Piszcząca klimatyzacja

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez VHD » 18 lis 2010, 02:19

Hej,

W wakacje zauważyłem, że podczas załączania kompresora klimatyzacji autko wydaje krótki, metaliczny dźwięk. Na początku myślałem, że coś mi się przesłyszało – zwłaszcza, że wcześniej nic takiego nie miało miejsca. Niestety – popiskiwanie występuje prawie za każdym razem gdy sprężarka jest wsprzęglana. Na innym portalu znalazłem wpis "współposiadacza" BL z Belgii, któremu wymienili w tamtejszym serwisie kompresor mimo, że w Polsce w ASO psiknęli jeno jakimś smarem. Ciekawym jak zareaguje moje ASO – za pierwszym podejściem też psiknęli a szef serwisu mówił "wie pan, załączenie klimatyzacji to duże obciążenie dla silnika – ma prawo pisnąć" ;–) Spray nie pomógł na długo...

Czy Wasze autka również dotknięte są tym problemem?
Forumowicz

Od: 1 gru 2009, 22:26
Auto: Mazda 3 BL 2.0 HB 2009

Postprzez ic3man1982 » 18 lis 2010, 17:53

Hmm, wygląda jakbym tym współ posiadaczem był ja, tylko Belgia się nie zgadza. Mi wymienili kompresor w Szwajcarii i teraz działa, mam nadziej, że na długo. Nie daj się w serwisie i napisz jak się to wszystko u Ciebie skończyło.
Forumowicz

Od: 20 paź 2009, 15:12
Auto: 2009 Mazda 3 2.0 MZR DISI
przebieg: 65000km

Postprzez ZOOMik » 19 lis 2010, 22:57

Czytałem o perypetiach Kolegi ic3man1982 na autocentrum.pl :) Wasze przypadki nie są odosobnione – to znany problem. Z tego co wiem to ASO nie naprawia sprężarek/osprzętu klimatyzacji, więc prawdopodobnie po tej nieudolnej próbie „uciszenia” ostatecznie zakończy się to wymianą całego kompresora. Tak czy inaczej domagaj się usunięcia usterki aż do skutku. U mnie jak na razie nie słychać żadnych pisków ani przy załączaniu ani też w czasie pracy klimy.
P.S.
W temacie skrzypiącego fotela odpowiem Ci na PW
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez rower26 » 4 sie 2011, 10:22

Witam,

Jako że watek o piszczącej klimatyzacji który założyłem został zablokowany, finał mojego problemu (mam nadzieję) przedstawię tutaj.

Przy trzecim podejściu do serwisu usterka została zgłoszona na gwarancji do MMP. Decyzja wymiana sprzęgiełka kompresora klimatyzacji.

Samochód odebrałem wczoraj i jak na razie piski ustały. Kompresor przy wsprzęglaniu i wysprzęglaniu dzała jak należy.

Do Tomi.msu: jedź jeszcze raz do tych Bednarskich w Łysomicach i niech składają wniosek gwarancyjny do MMP. Mazda jak widać zna już problem i nie powinieneś mieć większych trudności z wyegzekwowaniem naprawy gwarancyjnej.
Początkujący

Od: 17 mar 2010, 20:41
Auto: M3 BL excl+ 2.0