Automatyczne światła, fabryczne dzienne, montaż DRL

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez mps4life » 25 sty 2014, 20:02

Wychodzi na to, że najbardziej "poszkodowani" są posiadacze diesla 2.2 bez zderzaka w wersji Sport. Poza DRLami od niemieckiego tunera, których cena, jak dla mnie jest sporo zawyżona, brak sensownych rozwiązań. Mnie osobiście podobają się światła od corksport – link niżej. Cena przyzwoita, ale też są dedykowane do wersji Sport, tyle że USA (?), więc zapewne do zderzaka Exclusive Plus nie będą pasowały, choć wcięcie mają podobne, no i zostaje problem z homologacją(?).

http://www.corksport.com/corksport-2010 ... r-kit.html

Propozycja kolegi simon_ttp naprawdę fajnie wygląda, no ale u mnie niestety nie można jej zastosować. No i wracamy do punktu wyjścia :( .
Początkujący

Od: 26 sty 2013, 13:39
Auto: Mazda 3BL, 2.2D, '09

Postprzez ZOOMik » 25 sty 2014, 21:50

Nie pasują, nie mają homologacji a poza tym te same, co oni sprzedają kupisz gdzie indziej prawie za połowę tej ceny.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez monkahead » 25 sty 2014, 22:19

Mnie najbardziej podobają się światła użytkownika KMBak.

Wysłano z Nokia Lumia 820
Forumowicz

Od: 3 mar 2013, 10:18
Auto: MX-5 NC Summer Edition

Postprzez maestro » 26 sty 2014, 11:18

mps4life, tez mam ten problem...
Mam dwie opcje do wyboru:
1. Angel Eyes (http://allegro.pl/ringi-ccfl-angel-eyes ... 58734.html)
Obrazek
Obrazek
2. DRL
Obrazek

Tylko nie wiem czy te produkty maja homologacje. Znalezc je mozna a ebay.com lub ebay.co.uk

Ewentualnie można kombinować z DRLami Philipsa i jakoś je umiescic...
Forumowicz

Od: 11 sty 2012, 20:31
Auto: Mazda 3 2,2 MZR-CD (BL) 2009r.

Postprzez ZOOMik » 26 sty 2014, 13:48

Oba rozwiązania będą niezgodne z przepisami, bo nie posiadają homologacji. „Ringi” nawet gdyby ją miały to i tak nie można by ich użyć wewnątrz fabrycznej lampy. Z kolei w tej drugiej opcji nawet, jeśli w zastosujesz dopuszczone drl, np. Philipsa to i tak miejsce ich montażu niestety wypada zbyt blisko gleby.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez KMBak » 26 sty 2014, 20:44

ZOOMik napisał(a):Oba rozwiązania będą niezgodne z przepisami...

To chciałem powiedzieć. A fabryczną lampę rozebrać – masakra.
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011

Postprzez maestro » 27 sty 2014, 01:20

KMBak napisał(a):
ZOOMik napisał(a):Oba rozwiązania będą niezgodne z przepisami...

To chciałem powiedzieć. A fabryczną lampę rozebrać – masakra.

Znalazłem firmę która zrobi to.

Jest jeszcze 3 opcja, w miejsce halogenów wstawić lampę DRL coś jak w starej BK, tylko nigdzie nie ma gotowych zestawów z zaślepkami...
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Wojtek » 27 sty 2014, 10:50

maestro napisał(a):Jest jeszcze 3 opcja, w miejsce halogenów wstawić lampę DRL coś jak w starej BK, tylko nigdzie nie ma gotowych zestawów z zaślepkami...

hm... napewno?
ps. strona 5 tego watku <głaszcze>

KMBak napisał(a):No te: http://allegro.pl/drl-swiatla-dzienne-m ... 75424.html

Bo wg mnie przypominają fabryczne rozwiązanie, którego brakuje. Mają homologację i jakość powinna być jak trzeba. <oczy>
Arkana Obrazek Renault Obrazek Mii Obrazek
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez KMBak » 27 sty 2014, 11:05

Mnie się wydaje, że jemu chodzi o samą lampkę przeciwmgielną a nie cały "trójkąt" osłaniający.
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Klubowicz

Postprzez Wojtek » 27 sty 2014, 11:31

jezeli sie nie myle, to kolega maestro ma swiatla przeciwmgielne zamontowane...
(taki efekt daje zdjecie / avatar)
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez ZOOMik » 27 sty 2014, 11:42

maestro napisał(a):Znalazłem firmę która zrobi to.

