Klimatyzacja – słaby nawiew – rozwiązane!

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez homzic » 14 sie 2015, 08:25

witam,
jak to wygląda u Was jeśli chodzi o siłe dmuchania z nawiewów bo u mnie to jest strasznie słabo w porównaniu z innymi autami z jakimi mam styczność, nawet głupie Seicento.
Wersja sterowania jest elektroniczna bez pokręteł.
Wiatrak musi być na maks żeby cokolwiek było czuć ale i tak o komforcie na tylnej kanapie można zapomnieć bo jak dam nawiew na nogi to już nikt nie czuje chłodu.

Jest to kwestia subiektywna rzecz jasna ale jazda z w pełni wyjącym wiatrakiem jest conajmniej uciążliwa a i tak efekt chłodzenia jest marny pomimo niskiej temp wydalanego powietrza z wlotów co sugeruje, że sama klima jest sprawna.

I jeszcze jedno co mi się rzuciło w oczy to brak jakiejkolwiek wody pod autem ze skraplacza. Może to być jakaś przyczyna braku sprawności układu bo nie odprowadza skroplin.

z góry dzięki za sugestie
Początkujący

Od: 7 sie 2014, 12:51
Auto: Mazda 3 BL – 2.0 DISI – 2010

Postprzez Tytan » 14 sie 2015, 09:13

Witaj
Pierwsze i najważniejsze pytanie. Kiedy Kolega wymieniał filtr kabinowy ?
Coś mi się zdaje, że dawno temu :)
Siła nadmuchu w M3 z czystym filtrem jest moim zdaniem bardzo dobra i spokojnie dolatuje do tylnej kanapy (po odpowiednim ustawieniu środkowych nawiewów oczywiście). A co do delikatnego nadmuchu na pierwszym biegu jest to również dobrze przemyślane bo gdy układ jest czysty i nabity naprawde daję rade a przy okaji nie generuje prawie żadnego hałasu.
Zalecam pełną obsługę klimatyzacji z wymianą filtrów, czyszczeniem itd.
Forumowicz

Od: 27 cze 2011, 13:59
Auto: Mazda 3 BL HB 1,6 MZ-CD Sand Speed

Postprzez homzic » 14 sie 2015, 09:18

Filtr był wymieniany 2 lata temu ale tak jak sugerujesz pojadę na pełny serwis klimy i zobacze czy to coś dało.
mimo wszystko muszę u kogoś porównać ten nawiew bo nie daje mi to spokoju.
Obecnie to jedyna wada tego auta jeśli tak miało by zostać.
dzięki
Początkujący

Postprzez Tytan » 14 sie 2015, 09:22

Jak dwa lata temu to według mnie sprawa jest dosyć jasna w tej kwestii – chodzi o zapchany filtr.
Z tym jest bardzo różnie nieraz przejedzie się 2 lata i jest jeszcze znośnie, a innym razem wystarczy pół roku i jest zapchany. Wszystko zależy w jakich warunkach i gdzie jeździmy.
Ostatnio edytowano 14 sie 2015, 11:46 przez Tytan, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 27 cze 2011, 13:59
Auto: Mazda 3 BL HB 1,6 MZ-CD Sand Speed

Postprzez romexik » 14 sie 2015, 09:40

Warto zainwestować w filtr z węglem aktywnym. Lepiej filtruje zasysane powietrze z zanieczyszczeń :)
Forumowicz

Od: 26 sty 2015, 19:43
Auto: Mazda 626 V 2.0 diesel

Postprzez homzic » 14 sie 2015, 11:52

no i po kłopocie. Niestety ASO Mazdy 2 lata temu się nie popisało na przeglądzie i wymienili tylko filtr kabinowy a jest jeszcze drugi filtr i tam była tona gruzu. Do tego oczywiście nie odgrzybili i zapach stęchlizny był non stop.
Myślałem, że ten typ tak ma ale na szczęście są jeszcze serwisy do których mam zaufanie (w tym przypadku Bosch) tyle, ze musze jechać aż do Bytomia. Naprawdę przy żadnym aucie mnie nie zawiedli i tym razem zrobili wszystko jak trzeba chociaż miałem obawy bo Mazda to taki trochę wynalazek dla innych serwisów.
Także różnica jest kolosalna i można spokojnie jechać na wakacje.

Pozdrawiam i chłodu życzę ;)
Początkujący

Postprzez romexik » 17 sie 2015, 11:39

No niestety, zasyfiały filtr kabinowy potrafi nieźle nasmrodzić. A dużo ludzi nie bierze pod uwagę że to on może byc przyczyną. Pozdrawiam i szerokości :)
Forumowicz

Od: 26 sty 2015, 19:43
Auto: Mazda 626 V 2.0 diesel

Postprzez KMBak » 19 sie 2015, 19:26

Ja wymieniam co rok. Zawsze jest w foltrze jakiś syf.
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011