisowej?

Nikt nie pisał,nigdy tak nie twierdziłem że ktoś pisał, poinformowałem tylko że nie ma akcji serwisowej bo o to pytałem w ASO.

ZOOMik potwierdził fakt istnienia nowych spryskiwaczy, które ASO wymienia ponoć w ramach gwarancji.I taka jest prawda.

No cóż mój serwis nie wymienia i taka jest moja prawda, no chyba że źle usłyszałem co do mnie mówili na Rzepakowej, a Ty stałeś obok i wiesz lepiej.

Faktem natomiast jest, że mam teraz zainstalowane spryskiwacze, które spełniają moje wymagania.

Gratuluję w takim razie i życzę bezawaryjnej pracy, pozdrawiam.
Forumowicz

Od: 30 paź 2010, 10:19
Auto: Mazda3 BL 1.6 MZR Excl 10'
Czarna Perła

Postprzez radzi89 » 28 lut 2012, 14:11

Markopolo13 nie denerwuj się nikt Cię o nic nie oskarża :)

Nie mniej jednak przekazali Ci stek bzdur bo jest taka akcja serwisowa. Dowiedziałem się w swoim ASO.
Koledzy wyżej też Ci to napisali, co więcej niektórzy z tej akcji skorzystali.
Rafal
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:45
Auto: BMW E30
BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez Tomek79 » 28 lut 2012, 15:37

radzi89 w takim razie podpowiedz na co się powołać – jakiś dokument, nie wiem, nr akcji serwisowej <glupek2> ect. – żeby z takowej skorzystać.
Moje spryskiwacze pomimo że mgłowe, przy prędkości powyżej 100km/h, jeden nie zrasza szyby w najważniejszym polu widzenia kierowcy – siura do ok. 50% wysokości szyby, tylko :| – no chyba, że prędkościomierz mi się zrypał <rotfl> i to normalne – a ASO na moje pytanie o akcje i wymiane na nowe z regulacją stwierdziło, że nie ma takowych, ale oni mają swój "patent" na podniesienie wysokości zraszania.

Ewentualnie dajcie namiary na swoje ASO w których jak przystało na Mazdę podchodzą do tematu, to może od nich się dowiemy czegoś więcej.
Ja wybieram sprzęty, a Żona kolorki :D
Forumowicz

Od: 4 lis 2010, 19:45
Auto: Mazda 3 2.0 DISI i-stop excl+ HTB – 2010r.
Lada Niva 21214 1.7i – 2012r.

Postprzez radzi89 » 28 lut 2012, 16:04

Podjadę później do ASO i zapytam czy jest coś takiego jak numer akcji serwisowej albo coś w tym stylu.
Może po prostu nie wszystkie auta są objęte tą akcją i dlatego, niektórym powiedziano, że takiej akcji nie ma ?
Rafal
Forumowicz

BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez danstan » 29 lut 2012, 00:47

Witam Kolegów
Coście się wszyscy Waszmościowie przyczepili do jakiejś akcji serwisowej wymiany dysz spryskiwaczy szyby przedniej.
Jeżeli macie uwagi lub jesteście niezadowoleni z ich pracy to po prostu zgłoście w ASO reklamację, w skrajnym przypadku nawet na piśmie, poczekajcie na zdiagnozowanie problemu i decyzję dotyczącą sposobu jego rozwiązania. Koniec końców do tego służy gwarancja udzielana przez producenta. Ja tak zrobiłem i na rozwiązanie problemu czekałem aż rok, bo producent, a taką wiedzę mi przekazywano nad nim pracował.

W odpowiedzi dla kolegi Marcopolo13 w kwestii dokładnego czytania postów:

2 lutego 2012 roku napisałem:
"I zapewne dlatego po zgłoszeniu już zimą 2010/2011wadliwego (moim skromnym zdaniem) działania mżawkowych spryskiwaczy szyby przedniej przy większych prędkościach Mazda Japan po uznaniu zgłoszenia reklamacyjnego (podobno moje zgłoszenie nie było jedyne i jak mi powiedziano Mazda znała problem i nad nim pracowała) w grudniu 2011 roku dostałem zaproszenie do ASO, gdzie wymieniono w mojej M3 oba przednie spryskiwacze, na nowo opracowane"

a Waszmość 7 lutego 2012 roku piszesz:
"Czyli mam rozumieć że ci którzy się zwrócą do ASO o wymianę spryskiwaczy to zostaną obsłużeni bez problemowo ?????/ czy są jakieś uwarunkowania, proszę się podzielić swoimi spostrzeżeniami po wizycie w serwisie"

Twój post świadczy, iż nie przeczytałeś mojego, a tam podałem wszystko o co dopytywałeś 5 dni później tj. przyczynę wymiany i jej podstawę, którą była powtórzę to jeszcze raz "reklamacja wadliwego działania dysz spryskiwaczy szyby przedniej przy większych prędkościach", co wykazałem przedstawicielom ASO w trakcie jazdy testowej na drodze ekspresowej.
Kończę swoje pisanie w tym temacie.
Pozdrawiam Wszystkich życząc bezpiecznej i bezawaryjnej jazdy.
Forumowicz

Od: 10 paź 2009, 20:00
Auto: Mazda 3 BL Sport 2.0 DISI '09

Postprzez ZOOMik » 8 mar 2012, 23:21

Bez nerw chłopaki ;)
Akcji serwisowej jako takiej chyba nie ma a jedynie tak jak napisał danstan, można próbować reklamować. Ponoć te nowe spryskiwacze pochodzą z Mazdy CX-5.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez ZOOMik » 10 mar 2012, 21:06

radzi89 napisał(a):Nie mniej jednak przekazali Ci stek bzdur bo jest taka akcja serwisowa. Dowiedziałem się w swoim ASO.

