Automatyczne światła, fabryczne dzienne, montaż DRL
Abstrahując od miejsca, które jak wspomniałeś, jest niezgodne z przepisami, to nie dopatrzyłem się, poza chińskimi „krzaczkami”, ani w opisie ani na samych lampach oznaczeń homologacyjnych „RL”, więc wątpię, aby znaleźli się chętni.

Dokładnie, jak pisze ZOOMik. Wiesz, policja to też ludzie. Niestety czasem złośliwi. Podobnie stacje diagnostyczne. Za nisko, bez homologacji na kloszu, Pan będzie miał zły dzień i światła do demontażu.
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
Zgadza się, to miejsce jest naciągane , jednak w tym typie zderzaka, który posiadam nie mogę zamontować takich DRL LED, jakie posiada kolega KMBak
. Swoja drogą wygląda to bardzo dobrze
.
Brak homologacji przesądza o sensie montowania tych LED-ów poniżej halogenów.
No nic przeanalizuje inne rozwiązania ;/.
Brak homologacji przesądza o sensie montowania tych LED-ów poniżej halogenów.
No nic przeanalizuje inne rozwiązania ;/.
- Od: 28 paź 2008, 10:13
- Auto: 1.Mazda 3 BL'10r. 2.0 Excl Plus BX,
Graphite Grey;
2.Mazda 6 GH'09r. 2.5 Sport, Radiant Ebony;
3.Mazda 323f BA'97r. 1.5 Silver Metalic
Night jeśli coś wymyślisz koniecznie daj znać
Pewnie masz taki sam zderzak jak ja, dlatego tym bardziej jestem ciekawy Twojego pomysłu
Powodzonka!
Rozumiem, że macie u siebie ten zderzak?
To trzeba czegoś szukać w to miejsce, albo też nad przeciw-mgielne (jak u mnie).
To chyba nie spasuje...
http://www.corksport.com/corksport-2010 ... r-kit.html
Tutaj nawet w treści wykluczyli...
http://www.ebay.com/itm/MAZDA3-MAZDA-3- ... 0834702128
To trzeba czegoś szukać w to miejsce, albo też nad przeciw-mgielne (jak u mnie).

To chyba nie spasuje...
http://www.corksport.com/corksport-2010 ... r-kit.html
Tutaj nawet w treści wykluczyli...
http://www.ebay.com/itm/MAZDA3-MAZDA-3- ... 0834702128
-
Tak, ten mam. Konrad wiesz, że dopiero teraz jak dodałeś to zdjęcie i obok jest Twój awatar to zobaczyłem różnicę w tych zderzakach? Póki co u mnie LEDy są jak są. Jest ok. Chyba nie będę kombinował z ich zmianą.
Poświęciłem trochę czasu na poszukiwania i mam nasypujące wnioski:
Do zderzaka Sport – nie ma problemu z zakupem porządnych DRL, montaż w miejscu przepisowym.
Do zderzaka w wersji USA – nie ma problemu z zakupem porządnych DRL, montaż w miejscu przepisowym.
Do zderzaka europejskiego, nie sport – jest MASAKARA.
Nie ma nic... Tylko rozwiązania niededykowane wchodzą w grę...
Do zderzaka wersji poliftowej, jest opcja fabryczna, albo wymiana przeciwmgielnych na LEDy. Może te fabryczne dałoby się dopasować? Tylko wg mnie za ładne to one nie są...
No i jest jeszcze zderzak MPS – ale to niech się w dziale MPS martwią...
Do zderzaka Sport – nie ma problemu z zakupem porządnych DRL, montaż w miejscu przepisowym.
Do zderzaka w wersji USA – nie ma problemu z zakupem porządnych DRL, montaż w miejscu przepisowym.
Do zderzaka europejskiego, nie sport – jest MASAKARA.
Nie ma nic... Tylko rozwiązania niededykowane wchodzą w grę...
Do zderzaka wersji poliftowej, jest opcja fabryczna, albo wymiana przeciwmgielnych na LEDy. Może te fabryczne dałoby się dopasować? Tylko wg mnie za ładne to one nie są...
No i jest jeszcze zderzak MPS – ale to niech się w dziale MPS martwią...
-
Już dokładniej nie dało się opisać tego problemu , dzięki.
Tak jak wspomniałeś , pozostaje rozwiązanie niededykowane , które po prostu nie wygląda tak dobrze jak seria. Mnie się to po prostu kojarzy z Golfami II , III, z zamontowanymi ledami z hipermarketu.
