Pękniety pasek rozrzadu...jaki silnik kupic??

Postprzez seba84 » 1 lip 2015, 16:10

witam,
calkiem niedawno zakupilem mazde 3 BL z silnikiem diesla 109km jednak nie bylo mi dane cieszyc sie nia za dlugo...tuz po zakupie pekl pasek rozrzadu.Autko podoba mi sie, nie chce go zwracac sprzedajacemu wiec dogadalem sie z nim co do kosztow naprawy...chce kupic silnik jednak nie wiem jakiego szukac!oznaczenie silnika jest Y6 tak jak jest oznaczony w kompendium silnikow diesla tutaj, znalazlem niby ladny silnik na allegro jest jednak wyciagniety z mazdy 5 12r 115km czyli taki jak w trojce po lifcie, ma on oznaczenie w tym samym miejscu Y6 bo sprzedawca sprawdzal, jednak nadal nie mam pewnosci bo jednak moc nie jest ta sama no i rocznik...czy musze szukac konkretnie silnika ze swojego rocznikai modelu ??czy moze to byc np silnik z Focusa goly slupek?? w kompendium wiedzy napisane jest ze roznia sie one tylko osprzetem pytanie tylko czy moj osprzet bedzie pasowal do takiego silnika z focusa...bede wdzieczny za szybka podpowiedz bo silnik czeka wyjety na dalsze kroki...pzdr

Dopisano 2 lip 2015, 12:05:

nikt nie mial z tym zadnych doswiadczen?? :(
wyczytalem ze ten poliftowy 115km ma jakies zmiany wiec moze nie przypasowac... bede musial cos wykombinowac bo na allegro albo silniki z BK albo z BL po lifcie ...
seba84

Postprzez KMBak » 3 lip 2015, 12:04

Tam jest pasek? A nie łańcuch? W benzynie jest łańcuch.
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011

Postprzez rygiel » 3 lip 2015, 12:32

Witam,

Mialem nieszczescie wymieniac rok temu silnik Y6 115km. Właściwie to wymienilem tylko tzw "słupek". Osprzęt przekładany był ze starego silnika. Z tego co pamiętam to "słupki" silnika 109 i 115 sa takie same. Różnica jest w osprzęcie właśnie.

Pozdrawiam
Początkujący

Od: 21 paź 2014, 11:27
Auto: Mazda 5 CW 2011 MZ-CD 1.6

Postprzez seba84 » 13 lip 2015, 12:45

sprawa juz zalatwiona :) ogladalem jeden slupek z focusa mial podobne oznaczenie i pewnie by pasowal ale wygladal na zajechany i miska uszczelniona silikonem wiec olalem temat...rzutem na tasme udalo mi sie znalezc na allegro wpisujac inne hasla caly kompletny taki silnik z identycznej mazdy z niskim przbiegiem suchutki i ladnie wygladajacy <jupi> od zeszlego poniedzialku mazda smiga jak nalezy :D aha i silniki diesla sa oczywiscie na pasku, a nie na lancuchu!
seba84