Nie ma znaczenia czy zrobisz to sam czy ktoś Ci to zrobi – w obu przypadkach „stwór” będzie nielegalny.

Wojtek napisał(a):
maestro napisał(a):Jest jeszcze 3 opcja, w miejsce halogenów wstawić lampę DRL coś jak w starej BK, tylko nigdzie nie ma gotowych zestawów z zaślepkami...

hm... napewno?
ps. strona 5 tego watku <głaszcze>

KMBak napisał(a):No te: http://allegro.pl/drl-swiatla-dzienne-m ... 75424.html

Bo wg mnie przypominają fabryczne rozwiązanie, którego brakuje. Mają homologację i jakość powinna być jak trzeba. <oczy>

Na pewno Wojtku :)
Te DRL fizycznie pasują tylko do zderzaka występującego w zestawie Sports Appearance Pack (wersje wyposażenia Sport i Kirei), więc nawet gdyby chciał, to ich nie założy, nie wspominając już o tym, że ma intercooler.

KMBak napisał(a):Mnie się wydaje, że jemu chodzi o samą lampkę przeciwmgielną a nie cały "trójkąt" osłaniający.

Tak napisał, że do końca nie wiadomo o co mu chodzi :P
Ja to zrozumiałem tak, że szuka pasującego "trókąta" (maskownicy) z zaślepką w miejscu halogenów "pod DRL" :)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Wojtek » 27 sty 2014, 11:56

ZOOMik napisał(a):Ja to zrozumiałem tak, że szuka pasującego "trókąta" (maskownicy) z zaślepką w miejscu halogenów "pod DRL" :)

ja takze ...

ZOOMik napisał(a):Te DRL fizycznie pasują tylko do zderzaka występującego w zestawie Sports Appearance Pack (wersje wyposażenia Sport i Kirei), więc nawet gdyby chciał, to ich nie założy, nie wspominając już o tym, że ma intercooler.

zjnajda sie pasujace na 100% ;)
(to nie jest M5 :P )
tylko niech kolega zapoda zdjecie frontu...
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez maestro » 27 sty 2014, 12:54

ZOOMik napisał(a):Tak napisał, że do końca nie wiadomo o co mu chodzi :P
Ja to zrozumiałem tak, że szuka pasującego "trókąta" (maskownicy) z zaślepką w miejscu halogenów "pod DRL" :)

Chodzi mi o DRL ktore moge wstawić w miejsce halogenów (zamiast nich).
Rzadko używam halogeny i uważam że tam swiatla do jazdy dziennej by lepiej pasowaly niz halogeny ktore rzadko sie uzywa.
Po lewej stronie mam Intercooler wiec zabudowane cale te trojkaty co Wojtek odpadają...
A to przód auta:
Obrazek
Forumowicz

Postprzez KMBak » 27 sty 2014, 13:28

Ha, czyli jednak to ja skumałem dobrze. <lol>
Klubowicz

Postprzez Wojtek » 27 sty 2014, 13:51

no teraz to juz jest jasno opisane o co biega :)

mysle, ze pozostaje tylko rzezba... <oczy>
Najwiekszy problem to lampy DRL, a raczej ich znalezienie... takich o zblizonym ksztalcie do lamp przeciwmgielnych...
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez ZOOMik » 27 sty 2014, 18:01

Wojtek napisał(a): ZOOMik napisał(a):Te DRL fizycznie pasują tylko do zderzaka występującego w zestawie Sports Appearance Pack (wersje wyposażenia Sport i Kirei), więc nawet gdyby chciał, to ich nie założy, nie wspominając już o tym, że ma intercooler.

zjnajda sie pasujace na 100% ;)
(to nie jest M5 :P )
tylko niech kolega zapoda zdjecie frontu...

