Pompa wspomagania- chyba zepsuta, kupić używaną? jaką?

Postprzez Razel » 23 wrz 2015, 11:01

Witam,

Chciałem opisać mój problem z pompą wspomagania. Pewnego dnia zapaliła się kontrolka z kierownicy z wykrzyknikiem i w tym momencie kierownica sztywna (brak wspomagania) ale po godzinie wsiadłem do auta i kontrolka zgasła i wspomaganie też było, więc pojechałem do mechanika żeby podłączył pod komputer moja Madzie. Okazało się że błąd pokazywał "silniczek wspomagania" jakoś tak nie pamiętam ale mechanik powiedział mi że się on zawiesza i pompa ma już dość. Zacząłem szukać oczywiście zadzwoniłem do ASO ale cena pompy mnie zabiła:( więc postanowiłem poszukać używanej i tu zaczyna się mój problem i za razem pytanie do tych co to robili albo się znają :) Moja Mazda 3 z silnikiem diesla 2,2 i 185KM a wszędzie gdzie szukałem używanej jest napisane "....pompa wspomagania Mazda 3 1,6 diesel". Wizualnie czyli na foto niczym się nie różni od mojej kostki też są 2 a więc może być założona taka od 1,6 czy to jest jakaś różnica, sens działania, współpracy z czymś tam...

Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu:)

Pozdrawiam <spoko> <ok>
Forumowicz

Od: 6 lip 2013, 14:22
Auto: Mazda 3, rok 2011, 2,2 Diesel

Postprzez smile » 23 wrz 2015, 18:07

Podeślij mi nr VIN – sprawdzę czy jest jakaś typowa czy nie.

Swojego czasu była akcja serwisowa na pompy w BK..
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez Razel » 24 wrz 2015, 17:10

Według serwisu to powinna być pod takim numerem BBM532600A w google są tylko obrazki jak wpiszesz ten symbol ale nikt kto ma używane nie jest w stanie mi powiedzieć czy to taki numer i jak ma napisane "pompa wspomagania 1,6 diesel" to czy będzie działać w 2,2 diesel. Raczej powinna bo silnik tu chyba nie ma nic do rzeczy ale wolałbym się upewnić :)
Forumowicz

Od: 6 lip 2013, 14:22
Auto: Mazda 3, rok 2011, 2,2 Diesel

Postprzez MG1 » 11 sty 2017, 12:58

Witam,

Razel, czy udało Ci się zdobyć taką używaną pompę wspomagania? W ASO podali mi ten sam nr kat. BBM532600A do mojej BL 2,0 MZR DISI. Oczywiście cena nowej zwala z nóg.
Problem mojej pompy polega na pękniętych wtykach, prawdopodobnie po jakiejś kolizji z przeszłości. Gdzieś na przyłączach zgubił się styk. ASO twierdzi, że pompa powinna być wymieniona bo to element który ma wpływ na bezpieczeństwo – klejenie konektorów nie wchodzi w grę. Pytanie czy używane np. od 1,6 będą pasować?

Pozdrawiam i z góry dzięki za podpowiedź.
Początkujący

Od: 11 sty 2017, 12:32
Auto: Mazda 3 BL, rok 2009, 2.0 MZR DISI, HB