Działanie termometru

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez pluck » 14 cze 2010, 13:33

Jak działają termometry w Waszych BLkach?

Ja u siebie ostatnio zauważyłem, że mój działa kiepsko... wyjechałem z garażu (pokazuje 16st – realne...) na te upały (we Wrocławiu ponad 32st było). Przejechałem ladnych pare kilometrów a termometr pokazywał 18st...

Po tym jak stał 2h na słońcu i się konkretnie nagrzał pokazał mi 24st...

u Was działa podobnie czy muszę do serwisu z tym podjechać?

pzdr
pluck
Obrazek
Forumowicz

Od: 15 mar 2010, 00:25
Auto: M3 BL Excl+

Postprzez Pedros121 » 15 cze 2010, 13:00

Też miałem podobną sytuację, że temometr się jakby przywiesił. Było ciepło a termometr zaniżał ok 10 st. w trakcie jazdy na dystansie ok 15 km. Po postoju godzinnym wszystko było ok. Niestety nie wiem, czy to się jeszcze powtórzyło, bo mazdą jeździ moja małżonka najczęściej.
Było SUBARU i na pewno jeszcze kiedyś będzie :–) A teraz jest MAZDA...
Początkujący

Od: 10 mar 2010, 09:55
Auto: MAZDA 3 1.6

Postprzez paros » 5 lip 2010, 03:14

heh, dokładnie parę dni temu żona dzwoniła, że coś termometr nie działa, bo wskazuje 19 stopni. Akurat jechałem autem i poinformowałem, że jest 33.
W każdym razie wygląda na to, że po wyjechaniu z chłodnego garażu termometr nie daje rady.

Pozdrawiam
Początkujący

Od: 18 kwi 2010, 01:44
Auto: Mazda 3 TX 2009 1,6 MZR
Mazda 6 MZCD 2009 kombi:)

Postprzez ZOOMik » 12 lip 2010, 00:18

Nie wypowiadałem się wcześniej w temacie, bo akurat na termometr w aucie nie zwracam specjalnie uwagi, ale zaciekawiony tym co napisaliście postanowiłem przyjrzeć mu się wnikliwiej :) Na podstawie powyższych opinii oraz własnych obserwacji i wykonanych pomiarów stwierdzam, że termometr w „trójce” niestety należy zaliczyć do minusów. O ile dokładność wskazań jest jeszcze do zaakceptowania (śr.błąd ok. +1-2 st.) to już czas jego reakcji na zmiany temperatury zakrawa na żart, bo nie jest to kwestia minut, lecz godzin !! Ciekawe co na to serwis(?) :>
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez Jarlath » 14 lip 2010, 18:47

Witam,
Nie chce się wymądrzać, gdyż jeszcze nie odebrałem samochodu i nie mam możliwości oceny, ale wygląda to na jakiś mechanizm uśredniający z dużą stałą czasową. Formalnie można by to sprawdzić, ale wymagało by to trochę zachodu. Na 100% opóźnienia nie wynikają z czujnika, wina opóźnień na 100% po stronie komputera. Ciekawe jak będzie w drugą stronę, czyli z ciepłego garażu na mróz...
Pozdrawiam
Jarlath
Forumowicz

Od: 14 lip 2010, 18:20
Auto: Mazda 3 (BL '10) Excl+ SD 2.0 MZR DISI i-stop, Lampy BX

Postprzez ZOOMik » 16 lip 2010, 23:24

Witaj Jarlath,
Poteoretyzować zawsze można <spoko> A jak już odbierzesz autko to będziesz miał okazję „podoktoryzować” się nad tym termometrem :) W mojej ocenie, bez dwóch zdań działa on nieprawidłowo – powiem więcej, w życiu nie spotkałem takiego „dziwoląga” ;) Co do Twojej teorii „uśredniania” to od razu nasuwa się pytanie o sens takiego działania, nie mówiąc już o występującej absurdalnej „zwłoce czasowej”. Dziś znów popatrzyłem sobie na ten fenomen…wyjechałem z garażu z temperaturą 25 st. i przez ponad godzinę wskazania nie zmieniły się a na dworze niemiłosierny upał – ok 35 st. :|

EDIT:
Okazuje się, że w nowej „trójce” pomiar temperatury zewnętrznej odbywa się w nieco bardziej skomplikowany niż zazwyczaj sposób. Komputer oblicza ją uwzględniając nie tylko aktualne dane z czujnika temperatury, ale również ostatnią zapamiętaną wartość oraz prędkość jazdy. Niestety w zastosowanym algorytmie jest błąd i stąd cały ten „cyrk”. Ponoć Mazda już wie o tym problemie i ma być on rozwiązywany przez wymianę modułu kontroli wyświetlacza.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Night » 19 lip 2010, 08:56

Hej.
Ja w swojej 3 nie zauważyłem aż tak wolnego reagowania na temp , w garazu pokazuje mi 21 stopni a gdy wyjade na ostatnio panujące upały to od razu wskakuje mi na 35 stopni. Swoja 3 odebrałem dokładnie w piątek możliwe że ten moduł o którym wspominał ZOOMik mam już wymieniony?
Forumowicz

