kontrolka inspekcji olejowej ciągle powraca

Postprzez technik_1990 » 1 lis 2016, 20:05

Witam,

Mam problem z moją Mazda 3 z silnikiem diesla 1.6 o mocy 115 KM. Mianowicie, po wymianie oleju zaświeciła mi się kontrolka inspekcji olejowej. Skasowałem ją ręcznie, zgodnie z instrukcją (przytrzymanie pedału hamulca i gazu przez ok. 15s). Myślałem, że wszystko jest już w porządku lecz po przejechaniu kilkudziesięciu km zaświeciła się ponownie tym razem wraz z nią (po pewnym czasie) zaświeciła się kontrolka koła zębatego z wykrzyknikiem. Postanowiłem skasować raz jeszcze i zgasły obie kontrolki. Niestety za każdym razem po skasowaniu kontrolek problem powraca – zarówno kontrolka inspekcji jak i koła zębatego zapalają się po przejechaniu kilkudziesięciu km. Próbowałem podpinać pod kilka komputerów miejscowych mechaników i żaden nie mógł się połączyć. Nie mam zielonego pojęcia co to może być. Dodam, że auto nie traci na mocy ani nic z podobnych rzeczy. Miał ktoś z Was podobny problem? Z góry bardzo dziękuję za wszelkie informacje.

pozdrawiam
technik_1990

Postprzez iparts » 8 lis 2016, 08:47

Zaleciłbym pojechać do jakiegoś serwisu wyższej klasy, który posiada komputer serwisowy pod Mazdę. Kontrolka koła zębatego z wykrzyknikiem oznacza awarię jednostki napędowej lub skrzyni biegów.
Obrazek
Firma

Od: 5 sie 2014, 13:50
Auto: CX-9 TB 3.7L 277KM