Wygląda to bardzo średnio , jeszcze jak świecą jak latarka w telefonie to już szkoda komentować.
Zależy mi na światłach LED z bardzo prostego powodu:
Zużycie energii przez lampy biksenonowe jest bardzo duże przy rozruchu i podczas świecenia w dzień, dodatkowo przy takiej jeździe jak moja tj. do pracy 7km x2 i okazyjnie raz w miesiącu jakiś wyjazd; spowodowało ,że już musiałem wymieniać akumulator raptem po 2 latach użytkowania.
Do tego dochodzą problemy z i-stopem, który ciągle wyrzuca jakiś błąd jeżeli aku jest słaby, co wiążę się z wizytą w serwisie. Po zakupie nowego akumulatora będę po prostu przed zimą co jakis czas podładowywał akumulator prostownikiem.
Na chwile obecną konkluzja jest następująca:
Montaż LED-ów w przypadku wersji COMFORT , EXCLUSIVE , EXCLUSIVE PLUS ( bez wersji kirei)/ lub po prostu w zderzaku niesportowym pozostaje w szczelinie poniżej halogenów (rozwiązanie nieprzepisowe) albo montaż nad halogenami poprzez odpowiednie wycięcie i dopasowanie w zaślepce świateł LED. A może inne miejsce?
Tak jak wspomniałeś , pozostaje rozwiązanie niededykowane , które po prostu nie wygląda tak dobrze jak seria. Mnie się to po prostu kojarzy z Golfami II , III, z zamontowanymi ledami z hipermarketu.
Wygląda to bardzo średnio , jeszcze jak świecą jak latarka w telefonie to już szkoda komentować.
Zależy mi na światłach LED z bardzo prostego powodu:
Zużycie energii przez lampy biksenonowe jest bardzo duże przy rozruchu i podczas świecenia w dzień, dodatkowo przy takiej jeździe jak moja tj. do pracy 7km x2 i okazyjnie raz w miesiącu jakiś wyjazd; spowodowało ,że już musiałem wymieniać akumulator raptem po 2 latach użytkowania.
Do tego dochodzą problemy z i-stopem, który ciągle wyrzuca jakiś błąd jeżeli aku jest słaby, co wiążę się z wizytą w serwisie. Po zakupie nowego akumulatora będę po prostu przed zimą co jakis czas podładowywał akumulator prostownikiem.
Na chwile obecną konkluzja jest następująca:
Montaż LED-ów w przypadku wersji COMFORT , EXCLUSIVE , EXCLUSIVE PLUS ( bez wersji kirei)/ lub po prostu w zderzaku niesportowym pozostaje w szczelinie poniżej halogenów (rozwiązanie nieprzepisowe) albo montaż nad halogenami poprzez odpowiednie wycięcie i dopasowanie w zaślepce świateł LED. A może inne miejsce?
Graphite Grey;
Ależ oczywiście, że dla wersji ze zwykłymi zderzakami są dedykowane rozwiązania.
Tutaj przykłady niemieckiego tunera dostępne na stronie: http://www.ath-hinsberger.de
Ich wadą jest niestety cena 249 – 349 euro
Tutaj przykłady niemieckiego tunera dostępne na stronie: http://www.ath-hinsberger.de
Ich wadą jest niestety cena 249 – 349 euro
Ostatnio edytowano 28 sie 2013, 14:07 przez Tytan, łącznie edytowano 1 raz
Japan – the best producer in the world !
No to się do bani pozycjonuje, bo go nie znalazłem (choć kiedyś faktycznie na niego trafiłem).
Dzięki Tytan.
Godne zainteresowania są te:
Reszta te montowane najbliżej reflektorów, u góry grila – wygląda jak chińczyk z placu...
Dzięki Tytan.
Godne zainteresowania są te:
Reszta te montowane najbliżej reflektorów, u góry grila – wygląda jak chińczyk z placu...
-
Mi również bardziej podobają się te rozwiązania punktowe. Dodatkowo wiem, że są oparte o lampy Hella na wysoko wydajnych diodach "Golden Dragon" i mają homologację plus funkcję świateł pozycyjnych co może w nocy razem z zapalonymi światłami głownymi dawać bardzo fajny efekt.
Tylko ta cena 300 euro i więcej jest odrzucająca. Swojego czasu napisałem nawet do nich maila z prośbą o rabat ale odpisali, że nie dają
Tylko ta cena 300 euro i więcej jest odrzucająca. Swojego czasu napisałem nawet do nich maila z prośbą o rabat ale odpisali, że nie dają
Japan – the best producer in the world !
