Drobne korekty lakiernicze

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Milanista » 7 cze 2011, 08:18

Witam wszystkich!
Ostatnio podczas jazdy niestety spod kol poprzedzajacego mnie samochodu wylecial drobny kamien, ktory uderzajac w maske spowodowal niewielki ale zawsze odprysk lakieru. Nic wiecej z maska sie nie stalo (zadnego wgniecenia) oprocz tego malego odprysku – odpadl tylko fragment koloru i elegancko widac podklad lakierniczy. Czy ktos z Was wykonywal takie drobne naprawy lakiernicze w autoryzowanej lakierni Mazdy? Na pewno nie zamierzam malowac calej maski i zastanawiam sie czy jest jakis inny sposob usuniecia usterki. Swoja droga taki odprysk lakieru w sytuacji gdy nie ma nawet wgniecenia jest dosc dziwny... Co myslicie?
Pozdr
Początkujący

Od: 21 sty 2011, 13:23
Auto: Mazda 3, 1.6 benz., sedan, 2010 rok

Postprzez pluck » 7 cze 2011, 13:09

mi klamra od paska od torby do laptopa lekko uderzyła w nadkole i też mam dziurę w lakierze.
Nie chce mi się tego robić, za małe... poczekam aż mi ktoś w bok wjedzie i się wtedy zrobi ;–)
Obrazek
Forumowicz

Od: 15 mar 2010, 00:25
Auto: M3 BL Excl+

Postprzez miro77 » 7 cze 2011, 20:18

Ja używam oryginalnego lakieru Mazdy w małej butelce, do tego jest pędzelek jak w lakierze do paznokci i na bieżąco uzupełniam odpryski. Ten lakier schnie 5 minut i w razie potrzeby można nałożyć następną warstwę. Ale to tylko na małe odpryski. W USA rzadko który samochód osobowy posiada chlapacze, więc drobne kamyki lecą na maskę dość często jeśli nie trzyma się odległości.
Początkujący

Od: 12 wrz 2010, 22:33
Auto: 2010 Mazda MAZDA3 i Sport Sedan
2.0L DOHC EFI 16-VALVE I4
5 Spd Automatic

Postprzez wercyngetoryx » 7 cze 2011, 23:02

Miałem kilka odprysków od kamyków (w czasie mycia i woskowania dosyć dokładnie je wyłapuję), ale wyglądało na to, że podkład był nieruszony, dlatego też nic z nimi nie robiłem. Przyszło jednak paskudne uderzenie spod jakiejś ciężarówki, które uszkodziło i podkład, więc zdecydowałem się kupić ten oryginalny lakier zaprawkowy coby "ruda" się nie wdała. 2 buteleczki po 9 ml (baza i klar) – nie wiem jak na cenę wpłynął lakier metalic, ale kosztowało mnie to całe 50 zł. ..... Parę tygodni po tej kosmetyce miałem stłuczkę i jutro będę miał okazję ocenić jakość lakierowania w ASO, jak i roboty ...
Forumowicz

Od: 1 lip 2010, 15:01
Auto: Mazda 3 BL, 1.6 MZ-CD 109 KM, 2009r., HB SandSpeed

Postprzez Silo » 8 cze 2011, 00:04

Kolego wercyngetoryx widzę, że jesteś z małopolski, a ja właśnie zgłosiłem szkodę do AC po gradobicu.
Co prawda dużych wgnieceń nie ma ale co dziwne na masce odprysnął lakier i pięknie z pod spodu czarnego wystaje mi biały podkład.
Jak już będziesz po lakierowaniu w Andorze (bo pewnie tam będziesz robił) daj znać jak się uporali z tym problemem górale z KNT :)
Ja zakładam, że wymienię maskę na nową, ale jednak dach też trzeba będzie poprawić, wiec bez lakierowania się nie obejdzie :(

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 4 sty 2005, 12:28
Auto: 6 2.0 ON/136KM Sport03'
3 2.0 Pb/151KM Sport 12'
3 2.0 Pb/151KM Sport 14'
6 2.5 Pb/192KM GT 15'

Postprzez scobel » 8 cze 2011, 08:56

Na drobne odpryski, typowe dla uderzeń małych kamyków podczas jazdy, przypadkowych uderzeń drzwiami o ścianę garażu lub (co gorsza) o samochód sąsiada na parkingu polecam ten oryginalny mazdowski sztyft z lakierem – sprawdza się znakomicie. Kwestia podania kodu lakieru i zamówienia go u delaera. O ile dobrze pamiętam to koszt ok. 30 pln. Nie polecałbym jednak lakierowania tych odprysków oryginalnie dołączonym pędzlem. Ma on średnicę o wiele większą niż typowe odpryski i lakier „rozmaże się” wokół odprysku.
Ja osobiście „zakrapiam” te odpryski kropelką lakieru uformowaną na końcówce wykałaczki i wykorzystuję w ten sposób napięcie powierzchniowe cieczy. Kropla lakieru po zetknięciu się z kraterem odprysku wypełnia go całkowicie i bardzo dokładnie. Przed całą operacją odtłuszczam oczywiście naprawiana powierzchnię – najlepiej nadaje się do tego benzyna ekstrakcyjna.
Forumowicz

Od: 15 paź 2010, 10:41
Auto: CX-30 Skyactive-G 2.0 (150 KM) Kanjo RM 2021

Postprzez wercyngetoryx » 8 cze 2011, 16:28

Scobel, wiadome, że wielkość narzędzia zależy od rozmiarów uszkodzenia :) .... tak jak pisałem – lakier metalic 50zł (cena – marzec 2011). Może w różnych ASO nawet takie drobiazgi są w różnych cenach.