Ciekawe...
Byłem dzisiaj w ASO na przeglądzie i przy okazji zapytałem czy jest akcja serwisowa na spryskiwacze, czy coś im wiadomo o ewentualnej wymianie…nic z tych rzeczy, sprawdzono i w systemie nie ma info o takowej, ani dla wszystkich ani dla "wybrańców".
Obrazek
Forumowicz

Postprzez radzi89 » 11 mar 2012, 00:42

U nas w czwartek wymienili spryskiwacze :|
Rafal
Forumowicz

BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez ZOOMik » 11 mar 2012, 00:55

No to nieźle…powiem szczerze, że ten brak lub jak kto woli dezinformacja niezbyt dobrze świadczy o Maździe :| Napisz Rafał, jeśli możesz, coś więcej nt. tych nowych spryskiwaczy, jak działają w porównaniu do „starych” – warto Twoim zdaniem „męczyć” ASO o wymianę?
Obrazek
Forumowicz

Postprzez radzi89 » 11 mar 2012, 11:39

Generalnie wielkiej różnicy w działaniu nie ma. Podstawowa to taka, że jest w nich drobna regulacja. Po drugie lepiej działają przy prędkościach autostradowych. :)

Ciekawe tylko kogo ASO robi w ciula. Czy mnie nazywając tą wyminę akcją serwisową, czy innych nie mówiąc o niej. Może po prostu w moim ASO znali ten problem i dlatego wymienili ?
Rafal
Forumowicz

BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez maestro » 11 mar 2012, 16:48

Panowie a do czego służy te przekretlo co zaznaczylem strzalka na zielono??
Obrazek
Forumowicz

Od: 11 sty 2012, 20:31
Auto: Mazda 3 2,2 MZR-CD (BL) 2009r.

Postprzez Markopolo13 » 11 mar 2012, 21:11

Szybkość zbierania wycieraczek <nauka>
Forumowicz

Czarna Perła

Postprzez maestro » 11 mar 2012, 21:23

Markopolo13 napisał(a):Szybkość zbierania wycieraczek <nauka>

Szybkosc zbierania wycieraczek w trybie auto tak ?:D Bo tez mozna dzwignie na dol pociagnac i wycieraczki beda chodzily szybko ale auto (czujnik deszczu) nie bedzie dzialal.
Forumowicz

Od: 11 sty 2012, 20:31
Auto: Mazda 3 2,2 MZR-CD (BL) 2009r.

Postprzez radzi89 » 11 mar 2012, 23:03

Bardziej chyba chodzi o czułość niż szybkość :)
Rafal
Forumowicz

BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez wa12 » 12 mar 2012, 09:06

W wersji bez auto – szybkość pracy.
W wersji z auto – czułość.
Jeździłem z jednym i z drugim i to auto jest trochę denerwujące. Nigdy nie mogłem ustawić pracy wycieraczek jak chciałem, ale to może kwestia przezwyczajenia, bo w swoim mam bez auto.
Forumowicz

Od: 10 lut 2010, 12:22
Auto: Mazda CX-30 2022, Kanjo+Sport, 150KM AT

Postprzez Markopolo13 » 12 mar 2012, 10:33

W wersji bez auto – szybkość pracy.
W wersji z auto – czułość.

Prawidłowa odpowiedź, o to mi chodziło.
Forumowicz

Czarna Perła

Postprzez ZOOMik » 14 mar 2012, 08:30

radzi89 napisał(a):Generalnie wielkiej różnicy w działaniu nie ma. Podstawowa to taka, że jest w nich drobna regulacja. Po drugie lepiej działają przy prędkościach autostradowych. :)

Ciekawe tylko kogo ASO robi w ciula. Czy mnie nazywając tą wyminę akcją serwisową, czy innych nie mówiąc o niej. Może po prostu w moim ASO znali ten problem i dlatego wymienili ?

Dzięki, zapytam raz jeszcze w ASO jak to jest, że jeden serwis wymienia te spryskiwacze a inny nie ma o tym zielonego pojęcia :|

A jak się ustosunkujesz do tego:
danstan napisał(a):Zapewniam, że nie są to spryskiwacze mżawkowe.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Tomek79 » 14 mar 2012, 16:19

Rafał daj znać kolegom co Ci tam ASO założyło za spryskiwacze.
Mam nadzieje, że
podwójnych, regulowanych dysz spryskujących
Ci nie zamontowali <glupek2> jak koledze danstan'owi. Bo takie to pamiętam z Fiata 125P ;P
Ważne jednak żeby spełniały swoją funkcję.
Reklamowałeś ich działanie? Długo musiałeś czekać na wymianę?
Ja wybieram sprzęty, a Żona kolorki :D
Forumowicz

Od: 4 lis 2010, 19:45
Auto: Mazda 3 2.0 DISI i-stop excl+ HTB – 2010r.
Lada Niva 21214 1.7i – 2012r.

Postprzez ZOOMik » 15 mar 2012, 23:20

No właśnie, też jestem ciekaw – jeśli te nowe, to klasyczne spryskiwacze strumieniowe to chyba podziękuję, bo z fabrycznych jestem generalnie zadowolony, choć może rzeczywiście przy wyższych prędkościach trochę za nisko jest kierowany strumień, ale z drugiej strony mżawka robi swoje.
Obrazek
Forumowicz