Mazda czasem nie odpala i gasnie podczas jazdy

Postprzez Patryczku » 16 sty 2016, 21:21

Witam!
Jestem nowicjuszem na tym forum jezeli chodzi o zakladanie postow, przeczytalem wiele postow i duzo mi to w przeszlosci pomoglo.
Jakis tydzien temu po przejechaniu okolo 50km auto nagle mi zgaslo i nie chcialo juz odpalic, na szczescie pod samym domem wiec scholowalem na parking.
Dzien pozniej probowalem odpalic, krecil ale nie chcial zaskoczyc, wiec podladowalem aku i wylaczylem "pstrzyczek elektryczek" ktory prawdopodobnie odcinal pompe paliwowa, w kazdym razie odpalil i chodzil dwa-trzy dni.
Dodam ze byl mega mroz po powyzej -10 codziennie.
Aku znowu sie prawie rozladowal. Wiec kupilem nowy Boscha, auto chodzili dobrze przejechalem jakies 80 km i wieczorem wracajac do domu auto zgaslo mi na autostradzie i juz nie odpalal, scholowalem fure do kumpla i nagle odpalil ale nie chcialem juz ryzykowac i zostawilem go na noc, nastepnego dnia odpalilem i na raty pojechalem do domu, po przejechaniu 2 km zgasl, nie odpalal z 10 min, odpalil, 600 m i zgasl i po okolo 15 minutach odpalil i przejechalem ze 4 km do domu. Zostawilem auto na dwa dni bo jie mialem czasu nic zrobic...
Po dwoch dniach wsiadlem do auta i odpalilem zeby pochodzil okolo 20 min.
Dzin pozniej juz prawie ze w ogole nie krecil i nie odpalil, zdazylem odczytac bledy ale dziwi mnie ze nie chcial krecic na nowym aku... Fakt ze bylo wtedy -17 .
Dokladnie 13 miesiecy temu wymienilem filtr paliwa i okolo 5 miesiecy temu wymienilem EGR-a.

Macie jakis pomysl co moze byc przyczyna ? Zalaczam zdjecie z kodami bledow z ForScanu
Dzieki za wyrozumialosc i z gory dziekuje za pomoc.
Załączniki
image.jpeg
Kody bledow
Patryczku

Postprzez smile » 16 sty 2016, 23:02

Patryczku napisał(a):Dokladnie 13 miesiecy temu wymienilem filtr paliwa
Ile km temu to było?? Zresztą, wymień go ponownie... Masz mix różnych błędów, skasuj je wszystkie, odpal, przejedź się ( jeśli odpali ) i zobacz jakie błędy wrócą.

Uzupełnij profil o dane skąd jesteś.
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez Tytan » 18 sty 2016, 09:40

Ja również zacząłbym od wymiany filtra paliwa bo wiem, że zatkany potrafi płatać różne figle. To, że wymieniłeś 13 miesięcy temu to o niczym nie świadczy bo wszystko zależy od paliwa jakie tankowałeś oraz od tego czy wymieniłeś na oryginał (UFI) czy na zamiennik – bo te nie wytrzymują książkowych przebiegów do wymiany czyli ok 60 tyś km. Zatykają się już przy ok 20-25 tyś km i to przy tankowaniu nawet dobrego paliwa. Ja tak miałem z zamiennikiem BOSCHa.
Forumowicz

Od: 27 cze 2011, 13:59
Auto: Mazda 3 BL HB 1,6 MZ-CD Sand Speed

Postprzez Patryczku » 21 sty 2016, 00:03

Skasowalem bledy, przejechalem sie chwilke i 10 sekund po zaparkowaniu samochod zgasl.
Odpalilem, zgasl, odpalilem i zowu zgasl...
Po odczytaniu bledow, wyskoczyl tylko jeden blad :

===DTC P0698-22===
Kod: P0698 – Niskie napięcie w obwodzie C napięcia odniesienia czujnika

Dodatkowe symptomy usterki:
– Sygnał poniżej minimalnej wartości progowej

Status:
– Wczesniej zapisany kod DTC – nieobecny w czasie wydania polecenia.
– Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC

Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).

Szczegóły kodów usterek

Niskie napięcie w obwodzie C napięcia odniesienia czujnika

Ten kod DTC zostaje zapisany, gdy wystąpi jeden lub więcej z poniższych warunków.

napięcie zasilania czujnika poniżej dolnej granicy

Przyczyn_ tego kodu DTC mo_e by_:

Nieprawidłowe połączenie

Czujnik ciśnienia w szynie paliwowej, czujnik MAF, czujnik położenia EGR lub siłownik ciśnienia doładowania, element lub obwód zwarty do akumulatora.

Niesprawny albo uszkodzony PCM.

Upewnij się, że wszystkie odpowiednie złącza są dobrze zamocowane.

Sprawd, czy zcza nie s uszkodzone, czy nie dostajsi do nich woda, czy nie s skorodowane itd.

===END DTC P0698-22===

Macie jakies porady jak sie do tego zabrac ?
Pozdrawiam,
Patryk
Patryczku

Postprzez smile » 23 sty 2016, 11:03

No i brawo, został tylko jeden błąd. Było już to na forum... szukajka bardzo pomocna ;)

search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=P0698
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez szczesiu91 » 6 cze 2016, 18:35

Witam!
Mam problem ze swoją mazda 1.6 MZ-CD. Mianowicie chodzi o to że w trakcie jazdy nagle gaśnie, nie ważne czy jest to prędkość 100km/h czy stanie w korku. Po kilku minutach próby odpalenia w końcu się udaje. Natomiast po jakimś czasie problem wraca.
Błędy które pokazał komputer pokazuję na załączonym zdjęciu.
Z góry dzięki za pomoc!
Załączniki
kod błedów mazda.jpg
szczesiu91

Postprzez Tytan » 8 cze 2016, 10:28

Zapchany filtr paliwa – wymień i powinno być ok :)
Forumowicz

Od: 27 cze 2011, 13:59
Auto: Mazda 3 BL HB 1,6 MZ-CD Sand Speed

Postprzez Patryczku » 28 cze 2016, 14:17

Dokladnie! Pozniej proponuje wywalic EGRa i DPFa bo tez ci wywalilo podobne bledy, ja sie tego pozbylem i zero problemow od paru miesiecy :)
Patryczku