Uzupełnienie płynu chłodniczego FL22
Strona 1 z 1
Witam. Chciałbym uzupełnić płyn chłodniczy w Mazdzie 3 1.6 benz. Mam zalany zielony FL22 i potrzebuję tyko dolewkę a nigdzie nie mogę dostać tego płynu w butelce 1L. Czy można do niego dolać np. Prestone, ten mieszalny ze wszystkimi lub czy ktoś ma namiary na sklep internetowy gdzie sprzedają FL22 w małych butelkach?
- Od: 26 sie 2014, 19:43
- Auto: Mazda 3 BL 1.6
Płyn FL22 jest dostępny wyłącznie w 5L bańkach, więc jeśli tylko chcesz uzupełnić jego braki w układzie, udaj się do ASO i zapytaj czy „na litry” Ci sprzedadzą bez usługi. Jeśli masz „nie po drodze” w ostateczności możesz na dolewkę użyć innego o wydłużonej trwałości (koniecznie bezkrzemianowego), np. wspomnianego Prestone. Mieszalne są wszystkie na glikolu etylowym, ale nie wszystkie w składzie posiadają takie same dodatki – głównie chodzi o inhibitory korozji, które to różnie mogą na siebie reagować, w skrajnych przypadkach pogarszając właściwości powstałej „mikstury”. Gdy nadejdzie czas wymiany na nowy sugeruję już nic „nie kombinować”, tylko zalać FL22.

OK dzięki za info. Brakuje mi ze 100-150ml to pewnie zakupię to mieszalne Prestone i już.
Odpowiedź po czasie ale może komuś innemu się przyda:
Płyn FL22 do chłodnicy kupisz w ASO na litry, nie pamiętam ceny ale to groszowe sprawy. Warunek to swój pojemnik. W ten sposób uzupełniłem płyn w chłodnicy.
Płyn FL22 do chłodnicy kupisz w ASO na litry, nie pamiętam ceny ale to groszowe sprawy. Warunek to swój pojemnik. W ten sposób uzupełniłem płyn w chłodnicy.
A tak na marginesie – to ten -płyn chyba nie prawa ubywać w sprawnym aucie? Chyba, ze parowanie, ale to układ zamknięty. 

-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 13:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
smile napisał(a):Ma prawo ubywać – odparowywać itp. w ilościach od max do min w okresie między przeglądowym.
Bzdury kolego piszesz. W BJ-tce układ miałem szczelny,"rocznie" ubywało (odparowywało) mi 25ml płynu. W BL-ce od zeszłego roku nic nie ubyło.
-
rav 75
rav 75 napisał(a):smile napisał(a):Ma prawo ubywać – odparowywać itp. w ilościach od max do min w okresie między przeglądowym.
Bzdury kolego piszesz. W BJ-tce układ miałem szczelny,"rocznie" ubywało (odparowywało) mi 25ml płynu. W BL-ce od zeszłego roku nic nie ubyło.
Iście aptekarskie wyliczenia kolego, podziwiam za cięty język. A Ty tymi autami jeździsz czy je może popychasz z tyłu?! ?! ?!
Zaraz zaraz... BeJotką chyba jeździłeś, skoro ubywało – może układ nie był szczelny?! Zdecyduj się w końcu bo mi wychodzi na to, że w Twoich wypowiedziach brakuje konsekwentności. Nie żebyś bzdury pisał.

Dzięki za odp. Byłem w serwisie ostatnio i zapomniałem o tym płynie
BTW płyn troszkę ubywa i to chyba notrmalne. Mam 160 000 przebiegu auto ma 6 lat no i ubyło mi może max 200 ml.
smile – opierając się o doświadczenie zawodowe (najpierw serwis Mazdy,później inne serwisy) stwierdzam że skoro są ubytki mocno zauważalne,musi oznaczać wyciek. Niezauważalne to takie,jak napisał e-tomek. Układ w moim obecnym aucie jest bliźniaczy z M3. Miałem ubytki,też mówili – odparowało. Przy wymianie rozrządu okazało się że pod pompą wody był bardzo delikatny wyciek. Pompa wymieniona ubytków brak.
Aptekarską dokładnością nie nazywasz chyba kubek do mieszania lakierów,i nie wiem,być może pojazdy które wcześniej posiadałeś miały w instrukcji napisane że (być może wraz z olejem) ubywać będzie płynu chłodniczego w ilościach wspomnianych w poście. Ja tak nie mam. Aut nie pcham,a BJ-tka prawdopodobnie miała jakąś nieszczelność przy nagrzewnicy – ale o tym to już w zupełnie innym dziale.
O ile poziom jest w przedziale MIN-MAX (na zimnym silniku) jest w porządku.Proponuję kontrolować stan płynu chłodniczego.
Aptekarską dokładnością nie nazywasz chyba kubek do mieszania lakierów,i nie wiem,być może pojazdy które wcześniej posiadałeś miały w instrukcji napisane że (być może wraz z olejem) ubywać będzie płynu chłodniczego w ilościach wspomnianych w poście. Ja tak nie mam. Aut nie pcham,a BJ-tka prawdopodobnie miała jakąś nieszczelność przy nagrzewnicy – ale o tym to już w zupełnie innym dziale.
michaldroszcz napisał(a):Dzięki za odp. Byłem w serwisie ostatnio i zapomniałem o tym płynieBTW płyn troszkę ubywa i to chyba notrmalne. Mam 160 000 przebiegu auto ma 6 lat no i ubyło mi może max 200 ml.
O ile poziom jest w przedziale MIN-MAX (na zimnym silniku) jest w porządku.Proponuję kontrolować stan płynu chłodniczego.
-
rav 75
a co myślicie o dolewce PLAK AUTORAD G12+ czy K2 Kuler?
- Od: 13 lis 2019, 15:58
- Auto: Mazda 6 GH 2.0 155KM 2011
Odpowietrz układ chłodzenia: Otwórz korek wlewu płynu chłodniczego i odczekaj, aż poziom płynu zacznie subway surfers spadać, co oznacza, że powietrze zostało usunięte z układu. Doprowadź płyn chłodniczy do poziomu: Napełnij zbiornik płynem chłodniczym do poziomu maksymalnego.
- Od: 26 sie 2022, 04:43
Strona 1 z 1