Od: 28 paź 2008, 10:13
Auto: 1.Mazda 3 BL'10r. 2.0 Excl Plus BX,
Graphite Grey;
2.Mazda 6 GH'09r. 2.5 Sport, Radiant Ebony;
3.Mazda 323f BA'97r. 1.5 Silver Metalic

Postprzez ZOOMik » 19 lip 2010, 23:22

Nie wykluczone, że świeżo produkowane egzemplarze już są tego błędu pozbawione – to by tłumaczyło prawidłowe zachowanie termometru u Ciebie – ale konkretnych informacji, które by to potwierdziły lub zaprzeczyły nie posiadam.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez bart.kr » 21 lip 2010, 13:14

bylo to w sobote 17.07

jadac A4 w katowicach ( na termometrze wskazanie 35 st ) nagle zaczelo padac. wskazania temp. na wyswietlaczu natychmiast reagowala – spadala w ciagu 3-4 min stopmniowo do 29 st.
dodam tylko, ze nie garazuje – wiec moze problem maja ( potrafia go zauwazyc ) tylko ci co garazuja ??

nast. razem zaparkuje gdzies w garazu i zobacze co bedzie
Początkujący

Od: 27 mar 2010, 23:06
Auto: M3 excl.++ 1,6 MZR

Postprzez ZOOMik » 22 lip 2010, 18:15

Problem uwidacznia się przy nagłych, dużych wahaniach temperatur, ale osobiście sprawdzałem tylko w kierunku zimno--->ciepło. Przy tym osiągnięcie na wyświetlaczu rzeczywistej temperatury trwa znacznie dłużej, jeśli poruszamy się z małymi prędkościami, postojami, np. jazda po mieście. No właśnie u siebie musiałbyś jeszcze przerobić wariant – z chłodu wyjechać na upał.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez mysiak » 17 wrz 2010, 20:26

z moich dotychczasowych obserwacji termometru w 3 z 2009 roku widzę że niestety ..... wszystko jest z nim OK. wskazania są dosyć realne i to przy zmianach temeratury w obie strony
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
Forumowicz

Od: 11 wrz 2010, 21:02
Auto: Outlander

Postprzez ZOOMik » 17 wrz 2010, 20:52

Dlaczego niestety? ;)
W jakim zakresie temperatur sprawdzałeś?
Obrazek
Forumowicz

Postprzez mysiak » 18 wrz 2010, 19:11

jak na razie w zakresie + 10 do + 23 powiedzmy. Zobaczymy jak będzie dalej
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
Forumowicz

Od: 11 wrz 2010, 21:02
Auto: Outlander

Postprzez ZOOMik » 20 wrz 2010, 23:19

Pytałem, bo termometr świrował jak były upały – teraz to i u mnie jest ok :)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez mateo_e11 » 11 lis 2010, 15:04

pluck napisał(a):Jak działają termometry w Waszych BLkach?

Ja u siebie ostatnio zauważyłem, że mój działa kiepsko... wyjechałem z garażu (pokazuje 16st – realne...) na te upały (we Wrocławiu ponad 32st było). Przejechałem ladnych pare kilometrów a termometr pokazywał 18st...

Po tym jak stał 2h na słońcu i się konkretnie nagrzał pokazał mi 24st...

u Was działa podobnie czy muszę do serwisu z tym podjechać?

pzdr
pluck

Witam,

mialem podobny problem w mojej szostce. Na zwenatrz ponad 30 stopni a termometr pokazywal 22. Sprawdzilem podlaczenie czujnika, poobserwowalem i pojechalem do ASO. Tam jak tyko powiedzialem, ze mam taki problem od razu mi powiedzieli, ze w szostakch moze sie to zdarzyc i ze Mazda pracuje nad tanim rozwiazaniem problemu. Za tydzien zadzwonili, ze do wymiany jest caly sterownik klimy – cena ok 5000 pln – na szczescie mialem gwarancje...

Wymienili jak sie ochlodzilo czyli nie moge sprawdzic czy teraz pokazuje dokladnie ale skoro cos znalezli i wymieniali to chyba powinno byc ok

Takze polecam wizyte w ASO – czy uznaja w zime nie wiem, ale warto popatrzyc na termometr na wiosne czy w lecie i jakby co prosto do serwisu

Pozdrawiam

Mateo_e11

Mateo_e11
Mazda6 Sport Kombi Active 2.0 MZR-CD 105kW/143KM
Mazda3 Sport Active 1.6 MZR 77kW/105KM

Od: 12 lut 2008, 23:09
Auto: 6 Sport Kombi Active 2.0MZR-CD
3 Sport Active 1.6

Postprzez ZOOMik » 15 lis 2010, 00:30

Tak, tylko u Ciebie to mogła być jednostkowa usterka a w 3 BL to jest ponoć "wada konstrukcyjna".
Obrazek
Forumowicz

Postprzez mateo_e11 » 15 lis 2010, 09:47

ZOOMik napisał(a):Tak, tylko u Ciebie to mogła być jednostkowa usterka a w 3 BL to jest ponoć "wada konstrukcyjna".