Silo ... auto debrane :). Tak, trafiłeś z miejscem naprawy – całość robiona w Anndorze (naprawy mechaniczne w Krakowie, a lakierowanie robią tylko w Bukowinie). Przednie błotniki i zderzak były lakierowane od zera + cieniowanie drzwi. Na pierwszy rzut oka robota zrobiona elegancko :). Jak za kilka dni będę mył auto to dokładnie obaczę pod różnymi kątami czy znajdę coś, do czego można mieć uwagi ... na chwile obecną uwag brak. Co do wgniotek w karoserii – miałem na drzwiach dwie wielkości paznokcia (ktoś pod marketem miał rozmach przy otwieraniu swoich drzwi) usunęli je tak, że nie pozostał ślad :) ...
Forumowicz

Od: 1 lip 2010, 15:01
Auto: Mazda 3 BL, 1.6 MZ-CD 109 KM, 2009r., HB SandSpeed

Postprzez ZOOMik » 24 lip 2011, 11:54

Milanista napisał(a):Swoja droga taki odprysk lakieru w sytuacji gdy nie ma nawet wgniecenia jest dosc dziwny... Co myslicie?

To normalne. Niestety, zwłaszcza na naszych drogach, spotka to prędzej czy później każdego. U siebie mam już sporo takich odprysków na zderzaku, ale są również i na reflektorach. Cóż, takie życie...
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez Krispek » 21 lip 2016, 21:12

wercyngetoryx napisał(a):Scobel, wiadome, że wielkość narzędzia zależy od rozmiarów uszkodzenia :) .... tak jak pisałem – lakier metalic 50zł (cena – marzec 2011). Może w różnych ASO nawet takie drobiazgi są w różnych cenach.

Silo ... auto debrane :). Tak, trafiłeś z miejscem naprawy – całość robiona w Anndorze (naprawy mechaniczne w Krakowie, a lakierowanie robią tylko w Bukowinie). Przednie błotniki i zderzak były lakierowane od zera + cieniowanie drzwi. Na pierwszy rzut oka robota zrobiona elegancko :). Jak za kilka dni będę mył auto to dokładnie obaczę pod różnymi kątami czy znajdę coś, do czego można mieć uwagi ... na chwile obecną uwag brak. Co do wgniotek w karoserii – miałem na drzwiach dwie wielkości paznokcia (ktoś pod marketem miał rozmach przy otwieraniu swoich drzwi) usunęli je tak, że nie pozostał ślad :) ...

Jak to wyglądało z kosztami? Mam od tygodnia moja M3, ale na lakierze biała perła strasznie widać z bliska każdy maleńki odprysk. Niestety robię dziennie 180 km, więc przez całą trasę norma, że ktoś mnie wyprzedzi lub kamień odpryśnie na lakier. Co polecacie w takim wypadku? Wstawię jutro zdjęcia.
Początkujący

Od: 16 lip 2016, 12:18
Auto: Mazda 3,
silnik 1560 cm3, 109 KM, rok prod. 2009

Postprzez cds » 21 wrz 2016, 16:04

Ja po odebraniu samochodu od lakiernika (wymieniał mi zderzak [jaki?] oraz malował przedni po stuczce)
jeszcze nigdy nie miałem takiego ładnego i lsniacego lakieru na samochodzie.
Z drugiej strony niestety pokazalo to cale mnustwo uszkodzen lakieru na masce, drobne dziurki prawdopodobnie od kamieni ale jest ich sporo. Nigdy wczesniej nie widzialem ich wiec się bardzo zdziwiłem odbierając samochód.
Inne drobne rysy które też nie byly widoczne teraz się pojawiły na drzwiach, zastanawiam się czy to efekt wypolerowania dokładnie samochodu.
Pytałem o cene poprawki drzwi to powiedziano mi że 500zł biorą za lakierowanie jednego elementu.
Jakie ceny są u Was?
Forumowicz

Od: 21 gru 2014, 16:18
Auto: Mazda CX-5 , 2015 2.0 AWD

Postprzez torbert » 21 wrz 2016, 21:12

Wszystkie rysy w powłoce bezbarwnej da się usunąć poprzez polerke o ile grubość lakieru jeszcze na to pozwala.
Forumowicz

Od: 2 lis 2013, 12:58
Auto: 323F '95 kf

Postprzez rav 75 » 22 wrz 2016, 05:52

Nie prawda. Nie wszystkie rysy się zlikwiduje polerką. Co najwyżej trochę zamaskuje,dobry lakiernik z pewnością sobie da radę.
rav 75