Większość DRL'i ma możliwość podpięcia by świeciły też z pozycją/mijania.
Swoje mogę ustawić na 20% mocy w tym trybie (świecenia wspólnie z zapalonymi pozycjami i mijania). Na ten moment jednak mam zero-jedynkowo. Albo jedne, albo drugie.
A cena faktycznie rozbija. Przy dobrych wiatrach nowy zderzak można by kupić ze szrotu, inne DRLe i jeszcze na piwo zostanie...
Swoje mogę ustawić na 20% mocy w tym trybie (świecenia wspólnie z zapalonymi pozycjami i mijania). Na ten moment jednak mam zero-jedynkowo. Albo jedne, albo drugie.
A cena faktycznie rozbija. Przy dobrych wiatrach nowy zderzak można by kupić ze szrotu, inne DRLe i jeszcze na piwo zostanie...
-
Ja założyłem swoje Philipsy w pionie nad halogenami. Z bliska nie jest to szczyt dokładności, ale działają i spełniają swoją funkcję. Ale widzę, że się wątek rozwija...
I dobrze.
KMBak napisał(a):Poświęciłem trochę czasu na poszukiwania i mam nasypujące wnioski:
Konrad, trzeba było zapytać…oszczędziłbym Ci czasu
KMBak napisał(a):Do zderzaka w wersji USA – nie ma problemu z zakupem porządnych DRL, montaż w miejscu przepisowym.
Brak homologacji.
Tytan napisał(a):Mi również bardziej podobają się te rozwiązania punktowe.
Moim zdaniem te właśnie rozwiązania, jak i miejsce montażu jest najlepsze ze wszystkich możliwych i dostępnych do 3 BL. Gdzieś chyba mam zapisaną "fotorelację", jak wykonać „kopię” takich punktowych DRL a'la ATH – jak znajdę to zapodam. Jedno jest pewne, jeśli ktoś ma smykałkę to majsterkowania to może sam coś w tym stylu zrobić w oparciu u homologowane zestawy: Hella LEDay Flex lub dużo tańszy Vertex HID 502 DRL
http://www.sklep.hadron.pl/product-pl-3 ... -NSSC.html

Cześć.
Rozwiązanie punktowe o którym wspomniał ZOOMik wydaje się całkiem rozsądne i wygląda dobrze.
Potrzebuję pomocy odnośnie lokalizacji modulu świateł.Dzisiaj otrzymałem moduł z możliwością montażu DRL , jednak po rozebraniu plastikow ponizej kierownicy nie mogę go nigdzie zlokalizowac
.Czy wiecie może gdzie się znajduję? Kilkanaście postów wcześniej kolega Wojtek wspomina o takiej lokalizacji ,, Modul znajduje sie pod plastikami przed drzwiami kierowcy i przykrecony jest 1 nakretka " , przegladalem to miejsce i nie ma tam modulu
, może coś pominalem?
Wystarczy jedynie wymienic moj obecny na nowy tj. BBM2-67-890A – bez running lights.
EDIT:
Moduł znajduję się pod schowkiem po prawej stronie , aby go odkręcić trzeba zdemontować schowek.
Rozwiązanie punktowe o którym wspomniał ZOOMik wydaje się całkiem rozsądne i wygląda dobrze.
Potrzebuję pomocy odnośnie lokalizacji modulu świateł.Dzisiaj otrzymałem moduł z możliwością montażu DRL , jednak po rozebraniu plastikow ponizej kierownicy nie mogę go nigdzie zlokalizowac
Wystarczy jedynie wymienic moj obecny na nowy tj. BBM2-67-890A – bez running lights.
EDIT:
Moduł znajduję się pod schowkiem po prawej stronie , aby go odkręcić trzeba zdemontować schowek.
Graphite Grey;
Przed chwilą wymieniłem moduł i jutro sprawdzę jak reaguje czujnik zmierzchu.
Przymierzam się w tym tygodniu do montażu punktowych DRL , więc jak wszystko będzie działało to wrzucie fotki z efektem końcowym.
Przymierzam się w tym tygodniu do montażu punktowych DRL , więc jak wszystko będzie działało to wrzucie fotki z efektem końcowym.
Graphite Grey;
Night napisał(a):jutro sprawdzę jak reaguje czujnik zmierzchu.
mozesz to sprawdzic z zarowka... przybliz zapalona lampe do czujnika na szybie i czujnik zadziala... wylaczy swiatla
Szkoda, że musimy poprawiać producenta, ale dobrze, że się da. 
-