Po czym...

Wojtek napisał(a):mysle, ze pozostaje tylko rzezba... <oczy>

No i po co było tak „kozaczyć”? :P
Póki co nie ma na rynku (i raczej nie będzie) dla BL maestro ani gotowych zestawów „z maskownicą” ani też samych lamp DRL pasujących „plug&play” w miejsce przeciwmgielnych...więc nie psuć, nie dziurawić, nie robić choinki tylko cieszyć się jazdą...zoom zoom <diabełek>
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Wojtek » 27 sty 2014, 18:08

ZOOMik napisał(a):No i po co było tak „kozaczyć”?

malo sprecyzowane pytanie kolegi maestro wnioslo troszke zametu :P
teraz wszystko jasne... i... patrz <głaszcze>
ZOOMik napisał(a):Póki co nie ma na rynku (i raczej nie będzie) dla BL maestro ani gotowych zestawów „z maskownicą” ani też samych lamp DRL pasujących „plug&play” w miejsce przeciwmgielnych...
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Tytan » 28 sty 2014, 10:09

mps4life napisał(a):Wychodzi na to, że najbardziej "poszkodowani" są posiadacze diesla 2.2 bez zderzaka w wersji Sport. Poza DRLami od niemieckiego tunera, których cena, jak dla mnie jest sporo zawyżona, brak sensownych rozwiązań.

W tej wersji silnikowej poszkodowani są posiadacze każdego typu zderzaka bo odpada im rozwiązanie wstawienia lamp w miejsce trójkątów z halogenami, ze względu na występujący po jednej stronie intercooler. Również na stronie ATH jest wyraźnie napisane, że nie można stosować tych rozwiązań (punktowych) przy silniku 2,2 diesel.
Co do wymiany halogenów na światła dzienne to uważam, że to kiepski pomysł. Może i są dosyć rzadko używane, ale jak już zachodzi taka potrzeba to robią świetną robotę i poprawiają bezpieczeństwo. Nie ma sensu pozbawianie auta jego naturalnego wyposażenia. Lepiej trochę pokombinować i posiadać zarówno światła przeciwmgielne jak i DRLe.
Japan – the best producer in the world !
Forumowicz

Od: 27 cze 2011, 13:59
Auto: Mazda 3 BL HB 1,6 MZ-CD Sand Speed

Postprzez ZOOMik » 28 sty 2014, 17:09

Teoretycznie DRL mogłyby się znaleźć w obszarze tego trójkąta, ale zamocowane w taki sposób, aby go całkowicie nie zasłaniały a tym samym wlotu powietrza do intercoolera – w praktyce musiałoby to zostać zrealizowane na bazie punktowych lamp umieszczonych wzdłuż krawędzi. Być może w praktyce nawet i możliwe do wykonania, ale ja bym na miejscu maestro w ogóle olał te "błyskotki" <diabełek>
Obrazek
Forumowicz

Postprzez mps4life » 1 lut 2014, 12:29

Tytan napisał(a):
mps4life napisał(a):Wychodzi na to, że najbardziej "poszkodowani" są posiadacze diesla 2.2 bez zderzaka w wersji Sport. Poza DRLami od niemieckiego tunera, których cena, jak dla mnie jest sporo zawyżona, brak sensownych rozwiązań.

W tej wersji silnikowej poszkodowani są posiadacze każdego typu zderzaka bo odpada im rozwiązanie wstawienia lamp w miejsce trójkątów z halogenami, ze względu na występujący po jednej stronie intercooler. Również na stronie ATH jest wyraźnie napisane, że nie można stosować tych rozwiązań (punktowych) przy silniku 2,2 diesel.

Niekoniecznie, mając Sporta można zastosować gotowce z allegro jak kolega KMBak i po prostu samemu zrobić wlot w trójkącie po stronie intercoolera, wycinając plastik znajdujący się ponad ledem. Wielkość wlotu powietrza wiele się nie zmniejszy, a wyglądałoby całkiem ok. Przynajmniej ja bym próbował tak to zrobić ;) .
Początkujący

Od: 26 sty 2013, 13:39
Auto: Mazda 3BL, 2.2D, '09