Przy wadzie jednostkowej w ASO zajrzeliby pod maskę, sprawdziliby czujnik a nie od razu wpisali auto na liste "do naprawy". Problem zapewne pojawia sie przy wysokich temperaturach a ze większość osób ma wtedy włączone wyświetlanie temperatury wewnetrznej to nawet tego nie zauważa – wpływu na jazdę to nie ma wiec po co ogłaszać akcje serwisową.

Mój post miał zachęcić osoby z takim problemem do odwiedzenia ASO i zgłoszenia usterki jeszcze w czasie gwarancji – jeśli za parę miesięcy okaże się, że wymieniają a Ty nie zgłosiłeś i skończyła Ci się gwarancja to albo płacisz albo nadal masz problem. Jeśli nie chcesz nie musisz jechać – mój post miał na celu poinformowanie, że problemy były i że były bezpłatnie usuwane.

Jeśli kupuję nowe auto i mam 3 lata gwarancji to wymagam, by wszystko co jest w tym aucie działało bez zarzutów a jak ujawi się jakaś "wada konstrukcyjna" to oczekuje, że zostanie naprawiona w ramach owej gwarancji. A teksty – "wada konstrukcyjna", "a Po co to Panu", "a kto w ogóle tego używa", "to i tak się zaraz zepsuje" itp. z zasady ignoruję – jest na wyposażeniu to ma działać prawidłowo – nie działa to ma zostać naprawione, jeśli naprawa jest niemożliwa (skrajne przypadki) – to proszę o rekompensatę (darmowy przegląd, ekstra wyposażenie) – takie postępowanie jak dotąd zawsze przynosiło skutek (choć parę razy zostałem już oskarżony o celowe psucie, o przychodzenie w ostatniej chwili przed końcem gwarancji i o chęć naciągnięcia – wtedy pomagała prośba o rozmowę z przełożonym)...

Mateo_e11

Mateo_e11
Mazda6 Sport Kombi Active 2.0 MZR-CD 105kW/143KM
Mazda3 Sport Active 1.6 MZR 77kW/105KM

Od: 12 lut 2008, 23:09
Auto: 6 Sport Kombi Active 2.0MZR-CD
3 Sport Active 1.6

Postprzez myManArm » 15 lis 2010, 11:38

A tak przy okazji – zadam, może głupie pytanie:
Gdzie w 3 BL przełącza się wskazania temp. wew. i zew. ?
Forumowicz

Od: 16 gru 2008, 16:52
Auto: Mazda3 BL 1.6 2009

Postprzez pluck » 15 lis 2010, 15:04

zewnętrzną masz na wyświetlaczu. A wewnętrznej nie ma (przynajmniej u mnie). Ile ustawię na klimie – tyle po chwili jest.

Można zawsze rtęciowy termometr z tesco przybić do sufitu ;)
Obrazek
Forumowicz

Od: 15 mar 2010, 00:25
Auto: M3 BL Excl+

Postprzez ZOOMik » 15 lis 2010, 16:39

mateo_e11,
Spokojnie, źle mnie zrozumiałeś :) Być może się mylę, ale nic mi nie wiadomo o masowych skargach użytkowników „szóstek” na wskazania temperatury zewnętrznej, dlatego napisałem, że u Ciebie akurat mogła to być jednostkowa usterka – taki czy inny sposób przyjęcia auta do naprawy oraz to, że już się z tym kiedyś spotkano niczego jeszcze nie dowodzi. Na termometr w "nowej trójce" skarży się bardzo wielu użytkowników nie tylko w Polsce i z tego co wiem, bezpośrednią przyczyną jest zastosowanie układu pomiarowego, który oblicza temperaturę wg pewnego algorytmu uwzględniając dodatkowe czynniki – nie dociekałem jak to jest w "6-ce". Efekt działania może denerwować kierowców, ale z punktu widzenia producenta niby wszystko jest OK, bo sprawuje się tak, jak go zaprojektowano – gdy się dokładnie wczytać to o możliwych „anomaliach” wspomina nawet instrukcja obsługi. Jako, że nie jest to stricte wada (usterka), serwis prawdopodobnie nic z tym nie zrobi, no chyba, że producent m.in. na skutek skarg, interwencji, użytkowników zdecyduję się na korektę układu (ponoć tak waśnie ma być). Przy okazji wizyty w ASO nie omieszkam o to zapytać :) Absolutnie nikogo nie zniechęcam do zgłaszania problemów – przeciwnie, całkowicie się z Tobą zgadzam, że wszystko powinno w samochodzie działać jak należy i póki jest jeszcze gwarancja warto im głowę zawracać z byle duperelem. Sęk w tym, że w omawianym tu przypadku de facto termometr działa prawidłowo. A to, że koncepcja wymyślona przez producenta nie do końca zadowala użytkowników to już osobna kwestia ;) Czas pokaże, jak się ta sprawa zakończy.

myManArm,
Tak jak napisał pluck temperatura wewnątrz pojazdu nie jest u nas wyświetlana.
Obrazek
Forumowicz