Kontrolka oleju z kluczem w Mazda 3
Strona 1 z 1
Witam mam mały bądz wielki problem- zaświeciła mi sie w maździe takaż to nieszczęsna kontrolka jeszcze nie wiem co własciwie oznacza. Dodam zdjęcie czy ktoś coś wie na ten temat – instrukcji nie posiadam, dodam jeszcze że jestem świeżo po wymianie oleju nie w serwisie dodam jeszcze ze 69tyś to czas w którym miałem zaplanowaną wymiane oleju w serwisie- jednak zrobiłem to wczesniej i nie w serwisie czy to ma jakiś związek ? Nie wiem. Ktoś się z tym spotkał ? Pozdrawiam.
-
Hedrak
A mógłbym wiedzieć skąd masz taką informacje,wiedze ? Nie żebym nie wierzył ale potrzebuje źródła ? Pozdrawiam
-
Hedrak
Na przykładzie tego filmiku. Ok, ok, to nie mazda ale kontrolka ta sama. W mazdzie może ten patent nie zadziałać, stąd propozycja z podłączeniem komputera.
https://www.youtube.com/watch?v=XZIneHb0k7A
https://www.youtube.com/watch?v=XZIneHb0k7A
Identyczny obrazek mialem przed oczami gdy niedawno nad ranem ruszylem z Luxa w droge do kraju.Ujechalem ze 150 km.,przemna jeszcze prawie tysiac a tu pomaranczowy kluczyk z konewka 
Szkoda gadac ile nerwow poszlo..jechac dalej,dolac olej czy sciagac ADAC-a ? Duzo gadac ostatecznie jeden telefon mnie uratowal..telefon do przyjaciela
Jedno polaczenia roamingowe z DE do Be i pojechalem dalej po instrukcjach naszego niezastapionego szefa regionu Marianka
U mnie poprostu serwisanci nie skasowali rewizji.Troche to dla mnie niezrozumiale bo w panelu glownym komputer wszystko wyswietlal jak trzeba a kontrolka w zegarze sie i tak zapalila jak u Ciebie
A teraz do rzeczy :
-wsiadz do madzi
-wlacz zaplon
-wcisnij razem i do dechy gaz i hamulec
-tak trzymaj ok.20 sek.
U mnie w okolicach 16 sek. kontrolka zaczela migac az w koncu zgasla.Zgasnie,wylacz zaplon.Wlacz spowrotem..powinno byc ok.Normalnie powinno obyc sie bez serwisu aaale daj znac.Mam nadzieje,ze pomoglem i madzia wroci do formy
Pozdrawiam ,powodzenia
Btw. mam podobny kilometraz,mam mniej moze z 6Tkm

Szkoda gadac ile nerwow poszlo..jechac dalej,dolac olej czy sciagac ADAC-a ? Duzo gadac ostatecznie jeden telefon mnie uratowal..telefon do przyjaciela
U mnie poprostu serwisanci nie skasowali rewizji.Troche to dla mnie niezrozumiale bo w panelu glownym komputer wszystko wyswietlal jak trzeba a kontrolka w zegarze sie i tak zapalila jak u Ciebie

A teraz do rzeczy :
-wsiadz do madzi
-wlacz zaplon
-wcisnij razem i do dechy gaz i hamulec
-tak trzymaj ok.20 sek.
U mnie w okolicach 16 sek. kontrolka zaczela migac az w koncu zgasla.Zgasnie,wylacz zaplon.Wlacz spowrotem..powinno byc ok.Normalnie powinno obyc sie bez serwisu aaale daj znac.Mam nadzieje,ze pomoglem i madzia wroci do formy
Btw. mam podobny kilometraz,mam mniej moze z 6Tkm
- Od: 31 sie 2012, 22:41
- Auto: Jest:
M3 BP Sky Cruise ,19'
Byla:
M3 BM Sky Passion 14'
M3 BL Navigator 12'
M3 BL Active 09'
Pomogło! Działa !
Swoją drogą dalej się zastanawiam czy coś jest nie tak ? I tak swoją drogą to ta kontrolka za następne 20tyś km sie znów zaświeci ? Czy jak to jest jesli sie orientujesz. Bo nie bardzo chce wyłączać coś co jest "potrzebne" i ma byc. 
-
Hedrak
Hedrak napisał(a):Pomogło! Działa !Swoją drogą dalej się zastanawiam czy coś jest nie tak ?
Ciesze sie ,ze choc raz na cos sie przydalem
Co do reszty chcialbym Cie kolego uspokoic.Wedlug mojej wiedzy kontrolka w zegarach i informacje o wymianie oleju na panelu wyswietlacza sa zdublowane.Ostrzezenie o zblizajacym sie przegladzie wyswietlaja sie na tymze wyswietlaczu a jesli olej nie zostanie wymieniony zapali sie pomaranczowa konewka z kluczykiem.Czyli jesli ostrzezenia sa zdublowane to i kasowanie serwisu powinno byc przeprowadzone podwojnie.U mnie najwyrazniej nie bylo,panowie skasowali panel i tam wyswietla prawidlowa ilosc dni/km do nastepnej wymiany.O kontrolce..zapomnieli.I to samo pewnikiem spotkalo Ciebie.
Po calej sprawie zostalem pouczony ,ze pomaranczowe kontrolki informuja i ostrzegaja,dopiero czerwone zabraniaja i wtedy jest czym sie martwic .
Bedzie dobrze kolego
- Od: 31 sie 2012, 22:41
- Auto: Jest:
M3 BP Sky Cruise ,19'
Byla:
M3 BM Sky Passion 14'
M3 BL Navigator 12'
M3 BL Active 09'
Strona 1 z 1